Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Συνεργασία και ανταγωνισμοί πάνε χέρι χέρι

Ο Κινέζος πρωθυπουργός με τον Καζάκο ομόλογό του στη Σύνοδο της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης
Ο Κινέζος πρωθυπουργός με τον Καζάκο ομόλογό του στη Σύνοδο της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης
ΑΣΤΑΝΑ.--

Η 13η συνάντηση πρωθυπουργών της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αστάνα του Καζακστάν. Η διακρατική αυτή ένωση ιδρύθηκε το 2001 από τις Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν, ενώ συμμετέχουν ως παρατηρητές και οι Ινδία, Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν, Μογγολία και με το καθεστώς εταίρων σε διάλογο οι Λευκορωσία, Τουρκία, Σρι Λάνκα.

Στη σύνοδο επιβεβαιώθηκε η διάθεση για την παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών και άλλων σχέσεων ανάμεσα στα κράτη που συμμετέχουν. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, συναντήθηκε με τον Καζάκο ομόλογό του, Καρίμ Μασίμοφ, και μίλησε σε επιχειρηματικό φόρουμ δηλώνοντας ότι η χώρα του επιθυμεί επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην Ενέργεια αλλά και άλλους τομείς, όπως η αεροδιαστημική και η υψηλή τεχνολογία. Ετσι, οι δυο χώρες κατέληξαν σε «προκαταρκτική συμφωνία» - σύμφωνα με κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - για κατασκευαστικά έργα συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για κατασκευή οδικών και άλλων έργων που συγκαταλέγονται στις υποδομές που θα δώσουν «σάρκα και οστά» στους νέους «Δρόμους του Μεταξιού», που η Κίνα προωθεί προσδοκώντας να ανοίξουν πεδία επενδύσεων για την αστική τάξη της αλλά και συνολική αναβάθμιση της θέσης της σε Ασία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη κ.α.

Στην Αστάνα, επίσης, έγινε συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον Κινέζο ομόλογό του, όπου διακηρύχθηκε η ετοιμότητα για ανάπτυξη της συνεργασίας όχι μόνο στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και σε αυτούς της πυρηνικής ενέργειας, της υδροηλεκτρικής, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της αεροναυπηγικής. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει από την πλευρά της Κίνας για αύξηση επενδύσεων ειδικά στη ρωσική Απω Ανατολή.

Ενεργειακή «αξιοπιστία»

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, επισήμανε ότι «η SCO εργάζεται, πρώτα από όλα, για χάρη της σταθερότητας και της παρεμπόδισης εδαφικών διαφορών μεταξύ μας, όπως και για την αντιμετώπιση τριών βασικών σύγχρονων "κακών": Των αυτονομιστών, των εξτρεμιστών και των τρομοκρατών».

Η συνεργασία βεβαίως στο έδαφος των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σημαίνει και ένταση των ανταγωνισμών. Ειδική θέση σε αυτές τις κόντρες αναμένεται να έχει η κατασκευή νέων αγωγών, στο φόντο και των ανακατατάξεων που προκαλεί στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά η κατάσταση στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός του Τουρκμενιστάν, Γκιουρμπαγκούνλι Μπερντιμουχαμέντοφ, εκτίμησε ότι σήμερα υπάρχει πρόβλημα με την «ενεργειακή αξιοπιστία» και - σύμφωνα με το ITAR TASS - επισήμανε ότι «οι νέες ενεργειακές υποδομές για την περιοχή της Ευρασίας αποτελούν μια επείγουσα πραγματικότητα». Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αγωγούς που θα μπορούσαν να χαραχτούν κατά μήκος των Τουρκμενιστάν - Ουζμπεκιστάν - Κιργιστάν - Κίνας και Τουρκμενιστάν - Ουζμπεκιστάν - Καζακστάν - Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ