Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Νίκη Αμπε και μεγάλη αποχή

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Αμπε
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Αμπε
ΤΟΚΙΟ.--

Με την αποχή να σημειώνει ρεκόρ φτάνοντας το 46% (6 μονάδες μεγαλύτερη από το 2012), την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για τη σύνθεση της Κάτω Βουλής στην Ιαπωνία. Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε έλαβε 290 έδρες (από 295 το 2012) στο 475μελές Σώμα, που εκλέγεται με ένα μεικτό σύστημα με 295 μονοεδρικές, και 180 έδρες που κατανέμονται αναλογικά. Το κόμμα «Κομέιτο», που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Αμπε, εξέλεξε 35 βουλευτές (από 31 το 2012). Συνολικά τα δύο κόμματα αριθμούν 325 και μαζί με έναν ανεξάρτητο βουλευτή, που την Κυριακή το βράδυ προσχώρησε στο «σχήμα» τους, η μέχρι πρότινος κυβερνητική συμμαχία καταλαμβάνει 326 έδρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το βράδυ (τοπική ώρα) ο Αμπε έσπευσε να καθησυχάσει το μεγάλο κεφάλαιο ότι θα επισπεύσει όλα τα μέτρα που απαιτεί η υπεράσπιση της κερδοφορίας και της θέσης του, στο φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και ανακατατάξεων που επιταχύνει και η καπιταλιστική κρίση. «Η ισχυρή υποστήριξη του εκλογικού σώματος με ωθεί να ακολουθήσω την επιλεγμένη οδό, προχωρώντας ευθεία», σημείωσε ο Αμπε. «Η διαφυγή επιχειρήσεων εξαιτίας του ισχυρού γεν... όλα αυτά άλλαξαν», είπε ακόμα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και προβλήματα μπροστά μας». Τα προβλήματα αφορούν συνολικά τις συνέπειες που προκαλεί η βαθιά και παρατεταμένη κρίση στη σημερινή διεθνοποιημένη οικονομία, πυροδοτώντας διεργασίες και στο εσωτερικό της αστικής τάξης σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το πλαίσιο στο οποίο ο Αμπε θα αναζητήσει μια συνταγή ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι δημοσιονομική χαλάρωση, νομισματική χαλάρωση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να ερμηνεύσει την επικράτησή του και ως στήριξη στα σχέδια ανάληψης δράσης του ιαπωνικού στρατού και εκτός συνόρων, υποστηρίζοντας ότι «φυσικά οι εκλογείς προσέφεραν τη στήριξή τους (στα σχεδιαζόμενα νομοσχέδια για την ασφάλεια). Θα συνεχίσουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί».

Το Ιαπωνικό ΚΚ, με διαχειριστικές θέσεις, πήρε 21 έδρες, υπερδιπλασιάζοντας τις έδρες του από τις 8 που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ