Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
«Στο πόδι» για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα και την εργοδοτική ασυδοσία

«Στοπ» εργασιών σε γιαπιά, εργοστάσια και ναυπηγεία

Eurokinissi

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα σωματεία σε όλη τη χώρα, παλεύοντας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων αυτές τις μέρες που οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε «καμίνια» λόγω του καύσωνα. Οι κινητοποιήσεις τους, που επέβαλαν στην κυβέρνηση να πάρει υποχρεωτικά μέτρα γι' αυτές τις μέρες, ήταν μόνο η αρχή, αφού η πραγματικότητα των τραγικών ελλείψεων στην Επιθεώρηση Εργασίας και του ξεσαλώματος της εργοδοσίας πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τους εργαζόμενους.

Με παρεμβάσεις τους, ειδικά σε χώρους δουλειάς όπου είναι μεγάλη η θερμική καταπόνηση, παύουν εργασίες και προστατεύονται εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Στο «Ελ. Βενιζέλος»

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους δουλειάς, στο Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», με χιλιάδες εργαζόμενους, όπου η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και εκλεγμένοι συνδικαλιστές διαπίστωσαν χτες ότι σχεδόν σε όλους τους εξωτερικούς χώρους δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία αναφέρονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής αναδεικνύει ότι:

  • Δεν τηρείται η υποχρέωση των εταιρειών handling για συχνά διαλείμματα των εργαζομένων, δεν υπάρχει επίσημος πίνακας προγραμματισμού διαλειμμάτων.
  • Δεν υπάρχει ενημέρωση προς τους εργαζόμενους από τις εταιρείες σχετικά με κλιματιζόμενους χώρους, ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν από τη συνεχόμενη καταπόνηση.
  • Λόγω πολύ μεγάλης έλλειψης προσωπικού, με ευθύνη των εταιρειών υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά σε αυτές τις συνθήκες.

«Προτού θρηνήσουμε κι άλλους συναδέλφους μας» το Εργατικό Κέντρο απαιτεί να γίνει άμεσα έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους. Να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επίσης, να οριστούν επαρκείς κλιματιζόμενοι χώροι με παροχή δροσερού νερού και να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενοι χώροι αποδυτηρίων, που είναι χρόνια εκτός λειτουργίας. Με ευθύνη των εταιρειών να βγει άμεσα πρόγραμμα συχνών διαλειμμάτων χωρίς απασχόληση, πέραν του 8ωρου, και να χορηγηθούν τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας. Με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών να γίνεται προσαρμογή του προγραμματισμού των πτήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας (επιμήκυνση του αναγκαίου χρόνου επίγειας εξυπηρέτησης), με έκδοση σχετικής οδηγίας ΝΟΤΑΜ.

Παύση εργασιών σε ναυπηγεία και εργοτάξια

«Στοπ» στις εργασίες σε συνθήκες καύσωνα έβαλε χθες με παρεμβάσεις του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, σε ναυπηγεία, σε εργοστάσια μετάλλου και σε άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, το Συνδικάτο - που ήδη θρηνεί για τον θάνατο εργαζόμενου στο Ναυπηγείο Ελευσίνας, ο οποίος αν και καρδιοπαθής δούλευε υπερωρίες μέσα στο λιοπύρι - στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης επέβαλε να σταματήσουν οι εργασίες σε όλη τη Ν/Ζ στο Πέραμα και στα ναυπηγεία της περιοχής. Επίσης, μετά από παρέμβασή του έκλεισαν στις 12 μ. τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και εκατοντάδες εργαζόμενοι σταμάτησαν τις εργασίες. Ακόμα, μετά από παρέμβασή του σταμάτησαν οι εργασίες σε συνθήκες καύσωνα στο Ναυπηγείο Ψυχάλη.

Με ανάλογες παρεμβάσεις σταμάτησαν οι εργασίες σε εργοστάσια μεταλλικών κατασκευών στο Θριάσιο και σε άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου σε περιοχές της Αττικής.

Παύση εργασιών λόγω καύσωνα επέβαλαν χθες με παρεμβάσεις τους σε εργοτάξια, μεγάλους χώρους δουλειάς και γιαπιά η Ομοσπονδία και Συνδικάτα Οικοδόμων.

Στην Αττική, κλιμάκια της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στο εργοτάξιο της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου. Παρεμβάσεις για την παύση εργασιών έγιναν επίσης στο εργοτάξιο του Μετρό στην Κατεχάκη, ενώ οι εργασίες σταμάτησαν και στο εργοτάξιο της «Intrakat» στο έργο υπογειοποίησης του ΟΣΕ στην οδό Λιοσίων.

Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκαν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας από εργαζόμενους του κλάδου, σε εργοτάξια των νοτίων προαστίων οι εργοδότες πίεζαν τους οικοδόμους να επιστρέψουν στην εργασία μετά τις 5 μ.μ., προκειμένου να συμπληρώσουν τις ώρες λόγω της διακοπής εργασιών. Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση σταμάτησε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Σημειωτέον, παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έγιναν επίσης σε μεγάλους χώρους δουλειάς του κλάδου σε Μενίδι, Κηφισιά και αλλού, ενώ οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν από προχθές Τετάρτη.

Στις συγκοινωνίες

Την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη λεωφορείων (τουριστικών ή άλλων) για να πυκνώσουν συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές που έχουν μεγάλο επιβατικό φόρτο και να ανακουφιστεί κάπως ο κόσμος, αλλά και οι «καλοκαιρινές» γραμμές, ώστε να μπορεί ο λαϊκός κόσμος να ξεφύγει από τη δύσκολη καθημερινότητα και να απολαύσει λίγες στιγμές δροσιάς στις κοντινές παραλίες, αναδεικνύει η ΔΑΣ στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), στο πλαίσιο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για τον καύσωνα.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει επίσης τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται τόσο για τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ όσο και για το επιβατικό κοινό συνολικά, τονίζοντας ότι «διανύουμε ακόμα ένα καλοκαίρι ταλαιπωρίας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους στη συγκοινωνία».

Οπως αναφέρει, «οι αναμονές στις στάσεις τις καθημερινές μέρες με τα καλοκαιρινά ωράρια είναι των 20 λεπτών στην καλύτερη περίπτωση, ενώ τα Σαββατοκύριακα 30 και 40 λεπτά».

Οσο για την «άνεση» και την «ασφάλεια» των επιβατών εντός των λεωφορείων, πέρα από τον συνωστισμό, αναφέρει ότι «τα κλιματιστικά στα περισσότερα leasing λεωφορεία έχουν μειωμένη απόδοση, ή σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν μεν αλλά δεν ψύχουν καθόλου».

Μια απ' τα ίδια και για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ στα αμαξοστάσια, καθώς, όπως σημειώνει, «όταν έξω έχει 37 βαθμούς Κελσίου, κάτω από τα υπόστεγα έχει 50 βαθμούς (πραγματική μέτρηση), ενώ σε πολλά τμήματα ειδικά στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα δεν υπάρχουν καν κλιματιστικά μηχανήματα!».

Συνεχείς παρεμβάσεις στα Γιάννενα

Με συνεχείς παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στις διοικήσεις των δήμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων απαιτεί την εφαρμογή των ελάχιστων μέτρων αποφυγής θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί περιοδείες σε χώρους εργασίας, ανάμεσά τους στο εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου Ζίτσας, όπου σε δύο συνεχόμενες επισκέψεις της διοίκησης του σωματείου διαπιστώθηκε ανυπαρξία οποιουδήποτε μέτρου προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, όπως διακοπή των εργασιών μετά τις 12 μ. για όσους εργαζόμενους εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, ή διασφάλιση δροσερού μέρους για την πραγματοποίηση διαλείμματος.

Σύμφωνα με την Τίνα Ζέκα, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, «ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων, που στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν μόνο ως τίτλος. Το ίδιο γερασμένο, καταπονημένο προσωπικό, που οριακά μπορεί να αντεπεξέλθει στις βλάβες υδροδότησης, για παράδειγμα, θα κληθεί να εργαστεί και σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιών. Στην πράξη, ο λαός των Ιωαννίνων είναι τελείως απροστάτευτος, έρμαιο σε καιρικές συνθήκες απολύτως προβλεπόμενες για μία μεσογειακή χώρα, όπως η Ελλάδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία εν μέσω καύσωνα βάζουν τα συνδικάτα (2024-06-14 00:00:00.0)
«Μένουμε σπίτι» το μοναδικό μέτρο, εκτός αν πρόκειται για χώρους δουλειάς (2023-07-22 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για την προστασία των εργαζομένων (2023-07-15 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης για την προστασία των εργαζομένων (2021-07-30 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα (2020-07-03 00:00:00.0)
Μέτρα για τον καύσωνα (2002-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ