ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Δημοσκοπήσεις και διεργασίες, πάντα με αντιλαϊκό στόχο

Στο πλαίσιο διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό, αναπροσδιορίζεται ο ρόλος του ακροδεξιού - αντιμεταναστευτικού AfD στη χειραγώγηση των πιο απογοητευμένων φτωχών λαϊκών στρωμάτων

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις αυτή τη βδομάδα καλλιεργούν κλίμα πόλωσης ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη, ενώ δείχνουν την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μπροστά από τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς. Μια τάση που παγιώνεται τις τελευταίες βδομάδες, ύστερα από ένα διάστημα όπου οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν σημαντική άνοδο και εμφανίζονταν ακόμη και πρώτοι.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» και του τηλεοπτικού σταθμού RTL εμφανίζει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία (CSU) στο 36% της πρόθεσης ψήφου, 6 μονάδες μπροστά από το SPD (30%). Οι Πράσινοι είναι στο 7%, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» και το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ισοψηφούν με 8%, ενώ το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) στο 6%. «Αλλο» απάντησε το 5% των ερωτηθέντων. Μάλιστα, η ηλικιακή ομάδα 18-21 εμφανίζεται να στηρίζει προσωπικά την Μέρκελ με ποσοστό 47%, ενώ το αντίστοιχο για τον Σουλτς είναι 29%.

Η δημοσκόπηση του INSA για την εφημερίδα «Bild» δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) προβάδισμα 1,5 μονάδες, με 33% έναντι 31,5% στους Σοσιαλδημοκράτες. Ακολουθεί η AfD με 10%, η «Αριστερά» με 8,5%, οι Πράσινοι και το FDP με 6,5%, ενώ «άλλο» απάντησε το 4%.

«Εναλλακτικό» χαρτί του αστικού πολιτικού συστήματος

Με το σύνθημα για «κοινωνική δικαιοσύνη» να κυριαρχεί στην προεκλογική περίοδο από τους δύο πρωταγωνιστές, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, και να χρησιμοποιείται απ' όλα τα κόμματα ως το «τυράκι στη φάκα», αλλά και με φόντο το Προσφυγικό και τη διαχείρισή του, διαμορφώνεται το κλίμα στη Γερμανία και συντελούνται διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο και στο ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που τους τελευταίους μήνες δημοσκοπικά γνωρίζει σημαντική πτώση (από 15% - 18% πέρυσι, εμφανίζεται τώρα μεταξύ 7% - 11%, ενώ στις τοπικές εκλογές στο Ζάαρλαντ στις 26 Μάρτη συγκέντρωσε 6,2%), υπάρχουν αντιπαραθέσεις για το «χαρακτήρα» και το «προφίλ» του κόμματος, αλλά και για το πρόγραμμά του. Μια «ομάδα» μέσα στο AfD εμφανίζεται καθαρά με νεοναζιστικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο κ.ά. Από την άλλη, μερίδα στελεχών εμφανίζεται να καταδικάζει τον αντισημιτισμό και το νεοναζισμό, αλλά ταυτόχρονα ρίχνει το «δηλητήριο» του ρατσισμού σχετικά με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Γερμανία. Οπως είπε στη «Welt» η πρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, «η ΑfD είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς εγγυητές της εβραϊκής ζωής, ακόμη και σε καιρούς παράνομης, αντισημιτικής μετανάστευσης», κάνοντας ξεκάθαρη νύξη για τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι καθόλου τυχαία η νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ώστε να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση στο «νεοναζιστικό» ΝPD (Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας), ως αντισυνταγματικό κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η «ΑfD» όχι μόνο δεν αποτελεί καμία εναλλακτική για τα πιο φτωχά στρώματα - από τα οποία φιλοδοξεί να αδράξει ψήφους - αντίθετα είναι «παιδί» του καπιταλιστικού συστήματος, φανατικός υπερασπιστής των επιχειρηματικών ομίλων, αδίσταχτος εχθρός των λαϊκών δικαιωμάτων. Ζητά ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη για λογαριασμό μερίδας του κεφαλαίου, πιο ισχυρά εθνικά σύνορα, ενώ έχει ζητήσει ακόμη και δημοψήφισμα για την ΕΕ μετά το Brexit. Η ΑfD, σύμφωνα με σχέδιο για την προεκλογική της εκστρατεία, απευθύνεται κυρίως σε: Ευρωσκεπτικιστές, δηλαδή δυσαρεστημένους με την πολιτική της ΕΕ, σε ανθρώπους που απέχουν από τις εκλογές, δηλαδή απογοητευμένους διαχρονικά από το αστικό πολιτικό σύστημα και την αντιλαϊκή πολιτική, σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και σε «δεξιούς - νεοφιλελεύθερους».

Αναλυτές σημειώνουν, πάντως, ότι η πόλωση ανάμεσα στους δυο σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες), «τραβάει» ψήφους από το ακροδεξιό κόμμα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες όλο και πιο έντονα «προειδοποιούν» για το ενδεχόμενο ενός «κόκκινου - κόκκινου - πράσινου» κυβερνητικού συνασπισμού (SPD - «Αριστερά» - Πράσινοι), συσπειρώνοντας τους πιο «συντηρητικούς», «δεξιούς» ψηφοφόρους.

Από την άλλη, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, ισχυρίζεται πως θα διορθώσει ορισμένα «λάθη» της «Ατζέντας 2010» του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Γκ. Σρέντερ, δηλαδή μεταρρυθμίσεις που εξύψωναν την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών μονοπωλίων και «έθαψαν» εργατικά δικαιώματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό, ο ρόλος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» αναπροσδιορίζεται. Δηλαδή, ίσως μια πιο «λάιτ» εκδοχή του, που θα το διαφοροποιεί από το «νεοναζιστικό» ΝPD, να είναι πιο χρήσιμη στον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας στο παρόν και στο μέλλον, αλλά και πιο «αξιόπιστη» δύναμη για μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίες οι φωνές που καλούν την AfD να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με «αδελφά» κόμματα όπως το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν, δίνοντας έμφαση τόσο στα θέματα της «ασφάλειας», όσο και της «Πρόνοιας».

Πολλά τα ερωτήματα για την επίθεση στο Ντόρτμουντ

Το λεωφορείο της γερμανικής ομάδας που δέχτηκε την επίθεση
Το λεωφορείο της γερμανικής ομάδας που δέχτηκε την επίθεση
Η γερμανική αστυνομία δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον ύποπτο ισλαμιστή - που κρατείται από προχτές - με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εναντίον της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, και το «υπόβαθρο» και τα ακριβή κίνητρα της επίθεσης παρέμεναν μέχρι και χτες αδιευκρίνιστα.

Οπως ανακοίνωσε χτες η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας: «Η έρευνα δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να βρεθούν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ύποπτος συμμετείχε στην επίθεση». Ωστόσο η εισαγγελία προχώρησε σε έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του 25χρονου υπόπτου για συμμετοχή στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», στη διάρκεια παραμονής του στο Ιράκ. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο ύποπτος φέρεται να ηγούνταν στο Ιράκ μιας 10μελούς ομάδας κομάντο. Από τον Μάρτη του 2016 βρισκόταν στη Γερμανία. Ο ύποπτος θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι εισαγγελείς, ώστε να κρατηθεί περισσότερο από 24 ώρες.

Επίσης εξεταζόταν ένας ακόμη ύποπτος, ένας 28χρονος Γερμανός με καταγωγή από τον Λίβανο, όμως οι έρευνες στο διαμέρισμά του δεν τον συνδέουν με την υπόθεση. Στο σημείο που έγινε η τριπλή βομβιστική επίθεση βρέθηκαν τρία γράμματα με το ίδιο περιεχόμενο, τα οποία με μια πρώτη ματιά παρέπεμπαν σε «ισλαμιστικό υπόβαθρο» και σε ενδεχόμενες διασυνδέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» (π.χ. ξεκινούσε με τη φράση «στο όνομα του Αλλάχ, του φιλεύσπλαχνου»). Ωστόσο τα γράμματα χαρακτηρίζονται «αινιγματικά» και «γεμάτα αντιφάσεις». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπιλντ» λείπουν τα «σημάδια» του «ΙSIS». Επίσης, επιμέρους ορολογία και συγκεκριμένα αιτήματα (π.χ. η απαίτηση «να κλείσει η αεροπορική βάση του Ραμστάιν») οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν ασυνήθιστα. Επιπλέον, δεν συνηθίζεται δράστες με ισλαμιστικό «φόντο» να αφήνουν επιστολές στον τόπο της επίθεσης.

Ο υπαρχηγός της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (BDK), Σεμπάστιαν Φίντλερ, είπε σε γερμανικό κανάλι ότι οι έρευνες συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις και ότι εξακολουθούν να είναι πολύ προσεκτικοί και συγκρατημένοι.

Η «Μπιλντ» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δύο ακόμα ύποπτοι διερευνώνται, ένας από τον «ακροαριστερό» και ένας από τον «ακροδεξιό» χώρο. Επιπλέον ανάμεσα σε άλλα εξετάζεται το ενδεχόμενο η επίθεση να έγινε από «ακροδεξιούς οπαδούς της ομάδας RB Λειψίας», με οσμή «προβοκάτσιας» για να ενοχοποιηθούν οι ισλαμιστές.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Πρωταθλήτρια» σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές

«Πρωταθλήτρια» σε φόρους και εισφορές είναι η Γερμανία, με σχεδόν το 50% του μεικτού μισθού ενός άγαμου χωρίς παιδιά εργαζόμενου να καταλήγει στα κρατικά και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ενώ στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ το αντίστοιχο ποσοστό στην εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα είναι μεγαλύτερο μόνο στο Βέλγιο.

Για τους έγγαμους με δύο παιδιά (πέρα από παιδικά επιδόματα έχουν και ορισμένες φοροαπαλλαγές) οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές επί του μεικτού μισθού ανέρχονται σε 34%. Σε αυτή την ομάδα η Γερμανία καταλαμβάνει μεν την 9η θέση (υπάρχουν δηλαδή χώρες με ακόμη μεγαλύτερες εισφορές), εντούτοις βρίσκεται αρκετά πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που κυμαίνεται στο 26,6%.

Το 2016 η Γερμανία είχε την υψηλότερη ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση ανάμεσα στις 35 χώρες - μέλη. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό οφείλεται κυρίως στις συγκριτικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες μοιράζονται στη Γερμανία εργαζόμενοι και εργοδότες. Ηδη έχει αρχίσει να συζητιέται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όμως προς όφελος των εργοδοτών, ως παράγοντας μείωσης του «κόστους εργασίας», που θα κάνει πιο ανταγωνιστικούς τους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως τόνισε σε συνέντευξη στη «Μπιλντ» ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε, «θα πρέπει να προσέξουμε ώστε ο παράγοντας εργασία να μην γίνει πολύ ακριβός στη Γερμανία».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Καταδίκη απόφαση της Ρωσίας για το Μπεσλάν

Την έντονη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσε η χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που αποφάνθηκε ότι οι ρωσικές αρχές επέδειξαν «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της κράτησης ομήρων σε σχολείο στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας το 2004 από Τσετσένους αυτονομιστές, που στοίχισε τη ζωή σε 334 ομήρους (μεταξύ τους και 186 παιδιά), 2 κρατικούς υπαλλήλους του Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών και 15 αστυνομικούς, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 810 άνθρωποι. Την προσφυγή είχαν κάνει όμηροι που επέζησαν ή συγγενείς θυμάτων (συνολικά 409 άνθρωποι) και το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβάλει το ρωσικό κράτος στους ενάγοντες.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια διατύπωση (...) Για μια χώρα που δέχθηκε επίθεση, οι διατυπώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Στις ρωσικές αρχές καταλογίζεται ότι απέτυχαν να εμποδίσουν αυτή τη σύλληψη ομήρων και επέδειξαν «σοβαρές αδυναμίες στην προετοιμασία και στον έλεγχο της επιχείρησης ασφαλείας, κάνοντας δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ