ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους - Ταλαμπανί κατά Συρίας

«Δε γνωρίζει τίποτε» ο Ράμσφελντ για τη δυνατότητα αποχώρησης στρατευμάτων μέχρι τα τέλη του έτους, όπως πρότεινε ο Ιρακινός «Πρόεδρος»

Την ώρα που Μπους και Ταλαμπανί σχεδιάζουν νέα σφαγή του ιρακινού λαού, Αμερικανοί και ...«αμερικανοτσολιάδες» Ιρακινοί συνεργάτες μετράνε νέες απώλειες από την αντίσταση

Associated Press

Την ώρα που Μπους και Ταλαμπανί σχεδιάζουν νέα σφαγή του ιρακινού λαού, Αμερικανοί και ...«αμερικανοτσολιάδες» Ιρακινοί συνεργάτες μετράνε νέες απώλειες από την αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι απειλές κατά της Συρίας κυριάρχησαν στις κοινές δηλώσεις Μπους - Ταλαμπανί, που συναντήθηκαν, χτες, στο Λευκό Οίκο. Ο Μπους επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Δαμασκός επιτρέπει σε «τρομοκράτες» να περνούν από το έδαφός της προς το Ιράκ και προειδοποίησε ότι «θα πρέπει η Συρία να αλλάξει συμπεριφορά, γιατί οδεύει σε απομόνωση».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι «θα ζητήσει και από τους συμμάχους του στον ΟΗΕ να ασκηθούν έντονες πιέσεις προς τη Συρία, για να σταματήσουν οι προσπάθειές της για εκτροχιασμό της δημοκρατίας στο Ιράκ». Το θέμα ανέσυρε και πάλι σε πρώτη θέση, ο Αμερικανός «υπερπρέσβης» στο Ιράκ Ζαλμάι Κχαλιζάντ, απειλώντας τη Συρία ότι «η υπομονή όλων με τη συμπεριφορά της εξαντλείται». Εσπευσαν να τον μιμηθούν κορυφαίοι Ιρακινοί αξιωματούχοι, που φυσικά υπερέβαλαν εαυτόν ενόψει και της επίσκεψης Ταλαμπανί στην Ουάσιγκτον.

Ετσι, ο Ιρακινός «υπουργός» Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι κατήγγειλε ότι «η Δαμασκός ενοχλείται πολύ από την ανάδυση της δημοκρατίας σε μια γειτονική χώρα της» και επιδιώκει «να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στον αμερικανικό στρατό». Ο Ζεμπάρι μίλησε για «επικίνδυνο παιχνίδι» και επισήμανε την πιθανότητα εξαπόλυσης αντιποίνων κατά της Συρίας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει νέα κυβέρνηση στο Ιράκ».

Διαφωνίες για μείωση στρατευμάτων

Αξιοποιώντας τις απειλές κατά της Συρίας, η αμερικανική ηγεσία και οι Ιρακινοί συνεργάτες της απέφυγαν να δώσουν περισσότερη έκταση στις διαφωνίες που ανέκυψαν με τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ο «Πρόεδρος» Ταλαμπανί, σε συνέντευξή του στην Washington Post, εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του 2005, μπορούν να αποχωρήσουν από το Ιράκ 40 - 50 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι σε θέση να τους αντικαταστήσουν επαρκώς. Τον Ταλαμπανί «άδειασε» απροκάλυπτα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δηλώνοντας «άγνοια» για τις εκτιμήσεις του Ιρακινού «Προέδρου» και συμπληρώνοντας ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα θα μείνουν μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους στο Ιράκ».

Οι δηλώσεις Ράμσφελντ έγιναν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου, επίσης, διέρρευσε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα λειτουργήσει στη Βαγδάτη στρατιωτική ακαδημία του ΝΑΤΟ, για να εκπαιδεύσει Ιρακινούς αξιωματικούς. Αυτό γίνεται, ήδη, σε διάφορα άλλα κτίρια της Βαγδάτης, αν και Γαλλία και Γερμανία επιμένουν στην άρνησή τους να αποστείλουν προσωπικό στην κατεχόμενη χώρα.

Χτες, σειρά επιθέσεων σημειώθηκαν στη Χίλα και στη Βασόρα, ενώ στη Χαντίθα εξαπολύθηκαν νέες ισοπεδωτικές κατοχικές επιχειρήσεις. Στο κατεστραμμένο Ταλ Αφάρ συνεχίζονται οι μάχες με εναπομείναντες αντάρτες, ενώ η οργάνωση «Γιατροί του Ιράκ», που περιοδεύει στους καταυλισμούς των χιλιάδων προσφύγων γύρω από την πόλη, καταγγέλλει ότι τόσο στους καταυλισμούς όσο και στην πόλη εξελίσσεται μια ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή. Τέλος, μια οργάνωση της «αλ Κάιντα» υποστήριξε ότι οι όλμοι που έπληξαν, χτες, την «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, έφεραν «χημικά όπλα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Στην επόμενη μέρα της Λωρίδας της Γάζας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων αναφέρθηκε εκτενώς ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον παλαιστινιακό λαό. Ο Αμπάς επανέλαβε με σκληρό τόνο ότι «δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η αναρχία και το χάος» και ανακοίνωσε σειρά επενδυτικών σχεδίων.

Περισσότερη έμφαση έδωσε στην ανέγερση 3.000 κατοικιών στο χώρο όπου βρισκόταν ο εποικισμός Μοράγκ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας και στην κατασκευή 638 κατοικιών στη Ράφα που θα χρηματοδοτηθούν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, η Σαουδική Αραβία ανέλαβε την κατασκευή 1.210 κατοικιών, σε περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός είχε προχωρήσει σε κατεδαφίσεις. Ο Αμπάς έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι η κατοχή δεν έχει τελειώσει με την ισραηλινή αποχώρηση στη Γάζα και ότι ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού θα συνεχιστεί μέχρις ότου απελευθερωθεί η Δυτική Οχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες συμπατριώτες του επέμεναν στους πανηγυρισμούς με κορύφωμα τη γιορτή που οργάνωσε, αργά χτες, στην πόλη της Γάζας η «Χαμάς» και στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, σε μια εμφανή επίδειξη δύναμης. Σύμφωνα με ανταποκριτές, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν, χωρίς μεγάλα αποτελέσματα, και χτες να αποτρέψουν τις λεηλασίες, κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια εποικισμών, τα οποία έχουν αγοραστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα για λογαριασμό, υποτίθεται, των Παλαιστινίων. Παρ' όλα αυτά, οι ζημιές που έγιναν εκτιμάται ότι δεν είναι τόσο μεγάλες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκλογές εν μέσω πολέμου

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Να «επανεξετάσουν την προσέγγισή τους», όσον αφορά στην προσπάθειά τους να επέλθει «ειρήνη» στο Αφγανιστάν κάλεσε χτες τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους που έχουν επιβάλει κατοχή στο Αφγανιστάν ο Πρόεδρος της χώρας, Χάμιντ Καρζάι, λίγες ημέρες πριν τις «εκλογές» για την ανάδειξη Βουλής στη χώρα (Κυριακή). Ο Καρζάι είπε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της ISAF θα πρέπει να επικεντρωθούν στις «πηγές της τρομοκρατίας», από όπου οι Ταλιμπάν και οι δυνάμεις που αντιτίθεται στην αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή «αντλούν έμπνευση και δέχονται εκπαίδευση», φωτογραφίζοντας, ουσιαστικά, το Πακιστάν.

Λίγες ημέρες πριν γίνουν οι «εκλογές» -- στις οποίες, παρά τον αποκλεισμό ορισμένων (αδύναμων) πολεμάρχων αναμένεται για άλλη μια φορά να κυριαρχήσουν οι πολέμαρχοι και έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι έχουν προσεταιριστεί τις κατοχικές δυνάμεις --, το ΝΑΤΟ εξέταζε χτες τη στρατηγική του όσον αφορά στο Αφγανιστάν. Ομως, η αμερικανική πρόταση «ενοποίησης» των δυνάμεων των ΗΠΑ και της ISAF (18.000 και 11.000 άνδρες, αντίστοιχα) που προωθούσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χόοπ Σέφερ προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας. Η απαίτηση της ύστατης ώρας από πλευράς του Τζον Ριντ για την αποστολή άλλων τουλάχιστον 5.000 στρατιωτών στη χώρα έμοιαζε επίσης να πέφτει στο κενό, τουλάχιστον όσον αφορά τις επόμενες ημέρες, και παραπέμπεται στο μετεκλογικό μέλλον. Αυτή υπήρξε η απαίτηση του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος υποστήριξε πως θέλει το ΝΑΤΟ «να αναπτύξει αντιτρομοκρατικές δυνατότητες».

Από την πλευρά του Πακιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του «προέδρου», όπως αποκαλείται ο προσκείμενος στις ΗΠΑ δικτάτορας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, πρότεινε χτες να ανεγερθεί «τείχος ασφαλείας» στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν -- κατά το υπόδειγμα αυτού που κτίζει το Ισραήλ... Η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε «ευνοϊκά διακείμενη» όσον αφορά στην πρόταση, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΜακΚόρμακ να λέει ότι «πρέπει να εξεταστεί η ιδέα», αλλά η κυβέρνηση Καρζάι την απέρριψε.

ΟΗΕ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ασυμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι την ύστατη ώρα κατέβαλαν ως χτες τα ξημερώματα οι διπλωματικές αντιπροσωπείες δεκάδων χωρών σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα κοινό συμβιβαστικό κείμενο προτάσεων για τη «μεταρρύθμιση» του ΟΗΕ και τη δήθεν αντιμετώπιση της φτώχειας στον πλανήτη. Βασικές αιτίες γι' αυτή τη δυστοκία είναι οι αντιθέσεις αρκετών χωρών σε ζητήματα που σχετίζονται με την «αντιμετώπιση» της τρομοκρατίας, την ανάπτυξη, τις διοικητικές αλλαγές στον ΟΗΕ ή την αντικατάσταση παλιών οργάνων με τη θέσπιση νέων (πχ Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα αντικατασταθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Πάντως, οι περισσότεροι διπλωμάτες χρεώνουν το πρόβλημα στις ΗΠΑ, που μόλις πριν λίγες βδομάδες έβαλαν τρικλοποδιά στις διαπραγματεύσεις για το κείμενο μεταρρυθμίσεων, κατεβάζοντας πάνω από 700(!) τροπολογίες... Ετσι, αυτό που θα κληθούν να συνυπογράψουν μέχρι την Παρασκευή οι πάνω από 170 ηγέτες των 191 χωρών -μελών του ΟΗΕ θα είναι μάλλον ένα κουτσουρεμένο (σε σχέση με τις - συντηρητικές και εν μέρει αντιδραστικές - προτάσεις Ανάν) και πολιτικά χλιαρό κείμενο άνω των 30 σελίδων, από το οποίο δε θα λείπουν - για μία ακόμη φορά - μεγαλόστομες «υποσχέσεις» για εξάλειψη της φτώχειας...

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, οι ΗΠΑ προβάλλουν εμπόδια (για πολιτικούς λόγους...) στην έκδοση βίζας αρκετών αξιωματούχων που θέλουν να μεταβούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ανάμεσά τους και στον πρόεδρο του κουβανικού Κοινοβουλίου, Ρικάρντο Αλαρκόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ