ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Εκατομμύρια νεκροί στον «πόλεμο κατά των φτωχών»...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ολο και περισσότερα νοσοκομεία στη Μαύρη Ηπειρο λένε στους ασθενείς τους: «Εχετε ΕΪΤΖ. Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Πηγαίνετε να πεθάνετε στο σπίτι σας». Ποιος είναι ο υπαίτιος αυτής της απίστευτης ανθρώπινης τραγωδίας; Η βρετανική οργάνωση Oxfam δεν έχει αμφιβολίες. «Οι φαρμακευτικές εταιρίες διεξάγουν πόλεμο κατά των φτωχών», αναφέρει χτεσινή ανακοίνωσή της. Κι αν κρίνει κανείς από τους αριθμούς, κατάγουν μια... «περιφανή» νίκη: 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από ΕΪΤΖ, μόνο στην Αφρική.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS. Πρόσφατα το περιοδικό TIME, σε ένα ρεπορτάζ 20 σελίδων, επισήμαινε την έλλειψη φαρμάκων στις φτωχές χώρες - 11 εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί (!), ανέφερε, ενώ δύο δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν επαρκή περίθαλψη.

Κι όμως, όταν οι φτωχές χώρες προσπαθούν να παραγάγουν φτηνά φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη φαρμάκων -ορισμένα από τα οποία είναι πατενταρισμένα για 20 χρόνια - αντιμετωπίζουν μηνύσεις από τις φαρμακευτικές πολυεθνικές που ζητούν δισεκατομμύρια δολάρια ως «δικαιώματα» χρήσης των πατεντών τους! Ο σερ Ρίτσαρντ Σάικς, πρόεδρος της «GlaxoSmithKlein», εταιρίας-κολοσσού, καταγγέλλει εν εξάλλω ως «πειρατεία» τη συγκεκριμένη προσπάθεια (ναι!). Κλασική τέτοια περίπτωση είναι η Βραζιλία, η οποία κατάφερε, διανέμοντας δωρεάν φάρμακα στους ασθενείς HIV/AIDS, να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των κρουσμάτων. Η χώρα αντιμετωπίζει ένα σωρό μηνύσεις, όπως εξάλλου και η Νότια Αφρική (επίσης από την «GlaxoSmithKlein», σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Observer) και η Ινδία. Η Ταϊλάνδη δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για να σταματήσει άμεσα την παραγωγή φθηνών φαρμάκων για ασθενείς του HIV/AIDS. Το θέμα έχει μεταφερθεί και συζητείται (και) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις αν κατ' αρχάς η Βραζιλία δεν αλλάξει έναν νόμο που επιτρέπει σε εταιρίες της χώρας να παράγουν φθηνά φάρμακα.

Η Oxfam, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC News Online, κάνει ξεκάθαρα λόγο για «πόλεμο κατά των φτωχών» από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, και προτείνει στον ΟΗΕ ως ένα πρώτο μέτρο το να δημιουργηθεί ένα «ταμείο», χρηματοδοτούμενο με 5 δισ. δολάρια, για την παροχή βοήθειας σε χώρες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν φάρμακα στις παρούσες τιμές και για τη διανομή φαρμάκων σε περιοχές όπου αυτό είναι δύσκολο. «Ξέρουμε ότι από μόνο του αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα στο σύνολό του», θα πει ο Τζάστιν Φορσάιθ, διευθυντής πολιτικής της Oxfam, «αλλά το ζήτημα είναι ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της απομύζησης υπερκερδών για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις και όχι υπέρ της δημόσιας υγείας»...

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Εντονη ιαπωνική δυσαρέσκεια μετά το ναυάγιο του «Εχίρε Μάρου»...

Σπαραγμός μιας μάνας ενός από τους πνιγέντες μαθητές

Associated Press

Σπαραγμός μιας μάνας ενός από τους πνιγέντες μαθητές
ΤΟΚΙΟ - ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.-

«Ο ιαπωνικός λαός αισθάνεται βαθιά δυσπιστία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως η διάσωση των ναυαγών ήταν δύσκολη εξαιτίας των μεγάλων κυμάτων, αλλά αυτή η εξήγηση δε μας ικανοποιεί». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση που είπε προχτές βράδυ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσίρο Μόρι, στον Αμερικανό πρεσβευτή στο Τόκιο, Τόμας Φόλεϊ. Τριάντα ώρες νωρίτερα είχε βυθιστεί, ανοιχτά της Χαβάης, και κάτω από περίεργες συνθήκες το ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος «Εχίρε Μάρου» από το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Γκρίνβιλ». Από τους 35 επιβαίνοντες, διασώθηκαν -μετά από περίπου μία ώρα...- οι 26, ενώ έως χτες αγνοούνταν η τύχη τεσσάρων 17χρονων φοιτητών, δύο δασκάλων και τριών μελών του πληρώματος.

Λίγη ώρα μετά το ναυτικό δυστύχημα στα ανοιχτά της Χαβάης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έσπευσαν να εκφράσουν τη συγνώμη και τη λύπη τους για το συμβάν. Ακολούθως, ο διοικητής του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, ναύαρχος Τόμας Φάργκο, δήλωσε στα ΜΜΕ: «Μολονότι δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του ατυχήματος αυτού, είναι πάρα πολύ τραγικό και λυπηρό. Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου σε όλους τους συγγενείς των ναυαγών...».

Την ίδια ώρα, οι ιαπωνικές αρχές και οι συγγενείς των αγνοουμένων ελπίζουν πλέον μόνο σε θαύμα για την ανεύρεσή τους. Ομως, παράλληλα, πολλοί είναι πλέον εκείνοι οι Ιάπωνες που παρομοιάζουν με «θαύμα» και την περίπτωση μίας περαιτέρω σύσφιξης των αμερικανο-ιαπωνικών σχέσεων -ιδιαίτερα στο στρατιωτικό τομέα... Τα περισσότερα άρθρα των ιαπωνικών εφημερίδων ήταν ιδιαίτερα επικριτικά για τις μάλλον ανεπαρκείς προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλλαν τα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού υποβρυχίου, ενώ όλες οι εφημερίδες ανεξαιρέτως καταδείκνυαν την άμεση ικανοποίηση αιτημάτων, όπως: η ανέλκυση του «Εχίρε Μάρου», η διενέργεια εξονυχιστικών ερευνών για τα αίτια που οδήγησαν αφ' ενός στη βύθιση του ιαπωνικού αλιευτικού σκάφους και αφ' ετέρου στη μεγάλη καθυστέρηση διάσωσης των ναυαγών.

ΙΡΑΝ
Λεκτικός «εκδημοκρατισμός» ενόψει «διεθνούς αναβάθμισης»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Αλλη μια σφοδρή «επίθεση» προς τους «σκληροπυρηνικούς» του ιρανικού καθεστώτος εξαπέλυσε ο Ιρανός «μετριοπαθής» Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί στο πλαίσιο της εμφανούς προσπάθειάς του να κατευνάσει τα πνεύματα και τη λαϊκή οργή, που μοιάζει και πάλι να έχει συσσωρευτεί επικίνδυνα, όπως φάνηκε με τα πρόσφατα σφοδρά και αιματηρά επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του εκδημοκρατισμού της χώρας.

«Τα βρώμικα χέρια του κατεστημένου συνεχίζουν να απογοητεύουν τον ιρανικό λαό», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική ενότητα στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ιρανός Πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι «αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί κανένας στρατός, αστυνομία, αρχή ή εξουσία δε θα είναι σε θέση να σώσει τη χώρα από τις ανυπολόγιστες συνέχειες μιας τεράστιας κοινωνικής έκρηξης». Ο Χαταμί, μάλιστα, «ευχαρίστησε» τον ιρανικό λαό για την υπομονή και την ανοχή που δείχνει στα αλλεπάλληλα κρούσματα κατάχρησης εξουσίας αυτοδεσμευόμενος, για άλλη μια φορά, ότι θα προωθήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών.

Η ομιλία και οι, πολλάκις διατυπωμένες, δεσμεύσεις του Χαταμί, ίσως, να μην είναι εντελώς άσχετες από τις ολοένα και εντονότερες εκτιμήσεις, πολλών αναλυτών, ότι οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής «περιφερειακής προσέγγισης» που προτίθενται να ακολουθήσουν στην περιοχή, θα ενισχύσουν την πλήρη επανένταξη του Ιράν στη διεθνή, ενεργειακή, κυρίως, κοινότητα για ευνόητους λόγους. Υπό αυτήν την έννοια, είναι πολύ σημαντικό το ιρανικό καθεστώς να δίνει, έστω, μια επίφαση δημοκρατικότητας.

Η προοπτική, όμως, μιας τέτοιας δυναμικής «επανεμφάνισης» για το Ιράν τονίζουν, οι ίδιοι αναλυτές, φαίνεται να «ανησυχεί» έντονα την Αγκυρα, της οποίας ο γεωπολιτικός ρόλος μειώνεται σε σημαντικότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες και τους όρους εντάσσεται, όπως υπογραμμίζουν, και η διήμερη επίσημη επίσκεψη που άρχισε, χτες, στο Ιράν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, με στόχο «να ενισχυθούν και να συσφιχτούν οι σχέσεις των δύο χωρών». Ο Τζεμ, που συνοδεύεται και από αρκετούς επιχειρηματίες, θα έχει συναντήσεις με τον Ιρανό Πρόεδρο Χαταμί, με τον ομόλογό του Καμάλ Χαραζί και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μαχντί Καρουμπί.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέα κλιμάκωση των σφαγών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Το αιματοκύλισμα συνεχίζεται, χωρίς όρια, στην Αλγερία, όπου, την Κυριακή, έλαβε χώρα η μεγαλύτερη ομαδική σφαγή από τις αρχές του χρόνου. Είκοσι έξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων έντεκα παιδιών, σφαγιάστηκαν με φρικτό τρόπο από αγνώστους ενόπλους σε αγροτική περιοχή 60 μίλια νότια του Αλγερίου. Οι υποψίες των αλγερινών αρχών ασφαλείας, για άλλη μια φορά, στρέφονται εναντίον των μαχητών της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης «Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα», η οποία δρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ολοι οι ένοπλοι διέφυγαν λίγο πριν φτάσουν στο σημείο της σφαγές οι δυνάμεις ασφαλείας.

Με την προχτεσινή σφαγή, από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 280 άνθρωποι, καθώς παρατηρείται μια νέα έξαρση της βίας. Αρκετοί ισλαμιστές μαχητές, όπως και η «ΕΙΟ» απέρριψαν την πρόταση αμνηστίας που είχε καταθέσει ο Αλγερινός Πρόεδρος Λιαμίν Ζερουάλ και κλιμάκωσαν την αιματηρή δράση τους. Ο Ζερουάλ κατηγορείται από συμπολίτευση και αντιπολίτευση ότι απέτυχε να μειώσει τη βία παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι θα απαντήσει με «σιδερένια πυγμή» στους σφαγείς.

Την ίδια στιγμή, «λάδι στη φωτιά» των υποψιών που κινούνται γύρω από τη δραστηριότητα των ίδιων των κυβερνητικών στρατευμάτων ρίχνει το βιβλίο «Βρώμικος πόλεμος» που υπογράφει ο Χαμπίμπ Σουαΐντια, πρώην αξιωματικός των αλγερινών στρατιωτικών δυνάμεων, ο οποίος έχει, τώρα, ζητήσει άσυλο στη Γαλλία. Ο Σουαΐντια αναφέρει εκτενώς αρκετές περιπτώσεις «σφαγών αθώων πολιτών από κυβερνητικά στρατεύματα σε μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στους εξτρεμιστές ισλαμιστές και τρομοκράτες του αλγερινού λαού, ενώ παράλληλα αναφέρει άσκηση βασανιστηρίων σε ισλαμιστές, αλλά και πολιτικούς κρατουμένους».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πολύνεκρες κατολισθήσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Πολλές δεκάδες είναι οι νεκροί από τις χτεσινές κατολισθήσεις στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της ανατολικής Ιάβας, οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές του τελευταίου 48ωρου προκάλεσαν το θάνατο 94 ατόμων, ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη πολλών άλλων.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αντάρα», οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν εργαζόμενοι που έσκαβαν για πολύτιμα μέταλλα σε αυτοσχέδιες στοές σε φαράγγια και πλαγιές γύρω από τα χωριά της περιοχής.

ΓΟΥΙΝΕΑ
Τεράστιο κύμα προσφύγων αναζητεί βοήθεια και ελπίδα

ΚΙΣΣΙΝΤΟΓΚΟΥ.-

Τραγική κατάσταση επικρατεί στα νότια σύνορα της Γουινέας με τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, καθώς πολλές χιλιάδες πρόσφυγες από τις δύο τελευταίες χώρες επιχειρούν να φθάσουν σε καταυλισμούς αναζητώντας καταφύγιο από την ανάφλεξη των συγκρούσεων στις μεθοριακές περιοχές των τριών δυτικοαφρικανικών χωρών.

Εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης για τους πρόσφυγες ζήτησε χτες από την κυβέρνηση της Γουινέας την παροχή επαρκούς αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων με στόχο την εξασφάλιση ενός διαδρόμου διαφυγής των χιλιάδων προσφύγων, εκ των οποίων πολλοί έχουν εγκλωβιστεί σε περιοχές των εμπόλεμων ζωνών... Από τον περασμένο Σεπτέμβρη παρατηρείται ένα κύμα περίπου 200.000 προσφύγων που επιχειρεί να μετακινηθεί από τις μεθοριακές περιοχές της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε προς τη ζούγκλα της Γουινέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ