Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στην τελική ευθεία

Προβάδισμα Σαρκοζί σε μια εκλογή που ο γαλλικός λαός είναι εγκλωβισμένος στη λογική της διαχείρισης

Αύριο προσέρχονται και πάλι στις κάλπες οι Γάλλοι

Associated Press

Αύριο προσέρχονται και πάλι στις κάλπες οι Γάλλοι
ΠΑΡΙΣΙ.-

Στην τελική ευθεία για την κάλπη του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών βρίσκονται οι δύο μονομάχοι, ανεβάζοντας τους τόνους και ανταλλάσσοντας επιθέσεις, για να κρύψουν τη συμφωνία τους στα κύρια και να προβάλουν τις «αποκλίσεις» τους στη διαχείριση. Οπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ τους μπορεί να αυξάνεται υπέρ του Σαρκοζί, αλλά σταθερό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων που αγγίζει το 30%.

Ο Νικολά Σαρκοζί, στις τελευταίες του εμφανίσεις, επανήλθε στο επιχείρημά του ότι «η Γαλλία δεν πρέπει να ντρέπεται για την ιστορία της γιατί δεν εφηύρε, όπως άλλοι λαοί, την τελική λύση, ούτε καταπίεσε άλλους λαούς». Ο ισχυρισμός αυτός έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στη χώρα, τόσο γιατί αποτελεί ευθεία αρνητική αναφορά στη Γερμανία, αλλά κυρίως γιατί «ξεχνά» το αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας, του οποίου αντανάκλαση ως ένα βαθμό είναι και η κατάσταση στα σημερινά γκέτο των προαστίων.

Από την άλλη, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ χαρακτήρισε «επικίνδυνη για τη χώρα» την πιθανότητα εκλογής Σαρκοζί, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης και βίας καθώς κηρύσσει μια πολιτική του διχασμού». Τα λόγια της Ρουαγιάλ ουσιαστικά αναφέρονται στα υποβαθμισμένα προάστια και ιδιαίτερα στα γκέτο, όπου η νεολαία εικάζεται ότι θα ψηφίσει μαζικά Ρουαγιάλ, μόνο και μόνο εξαιτίας του μίσους απέναντι στον Σαρκοζί και την πολιτική αυστηρής καταστολής που εφάρμοσε εναντίον της κατά τη διάρκεια των ταραχών του Νοέμβρη του 2005.

Μπορεί η Ρουαγιάλ να αξιοποίησε «τρομολαγνικά» και ψηφοθηρικά την κατάσταση στα γκέτο, εντούτοις οι γαλλικές αρχές, όντως, λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Οι άδειες όλων των αστυνομικών που υπηρετούν σε «ευαίσθητες» περιοχές έχουν ανακληθεί ενόψει των εκλογών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν επεισόδια που θα ξεσπάσουν αν εκλεγεί ο Σαρκοζί. Εντούτοις, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η ένταση δε θα ξεσπάσει κατευθείαν, αλλά σταδιακά μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ