Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΓΑ
Ξυλοδαρμός σερβιτόρου γιατί τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του

Ζήτησε να πληρωθεί τα δεδουλευμένα του και εισέπραξε απειλές, τραμπουκισμούς και σύγχρονες «βουρδουλιές» με την τσουγκράνα!

Τα παραπάνω συνέβησαν στην Πάργα, σε συνέχεια παρόμοιων αποκρουστικών περιστατικών εργοδοτικής τρομοκρατίας στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού. Το νέο συμβάν, φερμένο απευθείας από τον μεσαίωνα, με «χορηγό» το τουριστικό θαύμα του 2023, έρχεται στην επιφάνεια μετά από καταγγελία του τοπικού Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού και της κλαδικής Ομοσπονδίας, και αφορά τον ξυλοδαρμό σερβιτόρου σε εστιατόριο beach bar στην περιοχή, όταν τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, μαθητευόμενος μάγειρας σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Κρήτης τσουρουφλίστηκε με καυτό λάδι, και επειδή η εργοδοσία δεν τον είχε «δηλώσει» τον έκρυψε σε ψυγείο συντήρησης κρεάτων. Ενώ, μόλις την περασμένη βδομάδα οργή προκάλεσαν οι εικόνες με τον σερβιτόρο - δύτη σε παραλία της Ρόδου και τις ίδιες μέρες άλλος εργαζόμενος σερβιτόρος στο ίδιο νησί δεχόταν επίθεση από μπράβους της εργοδοσίας για να ...συνετιστεί στη δουλειά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος σερβιτόρος από τη Θεσσαλονίκη εργαζόταν σεζόν σε γνωστό εστιατόριο beach bar στην παραλία του Βάλτου στην Πάργα, με συμφωνία για 7ήμερη εργασία χωρίς ρεπό, 9 ώρες δουλειά στη μέρα και 770 ευρώ μισθό με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ αναφέρει ότι «ο συνάδελφος είχε αναγγελία πρόσληψης στο ΕΡΓΑΝΗ στα μέσα Ιουνίου και ο εργοδότης τον πλήρωνε παρανόμως με ένα ποσό μέσω τραπέζης, το οποίο δεν συμπίπτει με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είναι υποχρεωτική και τα υπόλοιπα "μαύρα"».

Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται, ακόμη και αυτή η συμφωνία δεν τηρούνταν, αφού ο εργαζόμενος καλούνταν να συνεχίσει να εργάζεται και πέραν των 9 ωρών, δηλαδή δουλειά ήλιο με ήλιο. Η άρνηση του 20χρονου να συνεχίσει να εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου του έφερε την απόλυσή του. Οταν μάλιστα ζήτησε να πληρωθεί το υπόλοιπο των δεδουλευμένων του, δέχτηκε επίθεση με τσουγκράνα και απειλές και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η δημοσίευση του περιστατικού προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, που βρήκε «άλλοθι» στο ότι «σε καμία υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει γίνει καταγγελία» ώστε να υπάρξει «ο προβλεπόμενος έλεγχος», θέλοντας να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης στην επιβολή εργασιακών συνθηκών ζούγκλας και την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν την Τετάρτη σε Αττική και Κέρκυρα (2019-06-14 00:00:00.0)
Εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία της Εύβοιας (2013-07-30 00:00:00.0)
Πλατιά δράση στους χώρους δουλειάς (2011-07-14 00:00:00.0)
Ξυλοκόπησε συνδικαλίστρια (2003-11-11 00:00:00.0)
Σερβιτόροι πάσης χρήσεως (2003-01-30 00:00:00.0)
Η καταδίωξη μιας αμαρτωλής (1998-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ