Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα, όπως διαμορφώνονται αυτές τις μέρες, ζητά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους να παρέμβουν ενεργητικά στους χώρους δουλειάς για να εφαρμόσουν οι εργοδότες τα αναγκαία μέτρα.

«Τις μέρες του καύσωνα», σημειώνει, «οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, σε χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, γιαπιά κ.τ.λ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια κ.τ.λ.) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, μηχανημάτων). Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κ.τ.λ.)».

«Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο να "βγει η δουλειά", γι' αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα», αναφέρει το Συνδικάτο και τονίζει: «Δεν χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτούνται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων».

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί:

  • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 Κελσίου, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  • Αμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κ.τ.λ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διαλείμματα ανά μία ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κ.τ.λ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  • Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  • Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ