Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Αντίθετη στο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το πρωί η ΕΣΑΚ Εθνικής στη διοίκηση της τράπεζας απαιτώντας να μην εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου που αναμένεται να προκαλέσει νέα μείωση προσωπικού κατά, περίπου, 1.900 άτομα.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΕΣΑΚ προς τη διοίκηση της Εθνικής επισημαίνεται ότι η μείωση προσωπικού εξυπηρετεί αποκλειστικά την παραπέρα κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου. Ομως, για τους εργαζόμενους έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς λιγότεροι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν σε πέρας τον ίδιο ή και μεγαλύτερο όγκο εργασιών, την ανατροπή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης των Κτηματικής, Στεγαστικής και ΕΤΕΒΑ με την Εθνική οι εργαζόμενοι αριθμούσαν 17.540. Σήμερα, μετά τη συγχώνευσή τους, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 17%, φθάνοντας στους 14.500. Τώρα, με το νέο πρόγραμμα αναμένεται νέα μείωση που, ίσως, φθάσει και το 13%!

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της Εθνικής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Παρόμοια προγράμματα έχουν ήδη υλοποιηθεί από μια σειρά τραπεζών, ενώ αυτό το διάστημα ξεκινούν καινούρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, τα παλαιά προγράμματα έχουν οδηγήσει σε μια συνολική μείωση προσωπικού κατά 10.000 άτομα τα τελευταία χρόνια, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει νέα συνολική μείωση κατά 4.000 άτομα. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, πιστή στη γραμμή της συναίνεσης, αντί να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων ενάντια σε αυτή την αντεργατική τακτική των τραπεζών, αρέσκεται σε προτάσεις διαχειριστικού χαρακτήρα. Ετσι, με ανακοίνωσή της ουσιαστικά αποδέχεται τα προγράμματα αυτά και δήθεν ζητά ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και πραγματοποίηση προσλήψεων νέων εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ