ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
«Αριστούχος» στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων

Την έντονη αντίθεση του ΠΑΜΕ στο εγχείρημα της ΓΣΕΕ για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου εξέφρασε στην ολομέλεια της διοίκησης ο Γιώργος Μαυρίκος

Εντονη δραστηριότητα επιδεικνύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, προκειμένου να προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στη χώρα μας. Το τελευταίο δίμηνο, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των οργάνων της, βιάζεται να επιβεβαιώσει ότι «πρώτη σέρνει το χορό» σε αυτό το άθλιο παιχνίδι σε βάρος της εργατικής τάξης και στο δικαίωμα των παιδιών της στη μόρφωση. Μάλιστα, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενόψει της ΔΕΘ, πρόβαλε τους στόχους της και ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας. Χτες στη συνεδρίαση της διοίκησης - σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε - ενέκρινε τη δημιουργία του καταστατικού του ιδρύματος. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον τομέα της επιμόρφωσης, ήδη πραγματοποιούν επαφές στην Αγγλία με πανεπιστήμια, προκειμένου να διαμορφώσουν τις προδιαγραφές για το ίδρυμα της ΓΣΕΕ.

Την έντονη αντίθεσή τους στο νέο εγχείρημα της ΓΣΕΕ, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και της στρατηγικής του στο χώρο της εκπαίδευσης εξέφρασαν στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Απαντώντας στα ψευτοεπιχειρήματα περί ανάγκης εκπαίδευσης από τη ΓΣΕΕ νέων συνδικαλιστικών στελεχών, ο Γιώργος Μαυρίκος υπογράμμισε ότι «σήμερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρωτοστατεί στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και στη νομιμοποίηση της ιδιωτικής Παιδείας». Στην ομιλία του, το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε:

«Η θέση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για ίδρυση ακαδημίας της εργασίας, σαν πανεπιστήμιο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως το ονομάζει δεν είναι καθόλου τυχαία. Εντάσσεται αυτή η θέση στην πολιτική υποστήριξης, με συγκεκριμένα μέτρα, των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Συστρατεύεται και προωθεί τη στρατηγική της "διά βίου εκπαίδευσης", είναι ευθυγραμμισμένη με την τακτική της λεγόμενης "κατάρτισης" μέσω της οποίας δεκάδες δισεκατομμύρια διολισθαίνουν στις τσέπες των βιομηχάνων, δίχως να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, είχε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, όπου ανάμεσα στ' άλλα πρότεινε τα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Να θυμηθούμε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ, στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο επίσημα πρότεινε την ίδρυση "μη κρατικών πανεπιστημίων".

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρεται σε συντηρητική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στην προώθηση της αξιολόγησης του έργου των ΑΕΙ, το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα είναι σαφές υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οσο για τα νομικά κωλύματα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, μετά την αναθεώρηση του άρθρου 28, σύμφωνα με την οποία το "Ευρωπαϊκό Δίκαιο", υπερισχύει του εθνικού, αίρεται κι ο τελευταίος φραγμός.

Η ΝΔ, με την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Κ. Χατζηδάκης και τελικά υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας σαν νέα Οδηγία, που απαιτεί από την Ελλάδα ν' αναγνωρίσει τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στο έδαφός της, αν δε θέλει ν' αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στηρίζει αυτή την αντίληψη.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Α. Αλαβάνος, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ζητούσε τα τελευταία χρόνια επίμονα την εφαρμογή της Οδηγίας για αναγνώριση των πτυχιούχων των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών. Ελεγε σε ερώτηση: "Παρά τις πολύχρονες και συνεχείς καταγγελίες μου ότι η κυβέρνηση παραβιάζει την οδηγία 89/48, εμμένει να μην αναγνωρίζει τους τίτλους των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που δίνονται σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών". Η θέση αυτή στηρίζει την ασύδοτη δράση ιδιωτών στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ολοι αυτοί δεν τοποθέτησαν την ιδιωτικοποίηση στο μακρινό μέλλον, αλλά στα άμεσα σχέδιά τους, μιλώντας για ίδρυση πανεπιστημίων από ΟΤΑ, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες με τη μορφή ΝΠΔΔ!Κι όταν γινόταν αντιληπτό ότι αυτοί οι φορείς δεν είναι σε θέση να αναλάβουν το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, αφού για παράδειγμα οι ΟΤΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις υποχρεώσεις που ήδη έχουν, τότε οι πρόθυμοι προπαγανδιστές δεν έκρυβαν ότι αυτοί οι φορείς θα συμπράττουν με ιδιώτες εγχώριους και ξένους για να φτιάξουν πανεπιστήμια! Δεν ήρθε, επομένως, ξαφνικά η εξαγγελία της ΓΣΕΕ να ιδρύσει το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο - και με υπόσχεση μάλιστα της υπουργού Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου, ότι θα επιδοτηθεί από κρατικές δαπάνες, όπως και από δαπάνες του Δήμου της Αθήνας.

Το να "κινηθεί" πρώτη η ΓΣΕΕ, πριν από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, πριν από τον ΣΕΒ, πριν από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που επίσης ετοιμάζονται, είναι συνειδητή επιλογή προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που θα προκαλέσουν αυτές οι προσπάθειες. Τον "σάκο του μποξ" ανέλαβε να επωμιστεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για λογαριασμό των ιδιωτικών συμφερόντων.

Την ίδια ώρα που ανοίγουν τάχα "διάπλατες" πόρτες στην ανώτατη εκπαίδευση, για τα παιδιά των εργαζόμενων επεξεργάζονται νέους φραγμούς, πριν και μετά την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο και κυρίως μετά την αποφοίτησή τους, με την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ψάχνουν να βρουν δικαιολογία, για να καταργήσουν κάθε δικαίωμα στην εργασία. Γι' αυτό εξομοιώνουν τα ΑΕΙ με σπουδές που δεν έχουν κανένα επιστημονικό ή επαγγελματικό αντίκρισμα.

Ετσι πρωτοστατεί σήμερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και στη νομιμοποίηση της ιδιωτικής Παιδείας.

Η παράλληλη λειτουργία ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί χαρακτηριστική έκφραση του ταξικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο όχι μόνο στηρίζει η πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αλλά και πρωτοστατεί. Η ύπαρξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης σημαίνει διαφοροποίηση της μόρφωσης ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας και τελικά την ταξική προέλευση του μαθητή, άρα Παιδεία ταξική. Δεν ωφελεί να μιλά κανείς για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, αν δε θέτει το αίτημα για πλήρη κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Γιατί, αν αποδέχεται έστω κάποιο "συμπληρωματικό" ρόλο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τότε αργά ή γρήγορα θα υποστηρίξει μορφές παραπέρα ιδιωτικοποίησης, υπηρετώντας το γενικό δόγμα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, την "ανταγωνιστικότητα". Είτε τη βαφτίζουν "διαρθρωτική" είτε μη "διαρθρωτική"!

Το ΠΑΜΕ, με βάση τις πάγιες θέσεις του για την κατάργηση του εμπορίου στην Παιδεία και της δράσης ιδιωτών στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, θα πρωτοστατήσει στο συντονισμό και τη δράση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, ώστε να εμποδιστεί αυτή η στρατηγική του κεφαλαίου».


ΕΣΑΚ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Αντίθετη στο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το πρωί η ΕΣΑΚ Εθνικής στη διοίκηση της τράπεζας απαιτώντας να μην εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου που αναμένεται να προκαλέσει νέα μείωση προσωπικού κατά, περίπου, 1.900 άτομα.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΕΣΑΚ προς τη διοίκηση της Εθνικής επισημαίνεται ότι η μείωση προσωπικού εξυπηρετεί αποκλειστικά την παραπέρα κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου. Ομως, για τους εργαζόμενους έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς λιγότεροι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν σε πέρας τον ίδιο ή και μεγαλύτερο όγκο εργασιών, την ανατροπή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης των Κτηματικής, Στεγαστικής και ΕΤΕΒΑ με την Εθνική οι εργαζόμενοι αριθμούσαν 17.540. Σήμερα, μετά τη συγχώνευσή τους, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 17%, φθάνοντας στους 14.500. Τώρα, με το νέο πρόγραμμα αναμένεται νέα μείωση που, ίσως, φθάσει και το 13%!

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της Εθνικής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Παρόμοια προγράμματα έχουν ήδη υλοποιηθεί από μια σειρά τραπεζών, ενώ αυτό το διάστημα ξεκινούν καινούρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, τα παλαιά προγράμματα έχουν οδηγήσει σε μια συνολική μείωση προσωπικού κατά 10.000 άτομα τα τελευταία χρόνια, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει νέα συνολική μείωση κατά 4.000 άτομα. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, πιστή στη γραμμή της συναίνεσης, αντί να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων ενάντια σε αυτή την αντεργατική τακτική των τραπεζών, αρέσκεται σε προτάσεις διαχειριστικού χαρακτήρα. Ετσι, με ανακοίνωσή της ουσιαστικά αποδέχεται τα προγράμματα αυτά και δήθεν ζητά ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και πραγματοποίηση προσλήψεων νέων εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ