Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι σφοδρές συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες οι σκληρές συγκρούσεις, ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού στρατού και δυνάμεις τζιχαντιστών, οργανώσεων που πρόσκεινται στην «Αλ Κάιντα» σε περιοχές της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας.

Στα χέρια μισθοφόρων του «Μετώπου Νούσρα» και της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ» έπεσαν χτες το απόγευμα δύο βάσεις του συριακού στρατού κοντά στην πόλη Μααρέτ αλ Νααμάν της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, έπειτα από σκληρές, πολύνεκρες μάχες που μαίνονταν το τελευταίο 48ωρο.

Πρόκειται για τη βάση Χαμιντίγιε που κατέλαβαν οι μισθοφόροι της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ» και τη βάση Ουάντι αλ Ντέιφ που κατέλαβαν, με βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης, μισθοφόροι του «Μετώπου Νούσρα» και οι οποίοι πλέον φέρεται πως θα μπορούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλέμπ που συνορεύει με την Τουρκία.

Νωρίτερα, δυνάμεις του συριακού στρατού κατάφεραν να καταλάβουν περιοχές της περιοχής αλ Μάλαχ στο βόρειο Χαλέπι και περίχωρα νοτίως και δυτικά της πόλης Χανταράτ, απειλώντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών και στην περιοχή μεταξύ αλ Τζάντουλ και αλ Ουέτζα, τον έλεγχο των οποίων είχαν ανακτήσει πριν από τρεις βδομάδες, δυνάμεις του συριακού στρατού.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι ως επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Φθάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης ο Χάλκι σημείωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εντεινόμενης συρο-ιρανικής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, της υγείας και της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι θα συζητηθούν νέα έργα και προοπτικές διμερούς συνεργασίας στους παραπάνω τομείς.

Επίσκεψη χτες ξεκίνησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στη χώρα από τις αρχές Σεπτέμβρη οπότε ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του.

Συλλήψεις τζιχαντιστών σε Βρετανία και Γαλλία

Οι βρετανικές αρχές απήγγειλαν χτες κατηγορίες για απάτη, υποστήριξη και συμμετοχή σε δράση τρομοκρατικών ομάδων σε βάρος έξι ανδρών ηλικίας από 24 έως 43 ετών. Αντίστοιχες συλλήψεις έγιναν και στην Τουλούζη της Γαλλίας. Επιπλέον, η κινέζικη εφημερίδα «Global Times» ανέφερε σε χτεσινό άρθρο της πως στο πλευρό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ πολεμούν τουλάχιστον 300 Κινέζοι, μέλη του «Ισλαμικού Κινήματος Ανατολικού Τουρκεστάν» (ΕΤΙΜ) που μεταβαίνουν στη Συρία μέσω Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ