Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Νέο ευχολόγιο για το περιβάλλον

ΛΙΜΑ.--

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία τόσο γενικόλογη που καλύπτει όλες τις αστικές τάξεις και τα κράτη τους στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο που καταστρέφει το περιβάλλον για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των χωρών του ΟΗΕ στη Σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Λίμα του Περού. Υποτίθεται ότι είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει τελική συμφωνία στη σύνοδο που θα γίνει το 2015 στο Παρίσι.

Επειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, διάρκειας δύο βδομάδων, κατέληξαν σε ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων που στο βασικό του σημείο ζητά από τις 194 χώρες να υποβάλουν τα εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του 2015, προκειμένου να διαμορφωθεί η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος Μανουέλ Πουλγκάρ Βιδάλ δήλωσε ότι η «Διακήρυξη της Λίμα για Δράση για το Κλίμα» σκόπευε στην προετοιμασία συγκεκριμένων συμφωνιών για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και άλλων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είναι σημαντικό ότι υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος, Πρακάς Τζαβεντεκάρ, ανέφερε: «Πήραμε αυτό που θέλαμε», ενώ το κείμενο καθησύχασε τις ανερχόμενες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων Κίνας και Ινδίας, που φοβόντουσαν ότι με τα προηγούμενα προσχέδια απόφασης θα επιβαλλόταν σε αυτές μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες. Οι δεσμεύσεις των χωρών υποτίθεται ότι πρέπει να κινηθούν σε μια πορεία μείωσης (γίνεται λόγος έως και 70%) των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, κάτι που εκτιμάται ότι είναι αναγκαίο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά, με δεδομένη τη δίψα του κεφαλαίου για κέρδος και τις κυκλικές καπιταλιστικές κρίσεις, αυτό το εγχείρημα είναι αμφίβολο αν μπορεί να επιτευχθεί, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήττουν τη φτωχολογιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ