Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες μαζικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

Από τη μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στην Ουάσιγκτον
Από τη μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». «Ο ρατσισμός είναι αρρώστια!», «Σταματήστε τους αστυνομικούς φονιάδες». Αυτά ήταν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα που βροντοφώναξαν χιλιάδες άνθρωποι γεμίζοντας την Κυριακή τους κεντρικούς δρόμους αμερικανικών μεγαλουπόλεων, όπως η Ουάσιγκτον, η Ν. Υόρκη, η Βοστόνη, το Οκλαντ, το Σικάγο.

Οι διαδηλωτές, που ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας, φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής, βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα αμέτρητα θύματα αστυνομικής βίας και την ατιμωρησία αστυνομικών που εξοντώνουν σε εργατικές συνοικίες, προάστια και αγροτικές περιοχές οι οποίες υποβαθμίζονται από τη φτώχεια, την ανεργία, τις έντονες ταξικές ανισότητες. «Παρών» στις κινητοποιήσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον έδωσαν συγγενείς των αδικοσκοτωμένων Αφροαμερικανών Μπράουν, Γκάρνερ, Ράις, Γκάρλεϊ και Κρόφορντ.

Βασικό αίτημα πολλών οργανώσεων που συμμετείχαν στις προχτεσινές διαδηλώσεις ήταν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αστυνομικής βίας και να τιμωρούνται οι αστυνομικοί που επιτίθενται σε άοπλους αθώους πολίτες. Κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει πράξη όταν το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της. Προϋπόθεση για να έχει αποτέλεσμα το κίνημα διαμαρτυρίας και να μην εκτονωθεί, όπως γίνεται συνήθως, είναι να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός του, η οργάνωση των εργατών και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε σύγκρουση με το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ