Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων οι ρωσικές ανησυχίες για τη διεύρυνση

Η πλειοψηφία των ζητημάτων που είχε θέσει η Ρωσία στην ΕΕ, σχετικά με τη διεύρυνσή της, φαίνεται να ρυθμίστηκαν στη συνάντηση που είχε στο Δουβλίνο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ με την τρόικα της ΕΕ.

Οπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών: «Είχαμε 14 βασικές ανησυχίες οι οποίες στην πλειοψηφία τους ρυθμίστηκαν». Αλυτα παραμένουν τα ζητήματα της μεταφοράς φορτίων από τη Ρωσία στο ρωσικό «θύλακα» του Καλίνινγκραντ, το ζήτημα της προμήθειας ρωσικού πυρηνικού καύσιμου για τις χώρες που εντάσσονται στην ΕΕ καθώς και το ζήτημα των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού στις χώρες της Βαλτικής.

Το Καλίνινγκραντ

Τα παραπάνω ζητήματα αυξάνουν τις ανησυχίες μερίδας των Ρώσων για το μέλλον αυτού του ρωσικού θύλακα στο έδαφος της ΕΕ. Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «RBC daily»: «Η Μόσχα και οι Βρυξέλλες μπορούν να βρουν κοινή γλώσσα στα δευτερεύοντα, στα εμπορικά ζητήματα. Ομως η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για υποχωρήσεις σε ένα στρατηγικό βασικό ζήτημα για τη Ρωσία, όπως είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης στο Καλίνινγκραντ... Η ΕΕ επέλεξε την τακτική του σταδιακού "στραγγαλισμού" της περιοχής του Καλίνινγκραντ, ώστε να την αποκόψει από τη "μεγάλη γη"», δηλαδή από τη Ρωσία.

Από τη μεριά της η Ρωσία ζητά από την ΕΕ να επιτρέψει την κατασκευή ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας στο έδαφος της Λιθουανίας, που θα επιτρέπει την απευθείας πρόσβαση από το ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, χωρίς να παρεμβάλλονται άλλοι τελωνειακοί ή συνοριακοί έλεγχοι και φόροι στη διέλευση των εμπορευμάτων.

Οι Ρωσόφωνοι

Οπως σημειώνει το «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ» ο Σ. Λαβρόφ έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα των εθνικών μειονοτήτων στις χώρες της Βαλτικής, που εντάσσονται στην ΕΕ, λέγοντας ότι τη Μόσχα την ανησυχεί το ζήτημα των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.

«Ζητάμε μόνο ένα: Αυτές οι χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ να επικυρώσουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες που αφορούν τα δικαιώματα της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και του ανθρώπου γενικά. Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό που διακηρύσσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι στα ντοκουμέντα τους», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράδοξη» την κατάσταση, σύμφωνα με την οποία, με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ ο οποιοσδήποτε πολίτης της Πορτογαλίας, της Γαλλίας ή άλλης χώρας της ΕΕ μπορεί να πάει να ζήσει ένα εξάμηνο σε κάποιο βαλτικό κράτος και στη συνέχεια να συμμετέχει στις τοπικές εκλογές, τη στιγμή που αυτό το δικαίωμα δεν το έχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν γεννηθεί και ζουν ολόκληρα χρόνια σ' αυτό το κράτος».

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα το 25% του πληθυσμού στη Λετονία και το 35% στην Εσθονία, δεν έχουν κανένα πολιτικό δικαίωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ