ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους δρόμους σήμερα μαθητές και φοιτητές
  • Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Παιδείας από μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές στην Αθήνα
  • Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Λευκάδα

Τις φωνές τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική υψώνουν σήμερα μαθητές και φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Λευκάδα, ενώ χτες έγινε συγκέντρωση και πορεία στα Χανιά. Κύρια αιχμή των αιτημάτων τους είναι η κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 και η αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%. Στην Αθήνα γίνεται συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

Ηδη, μέχρι χτες, είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν 24 σχολεία και οι Φοιτητικού Σύλλογοι Μαθηματικού,Πληροφορικής,Καλών Τεχνών και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας,ΣΕΛΕΤΕ,Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Μαθηματικού, οι φοιτητές παλεύουν για διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, υποταγμένη στις λαϊκές ανάγκες, και απαιτούν κατάργηση του νόμου 2525/97 για την παιδεία, να μην ιδιωτικοποιηθεί - εμπορευματοποιηθεί η εκπαίδευση, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, όλη η γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα να αποκτώνται μέσα στο πτυχίο, μόρφωση - ειδίκευση - δουλιά για όλους, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, μεταπτυχιακά δωρεάν, που θα οδηγούν κατευθείαν σε διδακτορικό και να μη γίνει αποσύνδεση πτυχίου και επαγγέλματος.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταλήψεις των Σχολών Πολυτεχνείου,Φιλοσοφικής,Οικονομικού Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Πειραιά,που προγραμματίζουν πορεία για μεθαύριο, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται τα ΤΕΛ Ν. Ιωνίας, 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 1ο ΤΕΛ Αγ. Αναργύρων, 23ο ΓΕΛ Αθήνας, ΤΕΛ Χαϊδαρίου, 5ο ΓΕΛ Περιστερίου, ΤΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των φοιτητών γίνεται στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης. Συμμετέχουν οι Σύλλογοι Φυσικού,Παιδαγωγικού,Γεωλογικού και Κτηνιατρικής,ενώ συμπαραστέκονται οι εργαζόμενοι στην Πανεπιστημιακή Λέσχη. Την ίδια ώρα γίνεται συγκέντρωση μαθητών στην Καμάρα και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Συμμετέχουν: 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης,2ο ΓΕΛ Συκεών,2ο ΓΕΛ Χαριλάου,2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς,1ο ΓΕΛ Χαριλάου,3ο Γυμνάσιο Α. Τούμπας,1ο Πειραματικό Θεσσαλονίκης,1η ΤΕΣ Σταυρούπολης.Τα σχολεία αυτά έχουν επίσης αποφασίσει να συμμετάσχουν στο πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη.

Εκτός από τα γενικότερα αιτήματα, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης αγωνίζονται και κατά των σχεδίων για ιδιωτικοποίηση της Φοιτητικής Λέσχης και για αύξηση των κονδυλίων, έτσι ώστε να βελτιωθεί η σίτιση αλλά και ο αριθμός των σιτιζόμενων. Απαιτούν επίσης να μην ιδιωτικοποιηθούν οι φοιτητικές εστίες, να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες και να ξεκινήσει η ανέγερση νέων. Επίσης, να ενοικιαστούν τα 9 κλειστά ξενοδοχεία μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος στέγασης.

Χτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των εργαζομένων στη Φοιτητική Λέσχη και φοιτητών. Ο Γ. Νικόλτσος από τους εργαζόμενους σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόταση για συγχώνευση και μετατροπή της Λέσχης σε ΝΠΙΔ, με απώτερο στόχο να δοθεί σε ιδιωτική εκμετάλλευση, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους (μισθολογικά, συνταξιοδοτικά), ενώ είναι αμφίβολο αν θα παραμείνουν και στη δουλιά.

Στις άλλες πόλεις
  • Πάτρα: Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Φυσικού, του τμήματος Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ κάνουν σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση στο παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Πάτρα και στη συνέχεια πορεία στη Νομαρχία και στην έδρα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
  • Αλεξανδρούπολη: Στις 11 π.μ. οι μαθητές του Κλασικού, του Γενικού και του Πολυκλαδικού Λυκείου προχωρούν σε αποχή και πορεία προς τη Νομαρχία. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Συντονιστικό που δημιουργήθηκε πρόσφατα, προκειμένου να αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων.
  • Ξάνθη: Στις 12 το μεσημέρι οι μαθητές 4 Λυκείων (2 Γενικά και 2 ΤΕΛ) και οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, που πραγματοποιούν κατάληψη, πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και πορεία στη Νομαρχία.
  • Λευκάδα: Το 1ο και το 2ο ΓΕΛ και το ΤΕΛ Λευκάδας πραγματοποιούν συγκέντρωση στον Αγιο Μηνά και πορεία στη Νομαρχία.
  • Χίος: Αύριο, στις 10 π.μ. στο Πανεπιστήμιο Χίου πραγματοποιούν συγκέντρωση το 1ο και 2ο Γυμνάσιο.
  • Λάρισα: Με απόφαση του Συντονιστικού σχολείων της πόλης θα γίνει μεθαύριο κινητοποίηση στη Νομαρχία. Παράλληλα σε κατάληψη βρίσκονται τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκονται στο Βόλο.
  • Χτες, μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων των Χανίων έκαναν στις 12 μ. συγκέντρωση και πορεία στη Νομαρχία, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Υπό κατάληψη βρίσκονται το 2ο και 5ο Λύκειο, Λύκειο Αλικιανού, 3ο Γενικό Λύκειο και 3ο ΤΕΛ, Τεχνική Επαγγελματική Σχολή, το 1ο και 2ο ΤΕΛ και το ΤΕΛ Βρυσών Αποκορώνου Χανίων.
13Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Στέλνουν τα παιδιά για ... βρούβες

Μπορεί το σχολείο μιας γειτονιάς να σπάει σε πέντε κομμάτια, στη μέση της σχολικής χρονιάς, και οι μαθητές του να κάνουν μάθημα άλλοι στα "Τουρκοβούνια" κι άλλοι στο "Φάληρο"; Ναι, απαντά ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Ψαρρός, κι αυτόν τον παραλογισμό τον ανακοίνωσε χτες το βράδυ ως απόφασή του για λύση του προβλήματος, που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.

Το σχολείο, όπως ήδη είναι γνωστό, παραμένει κλειστό από την περασμένη Πέμπτη με πρωτοβουλία των γονιών, όταν διαπιστώθηκε ότι ακόμα και η Πολεοδομία εκτιμούσε ότι πρέπει να εκκενωθεί άμεσα, γιατί κινδύνευαν τα παιδιά. Στο σχετικό πόρισμα αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι επιβάλλεται η "εκκένωση του ισόγειου κτιρίου", όπου στεγάζεται το νηπιαγωγείο και προτείνονταν μία σειρά σοβαρές επισκευές για τα άλλα μέρη του σχολείου.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης: Το 13ο Δημοτικό σχολείο στεγάζεται σε ένα συγκρότημα του οποίου ένα μέρος του χτίστηκε το 1927 και ένα άλλο το 1935. Ενα τμήμα του σχολείου είναι χαρακτηρισμένο από το 1978 διατηρητέο και ανήκει στην ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων. Σε αυτό το διατηρητέο κτίριο στεγαζόταν μέχρι πριν 2 χρόνια το 14ο Δημοτικό Σχολείο. Το κτίριο κρίθηκε τότε από την πολεοδομία ακατάλληλο, για να στεγάσει μαθητές, αλλά θα παρέμενε ως έχει με την προϋπόθεση να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Φέτος, όμως, τον Σεπτέμβρη στεγάστηκε το 4ο νηπιαγωγείο, στο ίδιο ακατάλληλο κτίριο με απόφαση του Δήμου και της Νομαρχίας, χωρίς να γίνει καμία κατασκευή, αλλά απλώς ένα βάψιμο. Το ίδιο κτίριο που κρίθηκε ακατάλληλο πριν δύο χρόνια για τους μαθητές κρίθηκε φέτος κατάλληλο για νήπια. Ετσι, ενώ η πολεοδομία το έκρινε εκ νέου ακατάλληλο, ακόμα δεν έχει δοθεί εντολή από το δήμο και τη νομαρχία να εκκενωθεί το κτίριο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο στη λειτουργία του είναι χρόνια. Για παράδειγμα, πέρσι οι μαθητές που στεγάζονταν στο δεύτερο όροφο έκαναν μάθημα με ομπρέλες! Φέτος από τους πρόσφατους σεισμούς δημιουργήθηκαν ρωγμές στους τοίχους, ενώ η σκάλα μετακινήθηκε. Επίσης, στο κτίριο υπάρχουν και διαμπερείς ρωγμές σε έναν τοίχο. Βέβαια, η θέρμανση για τους μαθητές είναι πολυτέλεια. Για να ζεσταθούν χρησιμοποιούν κινητά καλοριφέρ, τα οποία όταν λειτουργήσουν όλα μαζί και ανάψουν τα φώτα συγχρόνως πέφτει η τάση του ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά το διατηρητέο κτίριο του σχολείου, το ΥΠΕΧΩΔΕ είπε στους γονείς ότι δεν πρόκειται να γκρεμιστεί, θα μείνει ως έχει και θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησής του.

Οι γονείς του 13ου που παραμένει στο χώρο (σ.σ. το 14ο ήδη έχει μετεγκατασταθεί) ζήτησαν - και χτες το βράδυ με ομαδική παρουσία τους στο δημαρχείο Καλλιθέας - να μεταστεγαστεί άμεσα το σχολείο μέχρι να ανεγερθεί καινούριο κτίριο, στο κτίριο της Σχολής Αποστολόπουλου που δε λειτουργεί. Η δημοτική αρχή όμως λέει ότι δεν μπορεί να νοικιάσει το συγκεκριμένο κτίριο επικαλούμενη προβλήματα με τους κληρονόμους του κτιρίου. Τη "λύση" την έδωσε ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποφασίζοντας: Η πρώτη τάξη να πάει στο 14ο, η δεύτερη τάξη στο 9ο, η 4η, 5η και 6η να πηγαίνουν με πούλμαν στο 6ο και 5ο σχολείο. Αγνωστο το πού θα πάει το νηπιαγωγείο.

Η συνέχεια σήμερα το βράδυ στη γενική συνέλευση των γονιών.

29Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Διευθύντρια "αποφασίζει και διατάσσει"

Αυταρχικές μεθόδους άλλων εποχών μεταχειρίζεται η διευθύντρια του 29ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας Ν. Μουρίκη,όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Η διευθύντρια, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους κανόνες που διέπουν τη διοίκηση του σχολείου, προσπαθεί να μετατρέψει το σχολείο σε τσιφλίκι της, δηλώνοντας πως το σχολείο "είναι δικό της" και πως "αυτή αποφασίζει για όλα".

Η Ν. Μουρίκη "αποφάσισε και διέταξε" να ξηλωθούν από τους τοίχους του σχολείου τα έργα των παιδιών, αθετώντας τη συμφωνία της με το Σύλλογο Γονέων. Παράλληλα, αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με το Σύλλογο, αρνείται να παραδώσει, όπως οφείλει, τα κλειδιά του σχολείου στην πρόεδρο του Συλλόγου Κ. Πυλαρινού, ώστε να λειτουργήσουν τα πολιτιστικά τμήματα. Με την ίδια νοοτροπία αρνείται να δεχτεί και να συζητήσει με το ΔΣ του Συλλόγου τα προβλήματα του σχολείου, θεωρώντας πως "στο δικό της σχολείο" μόνη αρμόδια να αποφασίζει είναι εκείνη. Φαίνεται πως η συγκεκριμένη διευθύντρια "πρωτοπορεί", εφαρμόζοντας "εκσυγχρονιστικές" μεθόδους διοίκησης και επαναφέροντας το απαρχαιωμένο μοντέλο του "δασκάλου - μπαμπούλα". Αρμόδια, πάντως, να επιληφθεί του θέματος είναι η Α βάθμια Εκπαίδευση Αχαϊας και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 29ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αποφάσισε να γνωστοποιήσει τη στάση της Ν. Μουρίκη στους γονείς του σχολείου και να απαιτήσει από τον προϊστάμενο της Α βάθμιας Εκπαίδευσης την άμεση απομάκρυνσή της από τη θέση της. Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος δηλώνει πως "θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε το σχολείο μας να λειτουργήσει ομαλά - δημοκρατικά τώρα και στο μέλλον, απορρίπτοντας μεθόδους του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" που έχουν καταδικαστεί από καιρό στη συνείδηση του λαού μας".

"Υπερβολική διατύπωση"

Η γενική κατακραυγή που προκάλεσε εγκύκλιος του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, με την οποία απαγορεύεται η είσοδος των γονέων στα σχολεία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, υποχρέωσε τον αντινομάρχη Γ. Μαρωνίτη να δηλώσει ότι η επίμαχη διατύπωση, την οποία χαρακτήρισε υπερβολική, θα αλλάξει. Αυτό είπε χτες σε αντιπροσωπεία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραιά, που παραβρέθηκαν και έθεσαν το θέμα στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας.

Ταυτόχρονα ο αντινομάρχης έθεσε το θέμα της φύλαξης των σχολείων. Οι λύσεις όμως που πρότεινε ,κινούμενες στο πλαίσιο της άγριας λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση και στην Παιδεία, στην καλύτερη περίπτωση σήμαιναν ανατροπή των εργασιακών σχέσεων ή υποχρέωση των γονέων να πληρώνουν τους φύλακες.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Μαρωνίτης είπε ότι μέχρι να εγκριθεί ο νέος Οργανισμός που προβλέπει την πρόσληψη 90 φυλάκων (έγκριση που προσδιόρισε ότι θα γίνει μέσα στα προσεχή δύο χρόνια), θα γίνει προσπάθεια πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού με τον τρόπο που προσλαμβάνονται οι καθαρίστριες.

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα "Ποιο είναι το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο", διοργανώνει μεθαύριο Παρασκευή στην αίθουσα "Γκίνη" του ΕΜΠ, στις 6 το απόγευμα, η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φοιτητικών συλλόγων.

Tο "συγκρότημα" του 13ου Δημοτικού, το παλιότερο κτίσμα που διακρίνεται σε πρώτο πλάνο, χρονολογείται από το 1925!

Εικόνα ελληνικού σχολείου εν έτει 1997!

Παίζουν στην κυριολεξία με τις ζωές μικρών παιδιών. Οι φθορές των τοίχων είναι εμφανέστατες

Κρούσμα αυταρχισμού καταγγέλλουν μαθητές

Κρούσμα αυταρχισμού καταγγέλθηκε χτες από μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βύρωνα. Η διευθύντρια του σχολείου Α. Κωνσταντέα προσπάθησε να αποτρέψει τους μαθητές να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση, προβάλλοντας τον πέλεκυ των απουσιών.

Η πλειοψηφία των μαθητών, με αποφάσεις των μαθητικών συμβουλίων τους, καταδικάζουν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525, δηλώνουν την αντίθεσή τους απέναντι σε τέτοιες πρακτικές εκφοβισμού, ενώ τονίζουν ότι θα αγωνιστούν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση, για την οικοδόμηση ενός "μετώπου παιδείας" από κοινού με γονείς, καθηγητές και εργαζόμενους.

Κλιμάκιο της ΚΟΘ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις τόσο στο χώρο της παιδείας με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την ιδιωτικοποίηση Λέσχης - Εστιών και την περικοπή των δαπανών, όσο και συνολικότερα στην κοινωνία, με την ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας ενάντια σ' αυτούς που αγωνίζονται, εξέφρασε η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Το κλιμάκιο της ΚΟΘ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Οργάνωσης Χρ. Κόφφα,επισκέφθηκε χτες το πρωί το ίδρυμα και ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. Επίσης αντάλλαξε σκέψεις για τη θέση και το ρόλο του Πανεπιστημίου στη σημερινή κοινωνία. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ θα συνεχίσει τις επισκέψεις και τις συναντήσεις με εκπροσώπους των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, όπως επίσης και την προσπάθεια για οικοδόμηση ενός ισχυρού μετώπου παιδείας, που θα εμποδίζει την εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών μέτρων και θα διεκδικεί σύγχρονη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς διακρίσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ