Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Χωρίς σύνταξη, χωρίς εισόδημα όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Σοβαρό το πρόβλημα για όσους οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ

Σε δεινή θέση βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, που αν και έχουν συμπληρώσει τα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη δεν μπορούν, καθώς χρωστούν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ετσι μένουν χωρίς εισόδημα, ενώ η τραγική κατάσταση που βιώνουν πολλοί απ' αυτούς αποτυπώνεται στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, αφού δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο ακόμα και με ξεσπίτωμα. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για να αποτραπούν πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών από το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία, βρέθηκαν και αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα λόγω οφειλών τους στα Ταμεία, οπότε το σπίτι τους βγαίνει «στο σφυρί».

Το πρόβλημα αφορά επαγγελματίες που οι οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και το αίτημά τους για σύνταξη απορρίπτεται αν δεν καταβάλλουν εφάπαξ όλο το επιπλέον ποσό.

Για το ζήτημα παρεμβαίνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, σημειώνοντας ότι «μιλάμε για συναδέλφους και συναδέλφισσες που έχουν δουλέψει 25-30-35 χρόνια, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έπεσαν θύματα των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις».

Και εξηγεί η Ομοσπονδία ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, για να κρατήσουν τη δουλειά τους και να ανταποκριθούν σε άλλα βασικά έξοδα, ενοίκιο, εφορία, επιβίωση της οικογένειας, των σπουδών των παιδιών και άλλα, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις εισφορές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα σήμερα, με τους τόκους τα πρόστιμα να έχουν συσσωρευτεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι για όποιον χρωστάει πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ, για να βγει στη σύνταξη πρέπει να καταβάλει εφάπαξ όλο το επιπλέον ποσό, κάτι που πολύ δύσκολα να γίνει, γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες οικονομικές δυνατότητες».

Η Ομοσπονδία σχολιάζει μάλιστα και διάφορα δημοσιεύματα και διαρροές από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι όλες οι «λύσεις» που προπαγανδίζονται έχουν ένα κοινό σημείο: «Τον εισπρακτικό χαρακτήρα».

Και καταθέτει τις διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων, που είναι να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους, να αφαιρεθούν οι τόκοι, τα πρόστιμα, ακόμα και το ποσό που αντιστοιχεί στον κλάδο Υγείας και να παρακρατείται το 5%-10% από τη σύνταξή τους.

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία επαναφέρει τα άμεσα βασικά αιτήματα:

-- Γενναίες αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, τουλάχιστον με βάση τον πληθωρισμό σε όλους τους συνταξιούχους.

-- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η προσωπική διαφορά να γίνει σύνταξη

-- Να μην υπάρχει σύνταξη κόπο από 650 ευρώ.

-- Να γίνει νομοθετική ρύθμιση και να δοθούν συντάξεις σε όλους τους συναδέλφους που χρωστούν στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

-- Να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.

-- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ