Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συμφώνησαν στη Σύνοδο, επιφυλάσσονται γενικώς

«Η αμερικανική κατοχή γεννά την ενδοκοινοτική βία και την τρομοκρατία», υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που δε συναντήθηκε, τελικά, με την Κοντολίζα Ράις

ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με τη δέσμευση όλων «να προσπαθήσουν για να υπάρξει σταθερότητα στο Ιράκ και για να εμποδιστεί η μετακίνηση τρομοκρατών προς και από τη χώρα», ολοκληρώθηκε, χτες, η δεύτερη και τελευταία μέρα της Συνόδου για «το μέλλον του Ιράκ». Αν και ομοφώνως εγκρίθηκε και αυτό το τελικό ανακοινωθέν, όπως και το σχέδιο 5 σημείων για την οικονομική ενίσχυση της χώρας, την Πέμπτη, επιφυλάξεις και καχυποψία επικρατούσε σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι «περιμένουν απτή βοήθεια», ενώ οι σουνιτικές αραβικές ηγεσίες ότι «αναμένουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις υπέρ των Ιρακινών σουνιτών».

Η χτεσινή μέρα σημαδεύτηκε και από τη λεκτική επίθεση που εξαπέλυσε κατά των ΗΠΑ, από το βήμα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας την αμερικανική κατοχή «για την ενδοκοινοτική βία και για την καλλιέργεια κλίματος που ευνοεί την τρομοκρατία». Χαρακτήρισε, επίσης, «τρομοκρατική τη σύλληψη 5 Ιρανών διπλωματών».

Η Σύνοδος έληξε χωρίς συνάντηση του Μοτακί με την Ράις, όπως συζητιόταν, παρά το ότι και οι δύο πλευρές είχαν εκφραστεί θετικά ως προς την προοπτική. Οι μοναδικοί που συναντήθηκαν ήταν οι πρέσβεις των δύο χωρών στην Αίγυπτο, και η συζήτησή τους χαρακτηρίστηκε «θετική» από τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος και ενημέρωσε σχετικά. Πάντως, έγινε προσπάθεια να υποτιμηθεί μικρό επεισόδιο που σημειώθηκε στο δείπνο της Πέμπτης, όταν ο Μοτακί, που είχε προγραμματιστεί να καθίσει απέναντι στην Ράις, δε συμμετείχε διαμαρτυρόμενος για την «προκλητική εμφάνιση μίας μουσικού».

Επιθέσεις και ενδοσιιτική ένταση

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις, που σημειώθηκαν, κυρίως, στο Κιρκούκ, στο Μπαϊτζί και στη Βαγδάτη. Εξ αυτών, μία ή δύο μόνο είχαν στόχο αστυνομικούς. Οι κατοχικές δυνάμεις, από την άλλη, ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 11. Τέλος, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αντίπαλων σιιτικών ενόπλων ομάδων (του στρατού του Μεχντί που πρόσκειται στον Μουκτάντα Σαντρ και των Ταξιαρχιών Μπαντρ που πρόσκεινται στο Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ).

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε Νατζάφ και Σαντρ Σίτι, με αφορμή την παρεμπόδιση συνεργάτη του Σαντρ να προσεγγίσει τα γραφεία της οργάνωσης στη Νατζάφ, από αστυνομικούς που σχετίζονται με τις Ταξιαρχίες Μπαντρ. Πάντως, οπαδοί και των 2 διαδήλωσαν σε Νατζάφ και Βασόρα ενωμένοι διαμαρτυρόμενοι για τις «αμφιβολίες» που διατύπωσε δημοσιογράφος του «αλ Τζαζίρα» για την «ικανότητα ενωτικής ηγεσίας» του Μεγάλου Αγιατολάχ Σιστάνι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντολή Σαντρ για εξάμηνη παύση του «στρατού του Μεχντί» (2007-08-30 00:00:00.0)
Ενταση μεταξύ «κυβέρνησης» - σουνιτών (2005-06-09 00:00:00.0)
Ανακύκλωση συνεργατών και προσχημάτων (2004-06-02 00:00:00.0)
Προειδοποιούν με κλιμάκωση Σιίτες και Σουνίτες (2004-04-17 00:00:00.0)
Σε πολιορκία... (2004-04-16 00:00:00.0)
Φωτιά από άκρη σε άκρη (2004-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ