ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα

Αγωνιστικό συναγερμό έχουν σημάνει οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι δηλώνουν πανέτοιμοι για τις νέες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα, συνεχίζοντας το μακροχρόνιο αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Την Τετάρτη 19 του Γενάρη πραγματοποιούνται νομαρχιακά συλλαλητήρια σε Καρδίτσα και Τρίκαλα κι ακολουθεί στις 24 του Γενάρη η Λάρισα. Μία μέρα πριν τα νομαρχιακά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, την Τρίτη 18 του Γενάρη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Φάρσαλα. Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και στη Μαγνησία, όπου στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται διαφαίνεται η αποφασιστικότητα των αγροτών για αγώνες. Προοπτική των κινητοποιήσεων είναι να κλιμακωθούν και να συντονιστούν σε πανθεσσαλικό επίπεδο στις αρχές του Φλεβάρη.

Τα αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας αφορούν στην κατάργηση των κανονισμών και άλλων αντιαγροτικών μέτρων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες - με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης - κι επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στην ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην πραγματική αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι θεομηνίες και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πληγέντων παραγωγών, στο σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς κ.ά.

Αγωνιστικός αναβρασμός στη Β. Ελλάδα

Συλλαλητήριο πραγματοποιούν στις 23 Γενάρη οι αγρότες του Λαγκαδά και της Βόρειας Χαλκιδικής, ενώ αγωνιστικές αποφάσεις ετοιμάζονται να πάρουν και οι αγρότες του Εβρου

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών στη Β. Ελλάδα
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών στη Β. Ελλάδα
Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Κυριακή 23 Γενάρη στις 10.30 το πρωί στη Ν. Απολλωνία αποφάσισαν αγροτοκτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της επαρχίας Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Την ίδια ώρα σε αναβρασμό βρίσκονται και οι αγρότες του Εβρου και οργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα 17 Γενάρη, προκειμένου να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στο δρόμο του αγώνα ξαναμπαίνουν λοιπόν οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, αφού, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της ΣΕΑ Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής, «οι τιμές που εισπράττουν είναι πιο χαμηλές από πέρυσι και με τα πρόστιμα λόγω της ποσόστωσης γίνονται εξευτελιστικές. Ετσι ενώ οι τιμές στα εφόδια αυξάνουν το εισόδημα συνέχεια μειώνεται».

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά και Β. Χαλκιδικής διεκδικούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για αγροτικά προϊόντα (καπνά, σιτηρά, βιομηχανική ντομάτα) και την κτηνοτροφία. Στα άμεσα μέτρα που προτείνουν είναι η κατάργηση ποσοστώσεων, προστίμων, ατομικών συμβολαίων στα καπνά, αλλαγή στο σύστημα τιμών και επιδοτήσεων στα σιτηρά, αύξηση των ποσοστώσεων για τη βιομηχανική ντομάτα και το αγελαδινό γάλα κλπ. Επίσης ζητούν να σταματήσει η εκκαθάριση και το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ, που για χρόνια στήριξε το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών. Ακόμη στα αιτήματα τους περιλαμβάνονται η άμεση πληρωμή των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και επιδοτήσεων απ' ευθείας στον παραγωγό χωρίς καμία παρακράτηση, καθώς και ρύθμιση των χρεών, αγροτών και κτηνοτρόφων με κατάργηση των συμβατικών και των τόκων υπερημερίας. Τέλος, να σταματήσει ο τοκογλυφικός ρόλος της ΑΤΕ.

«Στο πόδι» ο Εβρος

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι παραγωγοί του Εβρου. Τη Δευτέρα 17 Γενάρη στις 6μμ συνεδριάζει στο ξενοδοχείο Πλωτίνη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Εβρου με στόχο το συντονισμό για την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις υπάρχουν στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Συνεχίζεται η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας με αποτέλεσμα το αγροτικό ισοζύγιο με τις χώρες της ΕΕ να φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 430 δισ. Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η μείωση του εισοδήματος των αγροτών το 1996. Το 1996 η μείωση αυτή ήταν 2,5%, το 1997 4,4%, το 1998 3,9% και η πρόβλεψη για το 1999 είναι μείωση κατά 2% Τα χρέη των αγροτών προς την Αγροτική Τράπεζα ξεπέρασαν το 1 τρισ. Συνεχίζεται η εγκατάλειψη και η ερήμωση της υπαίθρου, καθώς τα τελευταία μόνο χρόνια εγκατέλειψαν την παραγωγή 129.000 οικογένειες. Στα πλαίσια της «Ατζέντας 2000» ετοιμάζονται πολύ χειρότερα για μια σειρά προϊόντα».

Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες, αποτελεί η παρακράτηση του 2% της επιδότησης ρυζιού και καλαμποκιού από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης. Ο Αγροτικός Σύλλογος Κυμίνων καταγγέλλει ως απαράδεκτο και παράνομο στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης της «Ομοσπονδίας» που έχει επιβάλει η ΑΤΕ, να γίνεται η παρακράτηση από το εισόδημά τους. Οι παραγωγοί των Κυμίνων ζητούν από την «Ομοσπονδία» να επιστραφούν στους δικαιούχους αγρότες τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί ύψους περίπου 200 εκατ. δρχ. Επίσης καλούν τους αγρότες του νομού ν' αντιδράσουν ανάλογα μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, προκειμένου ν' ανατραπεί το απαράδεκτο και παράνομο καθεστώς.

«Περιβαλλοντική» συρρίκνωση της γεωργίας

Το πρώτο άλλοθι που παρουσιάζεται είναι η νιτρορύπανση

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ελληνικά προϊόντα», δήλωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Ντ. Βρεττός, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ», σύμφωνα με το οποίο πολλές αγροτικές περιοχές αρδεύονται με καρκινογόνα νερά, εξαιτίας της νιτρορύπανσης.

Ο υφυπουργός Γεωργίας στις δηλώσεις του τόνισε ότι το σχετικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ για να ευλογήσει τα γένια της κυβέρνησης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παίρνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Ως τέτοια μέτρα ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας και τη στροφή στη βιολογική καλλιέργεια, ενώ επίσης επικαλέστηκε και τη σχετική χρηματοδότηση του Γ` ΚΠΣ.

Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά με αφορμή και κυρίως με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα της νιτρορύπανσης, βρίσκεται η φανερή πρόθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη λήψη μέτρων παραπέρα περιορισμού της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της δήθεν περιβαλλοντικής προστασίας. Αλλωστε, κάτι τέτοιο προβλέπει και σχετικός κανονισμός που ψηφίστηκε στα πλαίσια της «Ατζέντας 2000». Η υποκρισία στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται και από την πολιτική της κυβέρνησης, που αντανακλούν και οι χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας, για τη λήψη μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Γιατί είναι αποδεδειγμένο πως ειδικά σε ό,τι αφορά στη βαμβακοκαλλιέργεια το πρόβλημα της νιτρορύπανσης είναι σαφώς μικρότερο, μια και είναι δεδομένο ότι χρειάζεται τα λιγότερα αζωτούχα λιπάσματα σε σχέση με το σύνολο των άλλων αγροτικών καλλιεργειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα... κουκιά απαιτούν λιγότερες μονάδες αζώτου από το βαμβάκι, ενώ πολλαπλάσιες ποσότητες χρειάζονται άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες όπως, π.χ., το καλαμπόκι, τα τεύτλα, τα οπωροκηπευτικά, ακόμα και τα σιτηρά. Επομένως η κυβέρνηση θα πρέπει ν' απαντήσει στους αγρότες, τι θα καλλιεργήσουν, αν φύγουν από τη βαμβακοκαλλιέργεια, που δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον;

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δε λαμβάνει κανένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος που δε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στο θεσσαλικό κάμπο την όξυνση του προβλήματος θα μείωνε ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, ο οποίος έχει «αφυδατωθεί» και η Θεσσαλία κινδυνεύει με ερημοποίηση. Η αύξηση των νερών για άρδευση θα μειώσει τις ποσότητες λιπασμάτων, που θα χρειάζονται, καθώς όσο περισσότερο νερό υπάρχει τόσο λιγότερα λιπάσματα απαιτούνται για τις καλλιέργειες. Ακόμα δεν προβλέπονται δράσεις που θα μείωναν την έκταση του προβλήματος, όπως η δημιουργία αρδευτικών έργων, μικρών και μεγάλων (π.χ. για τη Θεσσαλία, η εκτροπή του Αχελώου και το φράγμα του Σμοκόβου), ενώ δε γίνεται τίποτα στο θέμα της επιστημονικής στήριξης των αγροτών για τη σωστή άρδευση και λίπανση των χωραφιών, καθώς και την προστασία των δασών.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
«Εκφοβιστική» καταδίκη αγροτών

Στη βαρύτατη καταδίκη 15 αγωνιστών αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε προχτές το «αγροτοδικείο» Αγρινίου. «Φόρτωσε» τους δικαζόμενους με 117 μήνες φυλακή συνολικά, επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη του '96. Στους 13 αγρότες επιβλήθηκε ποινή 7μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, ενώ σε δύο από αυτούς 8μηνη φυλάκιση χωρίς αναστολή. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης του δικαστηρίου να επιβάλει ποινή «εκφοβισμού», αποτελεί το γεγονός ότι, όταν οι δικαζόμενοι αγρότες επικαλέστηκαν τη νομοθετική ρύθμιση για την παραγραφή των υποτιθέμενων αδικημάτων της παρακώλυσης συγκοινωνιών, ο εισαγγελέας διέκοψε προσωρινά τη δίκη. Δεν έγινε γνωστό τι μεσολάβησε στη διάρκεια της προσωρινής διακοπής, παρά μόνο φάνηκε ότι γύρισε δριμύτερος και πρότεινε τη βαριά καταδίκη των κατηγορούμενων.

Σχολιάζοντας την καταδίκη των 15 αγροτών ο ΝίκοςΚαραμπάς γραμματέας της ΟΑΣ Ν. Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε στο «Ρ»: «Η ποινή που μας επιβλήθηκε αποτελεί συνέχιση της κυβερνητικής πρακτικής δικαστικής τρομοκρατίας σε βάρος των αγωνιζομένων αγροτών. Θέλουν να μας εκφοβίσουν, για να μην αγωνιζόμαστε για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων μας. Ομως αυτό δε θα περάσει. Και δε θα περάσει, γιατί τα προβλήματα είναι τέτοια που θα βγάλουν όλους τους αγρότες στους δρόμους. Κι ας μην ψάχνουν για υποκινητές -εμένα με τιμώρησαν με την κατηγορία της υποκίνησης με μεγαλύτερη ποινή, 8μήνες φυλακή, αντί 7 που βάλανε στους υπόλοιπους και χωρίς αναστολή- γιατί τις κινητοποιήσεις τις υποκινούν τα ίδια τα προβλήματα που χρόνο με το χρόνο γίνονται μεγαλύτερα».

Στο πλευρό των καπνοπαραγωγών

Περιοδεία στα χωριά Βεργίνα και Παλατίτσια, με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν με τον καπνό, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ν.Ε. Ημαθίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή του Κόμματος Μ.Μπόσκου . Οι παραγωγοί στο νομό Ημαθίας βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής και της μείωσης των τιμών του προϊόντος, καθώς και της μείωσης των επιδοτήσεων και των ποσοστώσεων. Η κατάσταση των καπνοπαραγών γίνεται ακόμη χειρότερη μετά την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού. «Τώρα οι καπνέμποροι λύνουν και δένουν», καταγγέλουν χαρακτηριστικά οι αγρότες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της με τους καπνοπαραγωγούς η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τα σημερινά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Χρειάζεται αποφασιστικός αγώνας σε συμπαράταξη, με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα πρέπει να βγουν και τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα για την κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα. Δεν μπορεί π.χ. κάποιος να εμφανίζεται σαν προστάτης των καπνοπαραγών και από την άλλη να δέχεται την ΟΝΕ και την Κοινή Αγροτικά Πολιτική της Ε.Ε. σαν μονόδρομο», σημείωσε και κάλεσε τους αγρότες ενωμένοι και αγωνιστικά να διεκδικήσουν κατάργηση των ποσοστώσεων, τιμές στα προϊόντα τους και γενικότερα την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και του εργαζόμενου λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ