Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σε πολιορκία...

Ενισχύσεις στην πολιορκία της Νατζάφ

Associated Press

Ενισχύσεις στην πολιορκία της Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στάση αναμονής επικρατούσε, χθες, στα δύο κύρια σημεία των συγκρούσεων στο Ιράκ, ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και στους Ιρακινούς αντάρτες. Μεγάλος αριθμός κατοχικών στρατευμάτων παρέμενε πέριξ των πόλεων Φαλούτζα και Νατζάφ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση σουνιτών θρησκευτικών ηγετών στην πρώτη και σιιτών ηγετών, αλλά και ιρανικής αντιπροσωπείας, στη δεύτερη.

«Ανοιχτό» άφησε, και χθες, το ενδεχόμενο ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης εισβολής στη Νατζάφ, κατ' αρχάς, και στη Φαλούτζα, στη συνέχεια, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος ανακοίνωσε, και επισήμως, ότι ζήτησε την αποστολή ενισχύσεων στο Ιράκ. Ο Μάγιερς επιβεβαίωσε, επίσης, ότι γίνονται μαραθώνιες διαβουλεύσεις, χωρίς, όμως, να δώσει καμία περαιτέρω διευκρίνιση.

Στη Νατζάφ βρίσκεται, ήδη, η ιρανική αντιπροσωπεία, η οποία δεν έχει γίνει γνωστό αν συναντήθηκε με τον σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Σύμφωνα, όμως, με σιίτες μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, οι διαβουλεύσεις έχουν «πετύχει» κάποια πρόοδο και συμπλήρωνε ότι «καλό θα ήταν να επιδείξει και η αμερικανική πλευρά κάποια ευλυγισία». Από την πλευρά του, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, Αγιατολάχ αλ Σιστάνι, προχωρώντας στην πρώτη ανοιχτή του παρέμβαση στην εξέγερση, προειδοποίησε τις κατοχικές δυνάμεις να μην εισβάλουν στη Νατζάφ, γιατί θα ξεπεράσουν «την ύστατη κόκκινη γραμμή».

«Περίεργη» δολοφονία και απελευθερώσεις

Αεροπορική επιχείρηση για την απομάκρυνση των Ρώσων

Associated Press

Αεροπορική επιχείρηση για την απομάκρυνση των Ρώσων
Νεκρός έπεσε, χθες, από πυρά αγνώστων, ο πρώτος γραμματέας της ιρανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη. Το ιρανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τη δολοφονία, εκτιμώντας ότι συνδέεται προφανώς με τη διαμεσολαβητική αποστολή της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, η οποία φαίνεται ότι έχει τη σιωπηλή έγκριση των Αμερικανών. Το ιρανικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «το αίμα που χύνεται στο Ιράκ είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών των ΗΠΑ, που επιμένουν παιδιάστικα και επιφανειακά σε μια καταστροφική πολιτική που έχει επιφέρει αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή».

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, εκτός από την Τεχεράνη, η Ουάσιγκτον, με επιστολή του Κόλιν Πάουελ, ζήτησε τη βοήθεια και του Σύρου Προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους φέρεται να απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Ασαντ με αφορμή την εθνική εορτή της Συρίας, στις 17 Απριλίου.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε, αργά το μεσημέρι, η απελευθέρωση των 3 Ιαπώνων ομήρων, οι οποίοι κρατούνταν από τις 8 Απρίλη. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστή η δολοφονία του ενός Ιταλού ομήρου, η οποία καταδικάστηκε από την ιταλική ηγεσία, που έσπευσε να επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να απομακρύνει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Τελετή για δύο νεκρούς πεζοναύτες των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Τελετή για δύο νεκρούς πεζοναύτες των κατοχικών δυνάμεων
Μία από τις οργανώσεις που έχουν αναλάβει την ευθύνη απαγωγών, οι «Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν», με ανακοίνωσή τους, που μεταδόθηκε, χθες, από το δίκτυο «αλ Αραμπίγια» προειδοποιούν ότι στόχος των απαγωγών είναι μόνο πολίτες των οποίων οι χώρες διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ και προαναγγέλλει ότι «θα φέρει τις μάχες μέσα στη Βαγδάτη σε συνεργασία με το στρατό του Μεχντί (του Σαντρ)» καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Νέες συγκρούσεις, αποχωρήσεις και επικρίσεις

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χθες, μέχρι τη δύση του ηλίου στη Φαλούτζα, που ακολουθήθηκε από σφοδρές συγκρούσεις τις πρώτες βραδινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις κατοχικές δυνάμεις, ισχυρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, τα τελευταία 24ωρα, στη γειτονική πόλη Κάρμα, όπου, πάντα οι ίδιες πηγές, υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν 100 αντάρτες. Στη Σαμάρα, από έκρηξη σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 5, ενώ στη Μοσούλη σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης. Στη Μπαακούμπα, ρουκέτα που έπεσε σε κατοικημένη περιοχή σκότωσε 3 αμάχους.

Στη Βαγδάτη, άρχισε η αποχώρηση των πολιτών της Ρωσίας και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της, εκτίμησε ότι η «επιδείνωση της κατάστασης αποδεικνύει ότι χρειάζεται ευρύτερος πολιτικός στόχος και ότι ο ΟΗΕ πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών». Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, κατέστησε σαφές ότι δεν «υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης γαλλικών στρατευμάτων στο Ιράκ» ζητώντας, πάλι, διεθνή διάσκεψη με όλες τις ιρακινές πλευρές.


Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ