ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μεγάλη συμμετοχή είχε η χτεσινή 24ωρη γενική απεργία στο Βέλγιο κατά των μέτρων λιτότητας που παίρνει η συντηρητική κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος. Οι απεργοί στους χώρους δουλειάς οργάνωσαν από τα ξημερώματα ομάδες περιφρούρησης, με αποτέλεσμα να νεκρώσουν εργοστάσια, μέσα μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για περικοπές 11 δισ. ευρώ έχουν προκαλέσει όλο το προηγούμενο διάστημα αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν και οι διάφορες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των συνομοσπονδιών FGTB (σοσιαλιστές), CSC (χριστιανοδημοκράτες) και CGSLB (φιλελεύθεροι).

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, στις αυξήσεις των τιμών σε εισιτήρια λεωφορείων και τρένων, στο πετρέλαιο κ.ά., στην αύξηση του κόστους για την Παιδεία, στις μειώσεις των κρατικών δαπανών για Υγεία και κοινωνικές παροχές.

Η απεργία ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής από τον κλάδο των μεταφορών στα αεροδρόμια ενώ χτες και τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Στην απεργία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου και των εφημερίδων.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους εργάτες του Βελγίου εξέφρασε με μήνυμά του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, όπου υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα: «Στις σημερινές συνθήκες οι εργαζόμενοι χρειάζονται μαζικά αγωνιστικά συνδικάτα, με ταξικό προσανατολισμό, που θα οργανώνουν και θα προετοιμάζουν την εργατική τάξη για μακρόχρονο, σκληρό αγώνα, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τα πολιτικά κόμματα του κεφαλαίου, με στόχο την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι θα καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους του Βελγίου στο δίκαιο αγώνα τους και τους υπόσχεται ότι το ταξικό κίνημα της Ελλάδας θα βρίσκεται στο πλευρό τους».

ΗΠΑ
Νέες μαζικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

Από τη μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στην Ουάσιγκτον
Από τη μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». «Ο ρατσισμός είναι αρρώστια!», «Σταματήστε τους αστυνομικούς φονιάδες». Αυτά ήταν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα που βροντοφώναξαν χιλιάδες άνθρωποι γεμίζοντας την Κυριακή τους κεντρικούς δρόμους αμερικανικών μεγαλουπόλεων, όπως η Ουάσιγκτον, η Ν. Υόρκη, η Βοστόνη, το Οκλαντ, το Σικάγο.

Οι διαδηλωτές, που ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας, φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής, βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα αμέτρητα θύματα αστυνομικής βίας και την ατιμωρησία αστυνομικών που εξοντώνουν σε εργατικές συνοικίες, προάστια και αγροτικές περιοχές οι οποίες υποβαθμίζονται από τη φτώχεια, την ανεργία, τις έντονες ταξικές ανισότητες. «Παρών» στις κινητοποιήσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον έδωσαν συγγενείς των αδικοσκοτωμένων Αφροαμερικανών Μπράουν, Γκάρνερ, Ράις, Γκάρλεϊ και Κρόφορντ.

Βασικό αίτημα πολλών οργανώσεων που συμμετείχαν στις προχτεσινές διαδηλώσεις ήταν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αστυνομικής βίας και να τιμωρούνται οι αστυνομικοί που επιτίθενται σε άοπλους αθώους πολίτες. Κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει πράξη όταν το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της. Προϋπόθεση για να έχει αποτέλεσμα το κίνημα διαμαρτυρίας και να μην εκτονωθεί, όπως γίνεται συνήθως, είναι να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός του, η οργάνωση των εργατών και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε σύγκρουση με το κεφάλαιο.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προπαρασκευαστικές συναντήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΕΡΝΗ.--

«Η υφήλιος δεν μπορεί παρά να καθίσει στο τραπέζι της αλληλεπίδρασης με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», υποστήριξε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, κηρύσσοντας την έναρξη της 54ης ετήσιας συνδιάσκεψης στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν στην Τεχεράνη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις «είναι μονόδρομος», γιατί «όλα τα άλλα μονοπάτια, τα οποία δοκιμάσαμε στο παρελθόν, είναι εσφαλμένα». Ο Ιρανός ηγέτης διαβεβαίωσε για τον, όπως είπε, «ειρηνικό, νόμιμο και διάφανο χαρακτήρα» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα ο επικεφαλής του «Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν» Αλί Ακμπαρ Σαλέχι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας και αυτός ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της διαπραγμάτευσης».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενόψει της επανέναρξης του νέου γύρου διαπραγμάτευσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο (Τετάρτη) στη Γενεύη της Ελβετίας (και να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιούλη 2015) σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών και εμπειρογνωμόνων μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας (Ομάδα 5+1) και της ΕΕ.

Χτες, ένα 48ωρο πριν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, είχε προηγηθεί διμερής συνάντηση Ιρανών αξιωματούχων με Αμερικανούς ομολόγους τους, γεγονός που αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα ανάμεσα στην αντιπροσωπεία Ιρανών και Γάλλων αξιωματούχων.

Η ιρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Aραγκτσί, αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για τη Γενεύη.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Νέο ευχολόγιο για το περιβάλλον

ΛΙΜΑ.--

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία τόσο γενικόλογη που καλύπτει όλες τις αστικές τάξεις και τα κράτη τους στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο που καταστρέφει το περιβάλλον για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των χωρών του ΟΗΕ στη Σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Λίμα του Περού. Υποτίθεται ότι είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει τελική συμφωνία στη σύνοδο που θα γίνει το 2015 στο Παρίσι.

Επειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, διάρκειας δύο βδομάδων, κατέληξαν σε ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων που στο βασικό του σημείο ζητά από τις 194 χώρες να υποβάλουν τα εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του 2015, προκειμένου να διαμορφωθεί η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος Μανουέλ Πουλγκάρ Βιδάλ δήλωσε ότι η «Διακήρυξη της Λίμα για Δράση για το Κλίμα» σκόπευε στην προετοιμασία συγκεκριμένων συμφωνιών για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και άλλων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είναι σημαντικό ότι υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος, Πρακάς Τζαβεντεκάρ, ανέφερε: «Πήραμε αυτό που θέλαμε», ενώ το κείμενο καθησύχασε τις ανερχόμενες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων Κίνας και Ινδίας, που φοβόντουσαν ότι με τα προηγούμενα προσχέδια απόφασης θα επιβαλλόταν σε αυτές μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες. Οι δεσμεύσεις των χωρών υποτίθεται ότι πρέπει να κινηθούν σε μια πορεία μείωσης (γίνεται λόγος έως και 70%) των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, κάτι που εκτιμάται ότι είναι αναγκαίο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά, με δεδομένη τη δίψα του κεφαλαίου για κέρδος και τις κυκλικές καπιταλιστικές κρίσεις, αυτό το εγχείρημα είναι αμφίβολο αν μπορεί να επιτευχθεί, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήττουν τη φτωχολογιά.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ξεπερνούν τους 6.840 οι νεκροί από τον ιό

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Παρά το μειωμένο ενδιαφέρον των διεθνών δικτύων για την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», ο αριθμός θυμάτων της νόσου εξακολουθεί να αυξάνεται. Ο νέος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα αναφέρει πλέον το θάνατο 6.841 ανθρώπων σε σύνολο 18.464 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων εκδηλώνεται σε Λιβερία, Ακτή Ελεφαντοστού και Σιέρα Λεόνε.

Σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό του ΠΟΥ, που είχε γίνει πριν από τρεις βδομάδες, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 258 και ο αριθμός των κρουσμάτων κατά 276.

Ειδικότερα, στη Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί 8.273 κρούσματα (έναντι 8.069 προηγουμένως) και 2.033 νεκροί (έναντι 1.899). Στη Λιβερία, που παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα η πλέον πληγείσα χώρα, καταγράφεται σχετική επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, καθώς έως τις 9/12 η χώρα καταμετρούσε 7.797 κρούσματα (έναντι 7.765), συμπεριλαμβανομένων 3.290 θανατηφόρων (έναντι 3.222). Στη Γουινέα, όπου ξέσπασε η επιδημία πέρσι τέτοιο καιρό, καταγράφηκαν έως τις 13 Δεκέμβρη 2.394 κρούσματα (έναντι 2.354), 1.518 εκ των οποίων θανατηφόρα (έναντι 1.462).

Ο απολογισμός των νεκρών πέραν των παραπάνω τριών δυτικοαφρικανικών χωρών παραμένει αμετάβλητος, αναφέροντας έξι θανάτους στο Μάλι, έναν στις ΗΠΑ και οκτώ στη Νιγηρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ