Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αποτράπηκε επιχείρηση αεροπειρατείας

Υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας: Υπεύθυνη η πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που καλύπτει εγκληματικές ενέργειες

Σε μαγαζί της Αβάνας, αφίσα για τους λιποτάκτες εγκληματίες στρατιώτες πριν επιχειρήσουν την αεροπειρατεία

Associated Press

Σε μαγαζί της Αβάνας, αφίσα για τους λιποτάκτες εγκληματίες στρατιώτες πριν επιχειρήσουν την αεροπειρατεία
ΑΒΑΝΑ.-

Η επιχείρηση κατάληψης επιβατηγού αεροσκάφους από δύο στρατιώτες, που είχαν λιποτακτήσει από τη μονάδα τους με σκοπό να διαφύγουν στις ΗΠΑ, αποτράπηκε από τις κουβανικές αρχές το πρωί της Πέμπτης, αφού κατέστη δυνατή η σύλληψή τους.

Οπως ενημερώνουν οι κουβανικές αρχές, «αρχικά, οι δύο εγκληματίες στρατιώτες, αφού δολοφόνησαν τον φρουρό της μονάδας των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων και τραυμάτισαν σοβαρά άλλον ένα στρατιώτη, στις 29 Απρίλη, κατάφεραν να διαφύγουν με δύο "καλάζνικοφ" και κατέλαβαν ένα λεωφορείο, παίρνοντας αρκετούς επιβάτες ως ομήρους. Στη συνέχεια κατάφεραν να φτάσουν στην πύλη του αεροδρομίου "Χοσέ Μαρτί", όπου μαζί με τους ομήρους επιβιβάστηκαν σε άδειο αεροσκάφος, όπου σκότωσαν τον αντισυνταγματάρχη Βίκτορ Ιμπο Ακούνα Βελάσκες, ο οποίος, παρόλο το γεγονός ότι ήταν άοπλος, προσπάθησε ηρωικά να αποτρέψει τους εγκληματίες. Η αποτελεσματική συντονισμένη δράση των αστυνομικών δυνάμεων ανέτρεψε τα σχέδια των αεροπειρατών και έσωσε τη ζωή των υπόλοιπων ομήρων».

Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της αναζήτησής τους, οι αρχές είχαν την αμέριστη υποστήριξη του πληθυσμού, γεγονός που οδήγησε νωρίτερα στη σύλληψη ενός ακόμα στρατιώτη συνεργού τους, ο οποίος αποκάλυψε το στόχο των εγκληματιών να διαφύγουν παράνομα από τη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι αυτά τα γεγονότα «για άλλη μια φορά αποδεικνύουν την εγκληματική φύση του "Cuban Adjustment Act" (Ρυθμιστικός Νόμος για τους Κουβανούς), που ενθαρρύνει εγκληματικές πράξεις και βανδαλισμούς». Οι αρχές των ΗΠΑ ευθύνονται γι' αυτά τα εγκλήματα, που προστίθενται στη μεγάλη λίστα τρομοκρατικών ενεργειών που έχει υποστεί η Κούβα για πάνω από μισόν αιώνα, καταλήγει η ανακοίνωση. Ο συγκεκριμένος αμερικανικός νόμος εγγυάται την παραμονή στις ΗΠΑ σε όποιον Κουβανό φτάσει στις ακτές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ρισκάροντας πολλές φορές τη ζωή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ