ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΕΡΙΜΝΑ»
Απέσπασαν δέσμευση για έκτακτη χρηματοδότηση για την πληρωμή τους

Κινητοποίηση για την απληρωσιά και στο «Σικιαρίδειο»

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Τη δέσμευση ότι άμεσα θα απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση απ' το αρμόδιο υπουργείο για την πληρωμή των οφειλόμενων μισθών τους (Ιουνίου, μισού Ιουλίου και του επιδόματος αδείας) απέσπασαν οι εργαζόμενοι του Θεραπευτικού Κέντρου Ατόμων με Νοητική Υστέρηση της «Μέριμνας», απ' τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, μετά τη χτεσινή προγραμματισμένη τους κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η πίεσή τους από κοινού με το Εργατικό Κέντρο, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, τους εκπροσώπους του δήμου Πατρέων, πολλούς γονείς με τα παιδιά τους όπως και απ' τον Σύλλογό τους, έφερε αποτέλεσμα, προκειμένου άμεσα, σε πρώτη φάση, να καταβληθεί η μισθοδοσία.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να προγραμματιστεί και παρέμβαση - συνάντηση στο αρμόδιο υπουργείο, για την απαίτηση και διεκδίκηση όλων των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων για το σύνολο της λειτουργίας του ιδρύματος, το οποίο από το 2012 λειτουργεί με μειωμένη κρατική επιχορήγηση, που φτάνει μόλις τα 115.000 ευρώ τον χρόνο, όπως είχε αναφερθεί και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, με ευθύνη όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.).

Χωρίς να προβλέπεται καμιά αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων, όλο αυτό το διάστημα και με τα λειτουργικά έξοδα να εκτοξεύονται, το ίδρυμα φιλοξενεί σήμερα περίπου 95 ωφελούμενους, οι οικογένειες των οποίων πληρώνουν νοσήλια μέσω ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα του οφείλονται ακόμη και 140.000 ευρώ που αφορούν την εξόφληση των εργοδοτικών εισφορών που προέρχονται από την covid περίοδο. Πρόσφατα, μάλιστα, πληρώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ αφήνοντας τους περίπου 55 εργαζόμενους απλήρωτους για τον Ιούνιο, πράγμα που οδήγησε και στις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Κινητοποίηση για το «Σικιαρίδειο» στην Αθήνα
Κινητοποίηση για το «Σικιαρίδειο» στην Αθήνα
Μετά και την παρέμβαση στον περιφερειάρχη, εκπρόσωποι απ' το Εργατικό Κέντρο όπως και το κλαδικού Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, που έδωσαν το «παρών» και στην Περιφέρεια με τους προέδρους τους, Δημήτρη Μαρμούτα και Αννα Πελεκούδα αντίστοιχα, τόνισαν ότι θα παρακολουθούν το θέμα καθημερινά, πιέζοντας για να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες λύσεις, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το σύνολο της λειτουργίας του ιδρύματος.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Πατρέων, Βίβιαν Σαμούρη και Νίκος Ασπράγκαθος, οι εκπρόσωποι του δήμου στο ΔΣ της «Μέριμνας» Θανάσης Μοδές και Παναγιώτης Σουλελές.

Απλήρωτοι και στο «Σικιαρίδειο»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στο «Σικιαρίδειο Ιδρυμα», που κι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες, πραγματοποιήθηκε προχτές, Τετάρτη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΓΝΥΑ, τον Σύλλογο Εργαζομένων Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως το υπουργείο έχει πρόθεση να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση και απαίτησαν να εκταμιευθεί μέσα στον Ιούλη και να δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων, έναντι κάθε άλλης οφειλής του φορέα, ώστε να επιστρέψουν στη δουλειά τους και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση και να λειτουργήσει με καλύτερους όρους ο φορέας για τους εξυπηρετούμενους. Επίσης, ζήτησαν να παρθούν μέτρα «για την ανάρμοστη συμπεριφορά της προέδρου του φορέα απέναντι στους εργαζόμενους, τους οποίους εκβιάζει και τρομοκρατεί», ενώ κατήγγειλαν το γεγονός ότι «δεν επιτρέπει ούτε την είσοδο των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας και του κλαδικού σωματείου στον χώρο».

Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα εκταμιευθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 300 χιλιάδες ευρώ έως το τέλος του Ιούλη με σύσταση για προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη μισθοδοσία, οπότε δεν μπορούν να παρέμβουν με άλλο τρόπο πέραν της σύστασης, ενώ θα εξετάσουν τις καταγγελίες για τη συμπεριφορά της προέδρου.

Με αφορμή τα παραπάνω, ανέδειξαν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στους προνοιακούς φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες σε ενηλίκους με αναπηρία, την παντελή έλλειψη δημόσιων δομών και την ανάγκη δημοσιοποίησης όσων δομών πληρούν τις προϋποθέσεις και πλήρους ανάληψης της ευθύνης λειτουργίας τους από το κράτος, με δωρεάν - δημόσιες αναβαθμισμένες και σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα υπηρεσίες προς τα ΑμεΑ. Τονίστηκε ότι και άλλοι φορείς εντός και εκτός Αττικής βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά ζητήματα λειτουργίας λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης.

ΠΟΜΕΕΑ, Σωματεία και φορείς συνεχίζουν την πάλη διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Πρόνοια - Ειδική Αγωγή, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Και απαιτούν:

  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στο «Σικιαρίδειο».
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού κάθε ειδικότητας, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για την ασφαλή λειτουργία των δομών.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης για τους εξυπηρετούμενους, με επιστημονικά σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των δομών στην προοπτική δημοσιοποίησης όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
  • Να σταματήσουν τώρα η τρομοκρατία, οι απειλές και οι εκφοβισμοί των εργαζομένων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για χιλιάδες εργαζόμενους

Την ανάγκη να οργανωθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα αναδεικνύει το κλαδικό Σωματείο

Την ανάγκη να οργανωθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα αναδεικνύει το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Λάρισας, με αφορμή τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε μια σειρά επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας της πόλης, με τη στήριξη και τις ευλογίες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Το Σωματείο σημειώνει ότι «ο επενδυτικός παράδεισος και όλη αυτή η ανάπτυξη του κλάδου για τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας δεν έχει εξελιχθεί σε εργασιακό παράδεισο για τους εργαζόμενους». Αντίθετα, «αυξήθηκε η εκμετάλλευσή τους και εργάζονται σε αρκετές περιπτώσεις υπό συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Η πόλη της Λάρισας είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας, ενώ οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής είναι αυτές που «ποτίζουν» το έδαφος για να «ανθίζουν» τα κέρδη των εμπόρων της Υγείας.

Το Σωματείο αναφέρεται στην τεράστια έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί σε αύξηση της εντατικοποίησης αλλά και σε διπλοβάρδιες, εξαντλητικά ωράρια χωρίς διάλειμμα με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ προσθέτει ότι «υπάρχει πλήρης απαξίωση των ειδικοτήτων και οι νοσηλευτές γίνονται εργαζόμενοι για όλες τις δουλειές: Νοσηλευτές σε θέση οδηγών και συνοδών πληρώματος ασθενοφόρου, σε θέσεις τραυματιοφορέων, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα τμήματα όπου εργάζονται, να επιβαρύνονται οι συνάδελφοι που μένουν πίσω. Εργαζόμενοι που εκτός από νοσηλευτικές πράξεις βάζουν πλυντήρια, στεγνωτήρια, σιδερώνουν σεντόνια κ.λπ. Καθαρίζουν κομοδίνα, κρεβάτια, τραπεζάκια, μεταφέρουν κρεβάτια, ανάλογα με τις ανάγκες της κλινικής».

Κυριαρχούν η εργοδοτική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός

Το Σωματείο αναδεικνύει ότι σε μια σειρά χώρους κυριαρχούν η εργοδοτική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός, καθώς οι εργοδότες «εκβιάζουν με απολύσεις, κάνουν διακρίσεις, στήνουν στον τοίχο τους εργαζόμενους ελέγχοντας τις γνώσεις τους, τους παρακολουθούν με κάμερες, τους ηχογραφούν στις στάσεις, τους προσβάλλουν μπροστά στους υπόλοιπους εργαζόμενους και ασθενείς. Αντίστοιχα, υπάρχουν εργαζόμενοι που υπογράφουν για 3 χρόνια σύμβαση με ρήτρα, αν φύγουν πιο νωρίς, να πληρώσουν τον εργοδότη για το διάστημα που δεν θα εργάζονται γι' αυτόν, ενώ την ίδια ώρα εργάζονται 15 νύχτες τον μήνα και πληρώνονται τις μισές. Ακόμα, υπάρχουν εργαζόμενοι που πάνε από κλινική σε κλινική ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, δηλώνοντας παραίτηση μετά από πολλά χρόνια εργασίας γιατί δεν αντέχουν άλλο, κάτω από τα πολλά μυοσκελετικά προβλήματα που έχουν αποκτήσει από την πιεστική και εντατική τους εργασία».

Ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες

Αυτήν την περίοδο το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας οργανώνει περιοδείες στους χώρους εργασίας, καλώντας τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη βαρβαρότητα.

Τονίζει ότι «είμαστε επαγγελματίες εργαζόμενοι με γνώσεις, με αγάπη και έγνοια για τους ασθενείς, γεμάτοι προσφορά και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό μας, γι' αυτό και κάνουμε αυτό το επάγγελμα - λειτούργημα. Ενωμένοι όλοι μαζί μέσα από τον αγώνα, μαζί με το Σωματείο, να αλλάξουμε τις συνθήκες και τους όρους εργασίας. Δεν αλλάζει τίποτα με τις παραιτήσεις, με την αλλαγή εργοδότη, με την αποδοχή διαφόρων bonus για να σταματούν οι αντιδράσεις».

Το πλαίσιο πάλης που έχει διαμορφώσει το Σωματείο, και με το οποίο καλεί τους εργαζόμενους σε ενίσχυση του αγώνα, περιλαμβάνει αιτήματα όπως:

- Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες.

- Μαζικές προσλήψεις προσωπικού.

- Εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

- Δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων προς και από τους χώρους εργασίας, με ευθύνη και επιβάρυνση της εργοδοσίας και του κράτους.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Χωρίς αναισθησιολόγο ακόμη και τις μέρες εφημερίας

Σήμα κινδύνου από 57 γιατρούς του νοσοκομείου

Aμεσα και κατεπειγόντως να δώσουν μόνιμες λύσεις, ώστε να καλύπτεται το νοσοκομείο με ενεργό εφημερία αναισθησιολόγου, καθημερινά, όλο το 24ωρο, απαιτούν 57 γιατροί, ειδικοί και ειδικευόμενοι του κλινικού κι εργαστηριακού τομέα στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος», εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τη μη εφημέρευση αναισθησιολόγου πολλές μέρες μηνιαίως.

Οπως καταγγέλλουν, στο νοσοκομείο υπηρετούν 3 αναισθησιολόγοι σε οργανική θέση, εκ των οποίων οι 2 έχουν εξαιρεθεί πλήρως από το πρόγραμμα εφημεριών. Ως εκ τούτου, οι εφημερίες του αναισθησιολογικού καλύπτονται μόνο από 1 ειδική γιατρό και 1 ειδικευόμενη, ενώ υπάρχει και μια κενή οργανική θέση που δεν έχει προκηρυχτεί.

«Συνέπεια των ανωτέρω είναι τους τελευταίους μήνες να μην εφημερεύει αναισθησιολόγος σε ενεργό εφημερία, πολλές μέρες, μάλιστα σε Σαββατοκύριακα και αργίες το νοσοκομείο δεν καλύπτεται καθόλου από αναισθησιολόγο όλο το 24ωρο (όπως π.χ. στις 8/7 και 9/7).

Οι γιατροί του νοσοκομείου επισημαίνουν μάλιστα στους ιθύνοντες τα αυτονόητα:

«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Ο αναισθησιολόγος είναι ειδικότητα κατεπείγουσας ιατρικής και το νοσοκομείο πρέπει να καλύπτεται με ενεργό εφημερία όλο το 24ωρο. Η μη ενεργός εφημέρευση αναισθησιολόγου καθιστά επισφαλή τη διαχείριση και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, νοσηλευόμενων και εξεταζόμενων σε ΤΕΠ (εντός κι εκτός γενικής εφημερίας), ιδίως των βαρέως πασχόντων.

Επίσης, δυσχεραίνει τη διενέργεια τακτικών και επειγόντων χειρουργείων και τη νοσηλεία των ασθενών στο χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου (χειρουργικό, ΩΡΛ, οφθαλμολογικό). Υπενθυμίζουμε ότι το χειρουργικό τμήμα εξακολουθεί να εξαιρείται του εφημεριακού προγράμματος της 1ης ΥΠΕ.

Εργαζόμαστε σε νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας που διαθέτει οργανωμένο, αλλά υποστελεχωμένο αναισθησιολογικό τμήμα», σημειώνουν και δηλώνουν ότι «σε περίπτωση που κινδυνεύσει ασθενής λόγω μη ενεργού εφημερίας αναισθησιολόγου εμείς δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ