Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντονη διπλωματική κινητικότητα

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος που προωθεί το αργότερο έως τα μέσα της βδομάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Παλαιστινιακή Αρχή και με το οποίο ζητεί τερματισμό της ισραηλινής κατοχής έως το Νοέμβρη του 2016.

«Δε θα δεχθούμε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να μας επιβάλουν μονομερή μέτρα σε ένα προκαθορισμένο χρόνο, την ώρα που ο ακραίος ισλαμισμός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», είχε δηλώσει ο Νετανιάχου πριν φτάσει στη Ρώμη, απορρίπτοντας έτσι το επίμαχο σχέδιο ψηφίσματος. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δε δέχεται τελεσίγραφα και μονομερή μέτρα, καλώντας μάλιστα αργότερα χτες το απόγευμα (σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ) τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι (όπου επιχειρεί να δοκιμάσει στη Ρώμη τις δυνατότητες επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων) να ασκήσουν οι ΗΠΑ βέτο σε τυχόν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ιορδανικό σχέδιο ψηφίσματος που προωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά ακόμη τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων. Μάλιστα, η παλαιστινιακή ηγεσία έδωσε εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης και να επανεξετάσει όλες τις σχέσεις με το Ισραήλ και να αναστείλει όσες από αυτές κριθεί πως είναι ασύμβατες με τα κυριαρχικά εδαφικά και άλλα δικαιώματα της Παλαιστίνης. Ζητά, από την επίσπευση της διαδικασίας για τη συγκρότηση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής, ακόμη και ενός «ικανού διεθνούς δικαστηρίου» που θα ερευνήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τον πρόσφατο φόνο του Παλαιστίνιου υπουργού Ανευ Χαρτοφυλακίου Ζιγάντ Αμποάγιν, στη Δυτική Οχθη.

Στο προσκήνιο προωθείται και ένα γαλλικό σχέδιο, το οποίο δεν αναφέρει απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, αλλά «ολοκλήρωση» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έως το Νοέμβρη του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, έντονη κινητικότητα γύρω από το Παλαιστινιακό παρατηρείται αυτήν τη βδομάδα και στο Παρίσι, όπου έφτασε χτες ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι για συνάντηση με Γάλλους διπλωμάτες, και στη Ρώμη όπου πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων ανάμεσα στον Τζον Κέρι και τους ομολόγους του από Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, αλλά και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι δίχως να γίνει άμεσα γνωστό το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ