ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το πλεόνασμα δεν επιτρέπει ούτε επέκταση επιδόματος ούτε ΒΑΕ στους υγειονομικούς

Στάση εργασίας χτες στην Αθήνα από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία

«

Ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι άπλετος»: Αυτή είναι η απάντηση που πήραν από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στην απαίτησή τους για αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη όλων τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Μια δίκαιη απαίτηση, που διαχρονικά απορρίπτουν όλες οι κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για τους εργαζόμενους που με νύχια και με δόντια κρατούν όρθια τα δημόσια νοσοκομεία, σε μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες, με νυχτερινές βάρδιες τη μια μετά την άλλη, με κυκλικό ωράριο, σηκώνοντας και το βάρος των δραματικών ελλείψεων.

Οι εργαζόμενοι χτες πραγματοποίησαν παναττική στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διεκδικώντας τα παραπάνω αυτονόητα, όπως και για αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αναγνώριση προϋπηρεσίας 2016-2017.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων και του ύψους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας διατηρεί τους απαράδεκτους αποκλεισμούς και διαχωρισμούς σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με μοναδικό κριτήριο τη δημοσιονομική ουδετερότητα του συγκεκριμένου μέτρου.

Αν και εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε πληθώρα παραγόντων κινδύνου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους του ΓΛΚ, η μόνη διαβεβαίωση που έλαβαν οι εργαζόμενοι είναι ότι έχουν λάβει τις ενστάσεις.

«Δεν δεσμεύτηκαν στο παραμικρό, ούτε στην αλλαγή της κατηγοριοποίησης, ούτε για την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο. Οταν τέθηκαν στο τραπέζι τα ζητήματα των αποκλεισμών και της ανθυγιεινότητας του χώρου, ανέφεραν ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι άπλετος κι έχει συγκεκριμένα όρια. Ανέφεραν ότι ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος για την Υγεία, όμως εμείς αντιλαμβανόμαστε και ζούμε καθημερινά ότι όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά δεν καλύπτει στο παραμικρό τις αυξημένες πλέον ανάγκες και από τη διαχείριση της πανδημίας και συνολικότερα του συστήματος Υγείας. Και το μπαλάκι πετιέται μεταξύ πολιτικής ευθύνης του υπουργείου και της Επιτροπής του ΓΛΚ που έστησαν οι ίδιοι. Η στρατηγική τους στόχευση είναι ξεκάθαρη, θέλουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, φτηνούς και ευέλικτους», ενημέρωσε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, Βούλα Πάκου, μετά το πέρας της συνάντησης.

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στον Φάρο Τυφλών Ελλάδας

Εργαζόμενη με πρόβλημα όρασης υπέστη ακρωτηριασμό

Εργαζόμενη με σοβαρό πρόβλημα όρασης υπέστη ακρωτηριασμό και στα τρία δάχτυλα του χεριού της, στην πρέσα του μηχανουργείου των εργαστηρίων του Κέντρου Φάρος Τυφλών Ελλάδας. Η εργαζόμενη είχε προσληφθεί να δουλεύει στο εργαστήριο παραγωγής σκούπας, όπως παραδοσιακά δουλεύουν οι τυφλοί, όμως λόγω αναγκών στο μηχανουργείο μεταφέρθηκε εκεί με εντολή της διεύθυνσης.

Τη σοβαρή καταγγελία κάνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων απαιτώντας την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και τον καταλογισμό των ευθυνών. Να στηριχθεί ολόπλευρα η εργαζόμενη και να διερευνηθεί αν μπορούσε τυφλή να χειρίζεται το συγκεκριμένο μηχάνημα και αν η συγκεκριμένη - εφόσον μπορούσε - είχε εκπαιδευτεί. Με τίνος την εντολή είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο πόστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εργαζόμενη βάσει της σύμβασής της είχε άλλο αντικείμενο εργασίας.

«Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας, ΝΠΙΔ, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, μέσω της εντατικοποίησης της δουλειάς στα εργαστήρια, για να αυξήσει τα έσοδά του και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία των άλλων τμημάτων του Κέντρου. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, που ένας τέτοιος ευαίσθητος τομέας των προστατευόμενων εργαστηρίων για αναπήρους έχει αφεθεί στα χέρια των ιδιωτών. Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, επιστημονικοτεχνική στήριξη, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων - ιδιαίτερα των αναπήρων - και εξασφάλισης της απορρόφησης των προϊόντων τους», καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΔΑΦΝΙ»
Στάση εργασίας αύριο ενάντια στις πρόσθετες εφημερίες χωρίς επαρκές προσωπικό

Ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών και το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ «Δαφνί» από κοινού προχωρούν σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) αύριο Παρασκευή, μέρα έναρξης της εφαρμογής των πρόσθετων ανοιχτών εφημεριών (δηλαδή εφημεριών στις οποίες το νοσοκομείο υποδέχεται νέα οξέα και επείγοντα περιστατικά) στο πρόγραμμα του Οκτωβρίου.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών κάνει λόγο για τελειωτικό χτύπημα, καθώς η προσθήκη των επιπλέον ανοιχτών εφημεριών έρχεται σε μια στιγμή που «η ήδη επιβαρυμένη από την υποστελέχωση λειτουργία του έχει φτάσει σε συνθήκες εξαθλίωσης και επισφαλούς εργασίας και νοσηλείας. Αυτές έχουν τον χαρακτήρα "πρωινού ωραρίου" σε συνεφημέρευση με την 1η ΥΠΕ "για την υποστήριξη" αυτής, και αφορούν την εισαγωγή ακούσιων - και μόνο - περιστατικών (δηλαδή περιστατικών που πρέπει να εξεταστούν κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα)».

Στις κινητοποιήσεις του Σωματείου οι απαντήσεις της Διοίκησης του ΨΝΑ «Δαφνί» και της 2ης ΥΠΕ εξακολουθούν να παρουσιάζουν την αλλαγή αυτή στο σύστημα εφημέρευσης ως «πιλοτική», με στόχο την επιβολή μιας τέτοιας εναλλακτικής τεχνικής «ανακατέματος της τράπουλας».

Παράλληλα, ο Σύλλογος τοποθετείται «ενάντια στην αντιεπιστημονική διάκριση των περιστατικών σε εκούσια και ακούσια και την ανάληψη της περίθαλψης κατά υπεροχή των ακούσιων εισαγωγών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, καθώς κρίνουμε ως εξίσου σημαντικά τα περιστατικά, ανεξαρτήτως του τρόπου που καταφθάνουν στο νοσοκομείο». Σημειώνει ότι η εντατικοποίηση της εφημέρευσης του κρίσιμα υποστελεχωμένου ΨΝΑ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και δημιουργεί αναξιοπρεπείς και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, αλλά και εργασίας για το προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, με παρόμοιο «πιλοτικό» τρόπο, οι εφημερίες του νοσοκομείου αυξήθηκαν από 8-9 τον μήνα σε 10-11 τον μήνα, με τις απαιτήσεις να αυξάνονται κατακόρυφα από το διαρκώς μειούμενο προσωπικό.

«Αφορμή τότε υπήρξε η πανδημία COVID-19. Εκτοτε τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ οι συνθήκες συνεχώς χειροτερεύουν (...) Οι εισαγωγές ασθενών που πραγματοποιούνται στο ΨΝΑ αυτήν τη στιγμή, γίνονται δίχως να είναι εφικτή σε όλη τη διάρκεια της εφημερίας η ολοκλήρωση του απαραίτητου οργανικού ελέγχου των εισαγόμενων ασθενών, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων προσέρχεται συνήθως με αρκετά επιβαρυμένη σωματική υγεία, χρόνια ή ακόμη και οξέως απορρυθμισμένη, δεδομένης της ψυχικής τους κατάστασης και του συχνά υποβαθμισμένου κοινωνικού τους υποβάθρου, της φτώχειας και του εξαρθρωμένου πρωτοβάθμιου τομέα ψυχικής υγείας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών.

Οι ελλείψεις προσωπικού αφορούν όλους τους κλάδους: Το Μικροβιολογικό εργαστήριο που αδυνατεί να καλύψει 24ωρη βάρδια, το Καρδιολογικό, το Χειρουργικό και το Ακτινολογικό εργαστήριο, που λειτουργούν με έναν ειδικό το καθένα και όχι καθημερινά (το Καρδιολογικό πρόσφατα και μετά από μεγάλη πίεση στελεχώθηκε με έναν επιπλέον καρδιολόγο) που προσπαθούν να καλύψουν το ΤΕΠ και ταυτόχρονα τα περιστατικά όλου του υπόλοιπου νοσοκομείου, τη σταθερή απουσία αναισθησιολόγου, το προσωπικό του ψυχιατρικού κλάδου που καλείται να διαχειριστεί όλα τα πόστα του Δικτύου από τα τμήματα οξέων, τις εξωτερικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τα εξωτερικά ιατρεία και άλλα, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που σε βάρδιες των 2 ατόμων καλείται να διαχειριστεί κλινικές 31 ασθενών. Ιδια υποστελέχωση ισχύει φυσικά για τους τραυματιοφορείς, τους τραπεζοκόμους, το προσωπικό καθαριότητας και τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΨΝΑ και ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών απαιτούν: Την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό σε όλους τους κλάδους και όλες τις δομές του, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνθήκες λειτουργίας του «και να αποτραπεί η εκ νέου μεταβολή του σε μια δομή που θα προσομοιάζει απάνθρωπες εικόνες του παρελθόντος».

Ενας νεκρός και πέντε κρούσματα από τον ιό Δυτικού Νείλου

Ενας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του την τελευταία βδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τους συνολικούς θανάτους στη χώρα μας να φτάνουν τους 20, ενώ διαγνώστηκαν 5 νέα κρούσματα. Μέχρι τις 10 Οκτώβρη τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα εντοπίζονταν σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης, Εβρου, Καστοριάς, Αρτας και Ιωαννίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ