Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πακέτο «πρώτων μέτρων» από την Ουάσιγκτον

Πιέζουν για «κάποια βήματα» οι ΗΠΑ, δυσφορία στο Ισραήλ, επιφυλακτικότητα στους Παλαιστινίους

Το τείχος της ντροπής διαμελίζει τη ζωή των Παλαιστινίων

Associated Press

Το τείχος της ντροπής διαμελίζει τη ζωή των Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Γραπτές προτάσεις που εμπεριέχουν συγκεκριμένα βήματα προς υλοποίηση καθώς και τα χρονοδιαγράμματά τους παρέδωσε σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους η αμερικανική διπλωματία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», που επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις συναντήσεις που είχε τον περασμένο μήνα με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάζει τα «πρώτα μέτρα- προτάσεις της Ουάσιγκτον προκειμένου τα λόγια να γίνουν πράξεις».

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το αμερικανικό έγγραφο ζητά από τους Ισραηλινούς: Μέχρι την 1η του Ιούνη να προβλέψουν έτσι ώστε το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, στη νότια Γάζα, προς την Αίγυπτο, να ανοίγει για 5 μέρες κάθε βδομάδα, να απομακρύνουν όλα τα οδοφράγματα, να βελτιώσουν τη δυνατότητα μετακίνησης των Παλαιστινίων, να αυξήσουν τα συνοριακά περάσματα και να εγκρίνουν τα υπάρχοντα αιτήματα για χορήγηση εξοπλισμού και όπλων στις δυνάμεις ασφαλείας του Μαχμούντ Αμπάς. Ταυτόχρονα, ζητά από τους Παλαιστινίους μέχρι τις 15 του Ιούνη να έχουν αναπτύξει τις ενωμένες παλαιστινιακές δυνάμεις στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα και αλλού για να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο και μέχρι τις 21 του Ιούνη να παρουσιάσει ο Πρόεδρος Αμπάς συνολικό σχέδιο τερματισμού των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωναν ότι οι προτάσεις εντάσσονται σε ένα γενικό χρονοδιάγραμμα από την 1η του Μάη μέχρι την 1η του Αυγούστου, αν και για να υλοποιηθούν θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν και από τις δύο πλευρές «γιατί η Ουάσιγκτον δε δίνει εντολές». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, από την άλλη, σχολίαζαν ότι οι υποχρεώσεις που τους τίθενται δεν είναι ακατόρθωτες αλλά δύσκολες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, αν και εκφράζονταν θετικά, κατ' αρχάς. Η ισραηλινή πλευρά, πάντως, δε φαίνεται ιδιαίτερα ευχαριστημένη και εκπρόσωποί της, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι δεν είναι υλοποιήσιμα όλα αυτά τα μέτρα γι' αυτό και κατέληγαν στη διατύπωση φόβων για εμπλοκές στις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις.

Στην πράξη, πάντως, χτες, ο ισραηλινός στρατός, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη βόρεια Δυτική Οχθη (Τζενίν), αντάλλαξε πυρά με Παλαιστινίους μαχητές και σκότωσε 3. Επίσης, διέρρεε ότι ο Πρόεδρος Αμπάς σκέφτεται να παραιτηθεί αν μέσα στους επόμενους δύο μήνες δεν αρθεί το εμπάργκο σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ