ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ
Τρεις γενιές προλετάριοι για να πλουτίζει η ολιγαρχία

Εργάτες που έζησαν την απεργία του '77, αλλά και νέοι που σημαδεύτηκαν από τους αγώνες των γονιών και των παππούδων τους μιλάνε στον «Ρ»

«Ο άνθρωπος είναι αναλώσιμο υλικό.
«Ο άνθρωπος είναι αναλώσιμο υλικό. "Υπάρχουν πολλοί" σκέφτεται η εργοδοσία...», λένε οι εργάτες. Πρώτοι οι νέοι εργάτες καλούνται να γονιμοποιήσουν την αγωνιστική κληρονομιά του 1977
«Αυτό το καθεστώς υπάρχει τώρα 15 χρόνια. Είμαστε δανειζόμενοι εργάτες από εργολάβους. Είναι ένα είδος δουλεμπορίου, "νταβατζιλίκι" κανονικό. Μας χρεώνουν 80 - 100 ευρώ το 8ωρο κι εμείς παίρνουμε τα 30...». Ο 30χρονος Ηλίας Γκιώνης δουλεύει 9 χρόνια στο εργοστάσιο. Είναι ένα απ' τα εκατοντάδες νέα παιδιά 20 - 30 ετών που η ΛΑΡΚΟ «παίρνει από εργολάβους», για να καλύπτει κανονικές θέσεις της παραγωγής, πάγιες ανάγκες της επιχείρησης.

Δίπλα του ο Γιάννης Φλούδας, που συμπληρώνει 30 χρόνια στην παραγωγή, εξηγεί πώς, σ' όλη την πορεία της λειτουργίας της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι δεν έπαψαν ποτέ να είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης: «Το 1984 μάς έδιναν έξτρα λεφτά, σαν "πριμ". Αν κάποιος έλειπε, ακόμα κι επειδή ήταν άρρωστος, μια μέρα, έχανε το 25% του πριμ, αν έλειπες τέσσερις, το 'χανες ολόκληρο...», υπογραμμίζει ο Γιάννης. Μόνο που αυτό το ποσό ήταν απαραίτητο για να φτάνει ο μισθός σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Σήμερα τα «εργολαβικά» συνεργεία δεν είναι παρά ένα «κόλπο», για να πλουτίζουν όλοι εκτός απ' τους εργάτες. Η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας σημείωνε σε έκθεσή της ότι μ' αυτούς τους εργαζόμενους «καλύπτονται πόστα μονίμων γιατί οι μόνιμοι είχαν απολυθεί, όπως μας δηλώθηκε». Η εντατικοποίηση είναι τέτοια που, ενώ παλιότερα, με μόνιμο προσωπικό 1.350 άτομα δεν έβγαζαν πάνω από 1.400 τόνους σιδηρονικέλιο το μήνα, σήμερα που οι εργάτες δεν ξεπερνούν τους 800 η παραγωγή φτάνει τους 1.700 τόνους! Τα μηχανήματα δεν είναι απλά παλιά, εγκυμονούν συνεχείς κινδύνους για τις ζωές των εργατών. «Ο άνθρωπος είναι αναλώσιμο υλικό. "Υπάρχουν πολλοί" σκέφτονται...».

Η πορεία της ΛΑΡΚΟ είναι η ιστορία της ζωής τους

Η ψαροταβέρνα όπου έχει «στηθεί» η κουβέντα ανήκει στον οικισμό, τον οποίο πριν χρόνια έχτισε ο Μποδοσάκης, για να στεγάσει τους εργάτες που θ' αυγάταιναν τα κέρδη του. «Ερχονταν να δουλέψουν ακόμα κι από Αλεξανδρούπολη, από πολλές περιοχές...», λένε οι ντόπιοι. Η ΛΑΡΚΟ συνδέεται με κάθε κομμάτι της καθημερινότητας, της ιστορίας του τόπου τους. Ο αέρας σήμερα είναι σχετικά καθαρός. «Οταν φυσά λίβας το χωριό της Λάρυμνας δε φαίνεται...», σημειώνει ο Γιάννης. Στην απεργία του '77 ήταν 15 χρόνων, μόλις είχε βγει απ' την τοπική σχολή μαθητείας. Ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει. «Παππούς, γιος, εγγονός, έτσι θα το γράψεις...». Αυτή ήταν η φράση του Λεωνίδα Νυδριώτη, με την οποία πριν λίγο, στο σπίτι του, θέλησε να δείξει πόσο ιδρώτα ακόμα συνεχίζει να χύνει μέσα στη ΛΑΡΚΟ. Ενώ για εκείνες τις 110 μέρες μέσα απ' τις οποίες οι εργάτες έδειξαν τη δύναμη της τάξης τους, είπε: «Θυμόμαστε το Πάσχα που εργάτες από άλλα εργοστάσια που έρχονταν για συμπαράσταση έφερναν στα παιδιά ακόμα και γαριδάκια. Για να τα ξεγελάσουμε, σουβλίζαμε κοτόπουλα...».

Πολλά σπίτια του οικισμού έχουν πια ερημώσει. Οσο οι εργάτες μειώνονται, αυξάνεται η εντατικοποίηση...
Πολλά σπίτια του οικισμού έχουν πια ερημώσει. Οσο οι εργάτες μειώνονται, αυξάνεται η εντατικοποίηση...
Η μεθοδευμένη υποβάθμιση της επιχείρησης προκειμένου το ξεπούλημα να 'ρθει ως «αναγκαίο κακό» είναι καθαρή: Οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν πριν ...δέκα χρόνια! Μετά από απολύσεις, διαθεσιμότητες, «κίνητρα» για «εθελούσιες αποχωρήσεις» που εφάρμοσαν οι διοικήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες, σήμερα οι μισοί περίπου απ' τους εργαζόμενους δουλεύουν στο εργοστάσιο είτε μέσω εργολαβικών συνεργείων, είτε (το επιστημονικό κυρίως προσωπικό) με «συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών». Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι 380 όμηροι των εργολάβων - στην πλειοψηφία τους από 20 μέχρι 30 χρόνων - αμείβονταν με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη της ΕΓΣΣΕ.

Να μπουν οι νέοι εργάτες στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Ο 23χρονος Σταμάτης Πάνος που δουλεύει σε πόστο καθαριότητας θυμάται πως, όταν πρωτοέπιασε δουλιά ο μισθός του ήταν σχεδόν μισός από ό,τι προέβλεπε η επιχειρησιακή σύμβαση για εργάτες που κάνουν ό,τι ακριβώς κάνει κι εκείνος αλλά ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό. Η πείρα όμως αποδεικνύει πως μόνο όταν ο εργάτης σταματά να σκύβει το κεφάλι μπορούν να γίνουν θετικά βήματα. Πριν από λίγο καιρό, οι εργάτες κατάφεραν να καλύπτονται τουλάχιστον από την κλαδική σύμβαση της ΠΟΕΜ, μετά από την αγωνιστική παρέμβαση του ταξικού Σωματείου Μετάλλου Φθιώτιδας, γύρω απ' το οποίο συσπειρώνεται σημαντικό κομμάτι των νέων εργατών.

Βέβαια, η πάλη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία δεν είναι απλή. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις στις οποίες δεν καταβάλλονται κανονικά οι υπερωρίες, οι αργίες, τα επιδόματα, ή τα ένσημα είναι λιγότερα απ' ό,τι θα έπρεπε. Οι απειλές δίνουν και παίρνουν: «Μας λένε: "άμα δε δουλέψεις το ρεπό σου, θα σε διώξουμε... Αν δεν κάτσεις υπερωρία, θα σε διώξουμε..." Θέλουν να περάσει μια νοοτροπία να κάνουμε υπερωρίες "μαύρες"...». Πρόσφατα, εργάτες που πρωτοστάτησαν στην πρόσφατη απεργία μετατέθηκαν σε πιο «σκληρά» πόστα.

Την ομηρία αυτών των εργαζομένων σιγοντάρει με τη στάση του το επιχειρησιακό σωματείο (όπου η ΔΑΚΕ έχει 6 στις 9 έδρες κι η ΠΑΣΚΕ 2). «Ούτε μία απεργία δεν έκαναν 15 χρόνια τώρα...», εξηγεί ο Ηλίας. Κι ο Σταμάτης συμπληρώνει: «Ούτε μία ανακοίνωση»... Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 19 Ιούλη συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ τραβούσαν τους εργάτες να μπουν για δουλιά! Στήριξαν ουσιαστικά - εξηγεί ο 26χρονος Γιώργος Νυδριώτης - τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε. «Ενας εργολάβος πήγε να μπει μέσα με αλλοδαπούς. Υποχρεώθηκαν εργαζόμενοι να δουλέψουν 12 και 16 ώρες μέσα σε συνθήκες κι ένα χώρο όπου είναι δεκάδες τα εργατικά ατυχήματα...». Τέτοια ήταν η μανία της εργοδοσίας να σπάσει η απεργία...

«Παρακαταθήκη στη γενιά μας»

Οι νεαροί εργάτες εξηγούν πόσο σημαντική ήταν αυτή η εμπειρία για τη δική τους γενιά. «Για τους περισσότερους ήταν η πρώτη φορά που κατέβηκαν σ' απεργία. Μιλάμε για άτομα 30 χρόνων που δεν είχαν ιδέα από συνδικαλισμό...». Είναι πολύ σημαντικό που αυτός ο αγώνας αναδεικνύει συνδικαλιστές από αυτή τη γενιά, όπως ο Ηλίας και ο Γιώργος, που είναι μέλη της διοίκησης του κλαδικού σωματείου.

«Η εργοδοσία κάνει τη δουλιά της. Το πρόβλημα είναι με κάποιους εργαζόμενους που δεν ξέρουν τη δουλιά τους και πουλάνε την τάξη τους», υπογραμμίζει ο Ηλίας, με οργή για τη στάση των εργοδοτικών συνδικαλιστών. «Τόσα χρόνια ήξεραν στο χωριό ότι οι απεργίες γίνονταν για τις προαγωγές. Πρώτη φορά μας ρώτησαν τώρα "πώς πήγε η απεργία"...», προσθέτει ο Ηλίας.

Περιθώρια για εφησυχασμό δεν υπάρχουν. Η εργοδοσία αξιοποιεί μια άθλια διασπαστική τακτική, δε διστάζει να σπέρνει τη διχόνοια ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους. Στις 19 Ιούλη θέλησε να κάνει απεργοσπάστες τους πατεράδες, ενώ απεργούσαν τα ίδια τους τα παιδιά. Εκμεταλλεύεται την ανάγκη του εργατόκοσμου της περιοχής για ένα μεροκάματο. Φοβάται μήπως οι εργαζόμενοι συνολικά συσπειρωθούν ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο: Την αντεργατική πολιτική της ΕΕ, αυτή που εφαρμόζουν μπλε και πράσινες κυβερνήσεις, αυτή που υπηρετούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, αυτή που υποσκάπτει τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Γι' αυτό η απεργία στις 17 Αυγούστου πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. Πρέπει να πετύχει. «Δε γίνεται οι πατεράδες να 'χουν καλύτερους μισθούς απ' τα παιδιά τους. Να δανείζονται τα παιδιά απ' τη σύνταξη του γονιού για να τα βγάλουν πέρα...».

Εργοστάσιο ταυτισμένο με τη ζωή και την ιστορία της περιοχής

Από τη συζήτηση με κατοίκους της Λάρυμνας και του Μαρτίνου

Ολόκληρες οικογένειες εργατών δούλεψαν και δουλεύουν σ' αυτό το εργοστάσιο, για να θησαυρίζουν πάντα άλλοι
Ολόκληρες οικογένειες εργατών δούλεψαν και δουλεύουν σ' αυτό το εργοστάσιο, για να θησαυρίζουν πάντα άλλοι
Το πόσο άμεσα συνδεδεμένη είναι κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων της Λάρυμνας και του Μαρτίνου με το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, φαίνεται από κάθε σκέψη τους, κάθε προβληματισμό που αποτυπώνεται στις κουβέντες τους και στο βλέμμα τους καθώς κοιτούν απέναντι, τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από το εργοστάσιο. Κάθε εξέλιξη στη ΛΑΡΚΟ επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Τα όνειρά τους ακυρώνονται. Οι προσδοκίες τους προδίδονται. Αυτό αισθάνονται και αυτό αναδεικνύεται ξεκάθαρα από τις συζητήσεις μας με τους εργαζομένους της Λάρυμνας και του Μαρτίνου. Θυσίασαν πολλά άλλα, όπως τους πανέμορφους κολπίσκους, τα κρυστάλλινα θαλασσινά νερά, τον καθαρό αέρα, την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους, προκειμένου να έχουν ένα μεροκάματο. Γιατί έτσι τους «πιπιλίζουν» το μυαλό χρόνια ολάκερα οι κεφαλαιοκράτες. Οτι βιομηχανική ανάπτυξη και σεβασμός στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία δεν πάνε μαζί. Οτι οι εργάτες και τα παιδιά τους πρέπει να θυσιάσουν όλες τις άλλες χαρές της ζωής για ένα πιάτο φαΐ και μια στέγη. Οτι άμα έχουν ένα μεροκάματο, πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Τώρα πια ούτε αυτό δεν έχουν.

«Σκέφτονται ακόμα και να κάνουν οικογένεια»

Οι περιοχές γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έχουν ερημώσει. Η ανεργία στην περιοχή «χτυπάει κόκκινο», ενώ τα μεροκάματα αυτών που απασχολούνται στους εργολάβους είναι πολύ χαμηλά από τις πραγματικές τους ανάγκες. «Σκέφτονται ακόμα και να παντρευτούν οι νέοι άνθρωποι. Τους βλέπεις, άνθρωποι που είναι χρόνια μαζί και δεν παίρνουν την απόφαση να κάνουν οικογένεια. Πώς θα τα βγάλουν πέρα;», λέει η κ. Μαρία από τη Λάρυμνα, που δουλεύει σε οικογενειακή ταβέρνα.

«Το βλέπεις αυτό το μαγαζί; Πουλήσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε για να το φτιάξουμε, να το δουλεύει ο γιος μου. Αλλά πώς να έρθει ο κόσμος; Με τι λεφτά; Ασε που όταν φυσάει αλλιώς ο άνεμος θαβόμαστε κάτω από τη σκουριά και τη σκόνη. Σήμερα είστε τυχεροί. Μόνο οι ντόπιοι έρχονται εδώ, αλλά κι αυτοί δύσκολα τα βγάζουν πέρα», συνεχίζει. Η δημιουργία του εργοστασίου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Για δεκαετίες, για γενιές ολόκληρες, η μόνη πηγή εσόδων και η μόνη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας είναι η ΛΑΡΚΟ.

«Από τη δική μου εμπειρία συμβούλευσα τα παιδιά μου να σηκωθούν και να φύγουν από δω», μας είπε ο Γκίκας Σελέκος, συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ που κάθεται μαζί μας στην ταβέρνα της κ. Μαρίας. «Η ΛΑΡΚΟ δεν κάνει πια προσλήψεις. Κάθονται οι νέοι και περιμένουν να τους πάρει ο εργολάβος για ένα κομμάτι ψωμί. Και τους θέλουν στους εργολάβους για να αποποιείται η ΛΑΡΚΟ των ευθυνών της για τα "ατυχήματα"».

Θέλουν τη νεολαία «όμηρο»

Η οξυμένη ανεργία και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη ΛΑΡΚΟ χρησιμοποιείται από το εργοδοτικό σωματείο και από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες σαν μέσο πίεσης των εργαζομένων, προκειμένου να σκύβουν συνεχώς το κεφάλι στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας. «Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο οι κάτοικοι υποκύπτουν στους εκβιασμούς, στις υποσχέσεις για "βόλεμα" και τα ρουσφέτια για να γίνουν μόνιμοι στο εργοστάσιο τα παιδιά τους», λέει ο Γιώργος Ρούσης, συνταξιούχος από τη ΛΑΡΚΟ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ Φθιώτιδας. «Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και οι τοπικές αρχές συνηγορούν στην πολιτική της ΛΑΡΚΟ. Δε θίγουν ούτε τις συνθήκες εργασίας, ούτε την καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεν εμφανίστηκαν καν στην απεργία του Ιούλη», συμπληρώνει.

Ο Χρήστος Καράλης, οικοδόμος και κάτοικος Μαρτίνου, μας είπε χαρακτηριστικά: «Απεργούν τα παιδιά τους κι οι γονείς είναι απεργοσπάστες. Αυτό δεν μπορώ να το χωνέψω! Τους δίνουν ένα κομμάτι ψωμί και λένε και "ευχαριστώ"». Αναφερόμενος στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής μας είπε: «Ζουν περίπου 4.500 άνθρωποι στην περιοχή και οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι. Δεν υπάρχουν δουλιές. Κάποιοι λίγοι είναι αγρότες. Εγώ είμαι οικοδόμος και άνεργος πολύ καιρό. Δε χτίζονται πια σπίτια. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά».

«Εχουν χρέος τα κόμματα να σταματήσει αυτό το σκλαβοπάζαρο!», υπογραμμίζει ο Γιώργος Θεοδώρου, συνταξιούχος και πρώην συνδικαλιστής στη ΛΑΡΚΟ. Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τα παιδιά από τους εργολάβους για να θησαυρίζουν κάποιοι άλλοι. Είναι απαράδεκτο το σωματείο του εργοστασίου να μη στηρίζει τις κινητοποιήσεις. Και πρόκειται για τα παιδιά αυτών που είναι μόνιμοι!».


ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ελένη ΜΑΪΛΗ, Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Το μόνο ασφαλές είναι τα κέρδη της επιχείρησης

Θερίζει ο καρκίνος μέσα και έξω από το εργοστάσιο

«Τα πιο επικίνδυνα πόστα είναι στα καμίνια, στα χαλυβουργεία. Η πρώτη γραμμή είναι θανατηφόρα...». Ο Γιάννης Φλούδας μιλά για δικούς του συγγενείς που δεν πρόλαβαν καν να πάρουν σύνταξη και πέθαναν από καρκίνο. Ο Γιάννης μιλά για τη δουλιά τους: «Ερχεται το μετάλλευμα κι ανακατεύεται μαζί με κάρβουνο και μαζούτ. Στις περιστροφικές καμίνους γίνεται το τελικό ανακάτεμα, η θερμοκρασία είναι πάνω από 1.000 βαθμούς Κελσίου. Το παίρνει ένας κάδος και το πάει στις ηλεκτροκαμίνους, γίνεται η επεξεργασία. Φεύγει σε ρευστή μορφή το υλικό και μετά το "κρυώνουμε", παίρνουμε το σιδηρονικέλιο στερεό, σε κόκκους ενώ από αλλού βγαίνει η σκουριά...».

Οι εργάτες καταθέτουν τη δύναμή τους για να παραχθεί ό,τι εμπορεύεται η ολιγαρχία για να πλουτίσει και για κείνους μένουν μόνο η αγωνία να τα «βγάλει πέρα η οικογένεια», η ανασφάλεια, οι κίνδυνοι απ' τις επαγγελματικές ασθένειες και τα «ατυχήματα». Οι εμπειρίες παλιών και νέων μαρτυρούν την ίδια εργοδοτική ασυδοσία. Στους νεκρούς από μια έκρηξη που έγινε το 1979 σκοτώθηκε ακόμα κι ένας εργάτης 15 χρόνων. Ο Γιώργος Λυδριώτης, μιλά με τη σειρά του για τον τραγικό θάνατο ενός νεαρού εργάτη από εργολάβο το 2003. «Ο εργάτης ήταν δίπλα στο φορείο και καθάριζε, ο γερανιστής δεν ήξερε, ακόμα και σήμερα δεν έχουν πάρει ασύρματους για την επικοινωνία. Κατέβηκε ο κάδος του γερανού και τον πλάκωσε...».

Δεν κινδυνεύουν μόνο οι εργάτες

Είναι κοινό μυστικό της περιοχής πως «όλοι εδώ πέρα πεθαίνουν από καρκίνο, από προβλήματα στους πνεύμονες...». Σε παλιότερη έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας, τον Απρίλη του 2003, αναφέρεται: «... διαπιστώθηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δεν έφεραν φόρμες εργασίας και μπότες, απαραίτητα στοιχεία υγιεινής και ασφάλειάς τους». Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι λένε πως μόνιμος γιατρός Εργασίας στο εργοστάσιο δεν υπάρχει.

Σωροί με άχρηστα υλικά, με σκουριά, υπάρχουν ακόμα κι έξω απ' το εργοστάσιο. «Δεν υπάρχει μόνο κίνδυνος για τους εργάτες. Και τα παιδάκια εδώ στον οικισμό, που κοιμούνται, κι αυτά τ' αναπνέουν...». Τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος «κοστίζουν». Ο χώρος του εργοστασίου δεν είναι καλυμμένος με τσιμέντο, δεν μπορεί ούτε καν να πλένεται, παντού χύνεται αυτή η καφετιά σκόνη της πρώτης ύλης, έρχεται σ' επαφή με το δέρμα, φτάνει στα πνευμόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ