Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για χιλιάδες εργαζόμενους

Την ανάγκη να οργανωθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα αναδεικνύει το κλαδικό Σωματείο

Την ανάγκη να οργανωθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα αναδεικνύει το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Λάρισας, με αφορμή τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε μια σειρά επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας της πόλης, με τη στήριξη και τις ευλογίες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Το Σωματείο σημειώνει ότι «ο επενδυτικός παράδεισος και όλη αυτή η ανάπτυξη του κλάδου για τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας δεν έχει εξελιχθεί σε εργασιακό παράδεισο για τους εργαζόμενους». Αντίθετα, «αυξήθηκε η εκμετάλλευσή τους και εργάζονται σε αρκετές περιπτώσεις υπό συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Η πόλη της Λάρισας είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας, ενώ οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής είναι αυτές που «ποτίζουν» το έδαφος για να «ανθίζουν» τα κέρδη των εμπόρων της Υγείας.

Το Σωματείο αναφέρεται στην τεράστια έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί σε αύξηση της εντατικοποίησης αλλά και σε διπλοβάρδιες, εξαντλητικά ωράρια χωρίς διάλειμμα με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ προσθέτει ότι «υπάρχει πλήρης απαξίωση των ειδικοτήτων και οι νοσηλευτές γίνονται εργαζόμενοι για όλες τις δουλειές: Νοσηλευτές σε θέση οδηγών και συνοδών πληρώματος ασθενοφόρου, σε θέσεις τραυματιοφορέων, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα τμήματα όπου εργάζονται, να επιβαρύνονται οι συνάδελφοι που μένουν πίσω. Εργαζόμενοι που εκτός από νοσηλευτικές πράξεις βάζουν πλυντήρια, στεγνωτήρια, σιδερώνουν σεντόνια κ.λπ. Καθαρίζουν κομοδίνα, κρεβάτια, τραπεζάκια, μεταφέρουν κρεβάτια, ανάλογα με τις ανάγκες της κλινικής».

Κυριαρχούν η εργοδοτική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός

Το Σωματείο αναδεικνύει ότι σε μια σειρά χώρους κυριαρχούν η εργοδοτική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός, καθώς οι εργοδότες «εκβιάζουν με απολύσεις, κάνουν διακρίσεις, στήνουν στον τοίχο τους εργαζόμενους ελέγχοντας τις γνώσεις τους, τους παρακολουθούν με κάμερες, τους ηχογραφούν στις στάσεις, τους προσβάλλουν μπροστά στους υπόλοιπους εργαζόμενους και ασθενείς. Αντίστοιχα, υπάρχουν εργαζόμενοι που υπογράφουν για 3 χρόνια σύμβαση με ρήτρα, αν φύγουν πιο νωρίς, να πληρώσουν τον εργοδότη για το διάστημα που δεν θα εργάζονται γι' αυτόν, ενώ την ίδια ώρα εργάζονται 15 νύχτες τον μήνα και πληρώνονται τις μισές. Ακόμα, υπάρχουν εργαζόμενοι που πάνε από κλινική σε κλινική ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, δηλώνοντας παραίτηση μετά από πολλά χρόνια εργασίας γιατί δεν αντέχουν άλλο, κάτω από τα πολλά μυοσκελετικά προβλήματα που έχουν αποκτήσει από την πιεστική και εντατική τους εργασία».

Ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες

Αυτήν την περίοδο το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας οργανώνει περιοδείες στους χώρους εργασίας, καλώντας τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη βαρβαρότητα.

Τονίζει ότι «είμαστε επαγγελματίες εργαζόμενοι με γνώσεις, με αγάπη και έγνοια για τους ασθενείς, γεμάτοι προσφορά και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό μας, γι' αυτό και κάνουμε αυτό το επάγγελμα - λειτούργημα. Ενωμένοι όλοι μαζί μέσα από τον αγώνα, μαζί με το Σωματείο, να αλλάξουμε τις συνθήκες και τους όρους εργασίας. Δεν αλλάζει τίποτα με τις παραιτήσεις, με την αλλαγή εργοδότη, με την αποδοχή διαφόρων bonus για να σταματούν οι αντιδράσεις».

Το πλαίσιο πάλης που έχει διαμορφώσει το Σωματείο, και με το οποίο καλεί τους εργαζόμενους σε ενίσχυση του αγώνα, περιλαμβάνει αιτήματα όπως:

- Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες.

- Μαζικές προσλήψεις προσωπικού.

- Εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

- Δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων προς και από τους χώρους εργασίας, με ευθύνη και επιβάρυνση της εργοδοσίας και του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ