Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα κλιμάκωση της ενδοαστικής κόντρας

Δεκάδες συλλήψεις δημοσιογράφων ΜΜΕ, που στηρίζουν τον επιχειρηματία ιμάμη Γκιουλέν

Διαδηλωτές με πρωτοσέλιδα της «Ζαμάν» έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη
Διαδηλωτές με πρωτοσέλιδα της «Ζαμάν» έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στη σύλληψη δεκάδων ατόμων που φέρονται να συνδέονται με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και έχει ένα μεγάλο δίκτυο από επιχειρήσεις αλλά και εκπαιδευτικά ισλαμικά ιδρύματα) προχώρησε η τουρκική αστυνομία την Κυριακή. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο διευθυντής της εφημερίδας «Ζαμάν» (μιας από τις μεγαλύτερες στη χώρα που ανήκει στον Γκιουλέν) Εκρέμ Ντουμανλί, αλλά και πρώην διοικητές της αστυνομίας. Εκτός από τη «Ζαμάν», στο στόχαστρο της αστυνομίας βρέθηκε και το τηλεοπτικό δίκτυο «Σαμανιόλου», ο πρόεδρος του οποίου, Χινταγέτ Καρατσά, έκανε λόγο για «εικόνα ντροπής» για την Τουρκία, πριν συλληφθεί. Ο δε Ντουμανλί απομακρυνόταν από την αστυνομία δηλώνοντας «αφήστε εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα να φοβούνται. Εμείς δεν φοβούμαστε». Οι συλλήψεις προκάλεσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφερόταν χτες σε ανακοίνωση της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία οι συλλήψεις έγιναν «για να γίνουν καταθέσεις για κατηγορίες σχετικά με την ίδρυση και καθοδήγηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, συμμετοχή σε αυτή την οργάνωση, πλαστογραφία και συκοφαντία». Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλούσε ουσιαστικά σε νέα επιχείρηση κατά των «δυνάμεων του κακού».

Πρόκειται για συνέχεια διώξεων που έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβρη του 2013 σε βάρος δικαστικών και αστυνομικών κύκλων, δημοσιογράφων και άλλων που πρόσκεινται στο «κίνημα» «Χιζμέτ» του Γκιουλέν, στο πλαίσιο μιας ενδοαστικής αντιπαράθεσης που αφορά τον προσανατολισμό που καλύτερα υπηρετεί τα συμφέροντα της τουρκικής πλουτοκρατίας. Οι διώξεις ήρθαν να επισφραγίσουν τη «διάσταση» μεταξύ Γκιουλέν και Ερντογάν που τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζονταν ως στενοί σύμμαχοι, κάτι που εντοπίζεται στο φόντο και «διεργασιών» αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Πάντως, η δεδομένη χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται οι νέες συλλήψεις γεννά ερωτήματα, δεδομένου ότι ο μεν Ερντογάν εμφανίζεται ενισχυμένος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, μετά την καθαρή νίκη του στις εκλογές του Αυγούστου, αλλά και ότι Τουρκία - ΗΠΑ φέρονται να αναζητούν «φόρμουλα» καλύτερης συνεργασίας τους και για την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους». Είναι σαφές ότι η αστική τουρκική τάξη εξακολουθεί να μην έχει καταλήξει ποιες συμμαχίες θα την ωφελήσουν περισσότερο, στο πλαίσιο και ευρύτερων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία προκάλεσαν διάφορες αντιδράσεις. «Ως φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας, καλούμε τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους δεν παραβιάζουν αυτές τις βασικές αξίες και τα ίδια τα δημοκρατικά θεμέλια της Τουρκίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι. Επιπλέον, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σε κοινή δήλωσή τους, σημείωσαν ότι οι επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας είναι «ασυμβίβαστες με την ελευθερία του Τύπου».

Ο Ερντογάν αντέδρασε, ισχυριζόμενος ότι οι αστυνομικές έφοδοι ήταν η απάντηση των αρχών στις «βρώμικες επιχειρήσεις» που αναπτύσσει το «Χιζμέτ», ενώ υπογράμμισε: «Δεν έχουμε καμιά ανησυχία για το τι μπορεί να πει η ΕΕ, για το εάν και κατά πόσον μας αποδέχεται ως (υποψήφιο προς ένταξη) μέλος ή όχι, δεν έχουμε καμιά τέτοια ανησυχία. Παρακαλώ να κρατήσετε τη σοφία σας για τον εαυτό σας... Η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται... στο νομικό πεδίο, εναντίον στοιχείων τα οποία απειλούν την εθνική μας ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ