Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σταθερή η στήριξη του ΝΑΤΟ

ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου που αιματοκύλισε το λαό στην Ανατολική Ουκρανία, έδωσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στον πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ που επισκέφτηκε χτες την έδρα της στις Βρυξέλλες. Εντελώς προκλητικά, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, που συνέβαλε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης και την ιμπεριαλιστική επέμβαση για την αγορά και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, είπε σχετικά με την «ισχυρή εταιρική σχέση» των δύο πλευρών: «Εκτιμούμε πολύ ότι είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Και ειδικά επειδή οι άνθρωποι της Ουκρανίας έχουν επιλέξει το δρόμο της δημοκρατίας και της στενότερης συνεργασίας με την Ευρώπη».

Στο διά ταύτα είπε ότι «στόχος είναι να κάνουν τις αμυντικές (!) δυνάμεις της Ουκρανίας πιο σύγχρονες, πιο διαφανείς και πιο αποτελεσματικές», ενώ επιβράβευσε την ουκρανική κυβέρνηση γιατί υποτίθεται τηρεί, σε αντίθεση με τη Ρωσία, τη συμφωνία για εκεχειρία του Μινσκ.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση του Κιέβου επείγεται για δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ και «δωρητές», για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, καθώς δεν μπορεί να σηκώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις αναμενόμενες αντιδράσεις από αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι ζητάει τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια από την ΕΕ και να καταβληθούν κανονικά οι δόσεις από το δάνειο 16,7 δισ. δολάρια που πήρε από το ΔΝΤ, αλλά έχει καταβληθεί μόνο το ένα τρίτο. Αυτήν τη βδομάδα, αναμένεται εξάλλου να γίνει στις Βρυξέλλες και η πρώτη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας. Η συμφωνία υπογράφτηκε το καλοκαίρι, αλλά το τμήμα της για δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών έχει «παγώσει» για τα τέλη του 2015, μετά την αντίδραση της Ρωσίας.

Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας

Μια νέα συνάντηση είχαν το βράδυ της Κυριακής στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ όπου συζήτησαν τόσο για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο αποφασίστηκε να μη γίνουν δηλώσεις. Χτες, πάντως, το ρωσικό ΥΠΕΞ, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει σημείωνε ότι ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε ξεκάθαρο ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναπτυχθούν μόνο στη βάση της ισοτιμίας και προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία δεν έχουν καμία προοπτική». Επίσης, αναφέρεται πως σχετικά με την Ουκρανία υπογραμμίστηκε ότι είναι ανάγκη το συντομότερο να γίνει η συνάντηση της Ομάδας Επαφής. Ακόμα γίνεται λόγος για εποικοδομητική συζήτηση και για άλλα βασικά διεθνή ζητήματα όπως η «ανάγκη να τελειώνει η σύγκρουση στη Συρία, η ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην Παλαιστινιο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία, και να προετοιμαστεί η συμφωνία για το πυρηνικό ιρανικό πρόγραμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ