ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τη μαζική δολοφονία

Το 70% των σχολείων του ΟΗΕ στη Γάζα έχουν βομβαρδιστεί

Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού δεν έχει τέλος

Copyright 2023, The Associated

Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού δεν έχει τέλος
ΗΠΑ και Ισραήλ συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις, συναντήσεις και κινήσεις στενής συνεργασίας και τον συντονισμό κινήσεων στη χιλιοβομβαρδισμένη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στα σύνορα του βόρειου Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο, όπου πυκνώνουν οι ενδείξεις γενικής ανάφλεξης. Η στενή αμερικανο-ισραηλινή συνεργασία στα πεδία των συγκρούσεων αποδεικνύει ότι πρόκειται για αμερικανο-ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης κοινών γεωπολιτικών στόχων και σκοπών, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Σε αυτό το φόντο, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε και χτες, 285η μέρα του πολέμου, να βάζει στο στόχαστρο σχολεία του ΟΗΕ και περιοχές καταυλισμού εκτοπισμένων αμάχων στη Γάζα, οι οποίοι μετακινούνται κάθε τόσο, χωρίς να υπάρχει ασφαλές έδαφος στην κατεστραμμένη Λωρίδα.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, επανέλαβε ότι εδώ και 10 μέρες ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τουλάχιστον 8 σχολεία του Οργανισμού, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι. Το δε αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε χτες ότι πάνω από το 70% των σχολικών κτιρίων της UNRWA στη Γάζα έχουν βομβαρδιστεί και υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Εκτιμάται επίσης πως στη διάρκεια αυτών των βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 539 άτομα.


Copyright 2023, The Associated

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι βομβαρδισμοί «απ' άκρη σ' άκρη της Λωρίδας της Γάζας» είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν την Τρίτη «δεκάδες θάνατοι και τραυματισμοί». Επιβεβαίωσε επίσης πως ο βομβαρδισμός έγινε «μερικές δεκάδες μέτρα» από κέντρο υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Ντεΐρ Αλ Μπαλάχ, κοινότητα στο κεντρικό τμήμα της Γάζας όπου βρίσκονται πολλοί εκτοπισμένοι.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν άλλοι 81 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 38.794 και των τραυματιών σε 89.364.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 16 Παλαιστίνιοι που είχαν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα. Και αυτοί κατήγγειλαν εφιαλτικά βασανιστήρια και αμέτρητες ταπεινώσεις, όπως εκατοντάδες άλλοι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», μέχρι χτες το μεσημέρι ο ισραηλινός στρατός είχε χτυπήσει με σφοδρότητα περιοχές της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας και είχε βομβαρδίσει βόρεια προάστια της Ράφα, όπου ανέπτυξε και άρματα μάχης.

Νέες κατασχέσεις γης στη Δυτική Οχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καταγγέλλεται νέα κατάσχεση χιλιάδων στρεμμάτων παλαιστινιακής γης κοντά στα χωριά Σαμπτίν, Ντεΐρ Αμάρ και Ντεΐρ Καντίς, δυτικά της Ραμάλας στη Δυτική Οχθη, επισημαίνοντας ότι υπονομεύεται και με αυτόν τον τρόπο κάθε περιθώριο για «λύση δύο κρατών».

Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε την είδηση μίας ακόμα εισβολής δεκάδων Εβραίων εποίκων στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ.

Συντονισμός στρατιωτικών επιχειρήσεων από ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε αυτό το πλαίσιο εξακολουθούν να γίνονται συνεχώς συναντήσεις Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων. Χτες, ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε «στην αρχή της βδομάδας» με τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή, στρατηγό Ερικ Κουρίλα, ο οποίος επανήλθε στο Ισραήλ για «επίσημη επίσκεψη». Εκεί συνάντησε τον επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χέρτζι Χαλεβί, και είχαν «σειρά διαβουλεύσεων», έκαναν «από κοινού εκτίμηση» της κατάστασης στην περιοχή (στο φόντο του πολέμου στη Γάζα αλλά και των εχθροπραξιών στα σύνορα με τον Λίβανο) και ανέλυσαν «στρατηγικά ζητήματα ασφαλείας», θέματα περιφερειακής συνεργασίας και «διεύρυνση των επιχειρησιακών εργαλείων στο πλαίσιο αντιμετώπισης προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής».

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί «η εμβάθυνση της σχέσης με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, που πηγάζει από την κοινή δέσμευση διατήρησης της περιφερειακής ασφάλειας και των αμοιβαίων συμφερόντων».

Αργά το βράδυ της Τρίτης είχε προηγηθεί άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, με θέμα τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τις «πιθανές κλιμακώσεις» στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό όμιλο «Arutz Sheva», ο Γκάλαντ έδωσε «λεπτομερή ενημέρωση» για τις πολύνεκρες επιχειρήσεις του Σαββατοκύριακου κατά του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμεντ Ντεΐφ, χαρακτηρίζοντάς τον «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Γάζας». Ο Γκάλαντ ισχυρίστηκε ακόμα πως οι επιχειρήσεις του στρατού στη Γάζα «έχουν οδηγήσει σε συνθήκες απαραίτητες για την επίτευξη συμφωνίας επιστροφής των ομήρων».

Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ενέμεινε στη διατήρηση της ασφυκτικής «στρατιωτικής πυγμής» στη Γάζα, για να προσθέσει ότι η Χαμάς «υφίσταται αυξανόμενη πίεση, διότι τη χτυπάμε, εξαλείφουμε ανώτερα στελέχη της και χιλιάδες τρομοκράτες. Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την πίεση».

Κριτική στον Νετανιάχου

Χτες ο Νετανιάχου, μιλώντας στη Βουλή σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συνεδρίαση, δήλωσε ότι οι όμηροι της Χαμάς «υποφέρουν αλλά δεν πεθαίνουν», προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των οικογενειών των ομήρων με τη σκληρή στάση που διατηρεί εδώ και 9 μήνες, καθυστερώντας συμφωνία για την απελευθέρωσή τους, ώστε να εξασφαλίσει «πλεονεκτήματα» στα πεδία συγκρούσεων.

Το ίδιο 24ωρο ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γες Ατίντ» και πρώην πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσε τον Νετανιάχου πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ - όπου στις 22/7 θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και στις 24/7 θα εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο - να ξεκαθαρίσει αν θα αποδεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Σε αντίθετη περίπτωση, τον κάλεσε να ακυρώσει το ταξίδι στην Ουάσιγκτον. «Υπάρχουν ορισμένοι εντός του πρωθυπουργικού γραφείου που πιστεύουν και λένε ότι θα έπρεπε να αναγγείλετε σε αυτήν την ομιλία στο Κογκρέσο πως αποδέχεστε συμφωνία για τους ομήρους. Οχι με αμφισημίες, ούτε με όρους που θα εμποδίσουν ξανά μια συμφωνία», είπε ο Λάπιντ.

Κριτική στον Νετανιάχου άσκησε και ο μέχρι πριν ενάμιση μήνα κυβερνητικός εταίρος του, ο Μπένι Γκαντς. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό στη Βουλή, τον κατηγόρησε ότι φοβάται τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου καθυστερεί «την είσοδο στη Χαν Γιούνις και διστάζει να μπει στη Ράφα». Ο Γκαντς διαβεβαίωσε πως «όλα θα αποκαλυφθούν όταν κατατεθούν στην κρατική επιτροπή έρευνας τα πρωτόκολλα και οι μαρτυρίες», παρότι αυτή η επιτροπή έρευνας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ δεν έχει καν συσταθεί.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό «Κανάλι 12» έβγαλε χτες στον αέρα τμήμα τρίωρης συνάντησης του Νετανιάχου με συγγενείς των ομήρων, στη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι δεν ήξερε τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις στρατιωτών που είχαν ενημερώσει τους ανωτέρους τους πως η Χαμάς ετοίμαζε τον Οκτώβρη επίθεση στο νότιο Ισραήλ, και ότι αγνοούσε πως ήταν άοπλες όλες οι γυναίκες στρατιώτες που υπηρετούσαν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η αμερικανική ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δημοσιοποίησε χτες 252σέλιδη έκθεση κατηγορώντας τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, «Ταξιαρχίες Κασάμ», και άλλες τέσσερις ένοπλες οργανώσεις ότι διέπραξαν «πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτώβρη. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «αδιάκριτες και σκόπιμες επιθέσεις σε αμάχους», απάνθρωπη μεταχείρισή τους, άσκηση σεξουαλικής βίας, ακρωτηριασμό και βεβήλωση πτωμάτων, χρήση ανθρώπων σαν «ασπίδες» και λεηλασίες. Η Χαμάς απέρριψε την έκθεση της ΜΚΟ, λέγοντας πως πρόκειται για «ψεύδη», απαίτησε δε την απόσυρσή της και να ζητήσει συγγνώμη το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».


ΛΙΒΑΝΟΣ
Η στοχοποίηση αμάχων από τον ισραηλινό στρατό προκαλεί αντιδράσεις

Πυκνώνουν οι ενδείξεις για τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης των εχθροπραξιών μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ στα σύνορα Βόρειου Ισραήλ - Νότιου Λιβάνου, έπειτα από την προχτεσινοβραδινή εν ψυχρώ επίθεση του στρατού σε λιβανέζικο χωριό, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών κοριτσιών συριακής καταγωγής και άλλων δύο Σύρων προσφύγων αμάχων. Η φονική ισραηλινή επίθεση κατά αμάχων προκάλεσε άμεσα απάντηση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ σε περιοχές του Βόρειου Ισραήλ και την αυστηρή προειδοποίηση του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, πως θα μπουν στο στόχαστρο επίθεσης και άλλες ισραηλινές πόλεις και χωριά, σε περίπτωση που το Ισραήλ «συνεχίσει να στοχοποιεί αμάχους».

«Εάν ο εχθρός συνεχίσει να στοχοποιεί αμάχους, όπως έκανε τις τελευταίες ημέρες, τότε αυτό θα μας αναγκάσει να στοχοθετήσουμε περιοχές που δεν έχουμε έως τώρα θέσει στο στόχαστρό μας», δήλωσε ο Χασάν Νασράλα, με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Ασούρα, της σημαντικότερης γιορτής για τους Σιίτες μουσουλμάνους.

Νωρίτερα, η Unicef, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», χαρακτήρισε «φρικιαστικό» τον «θάνατο τριών παιδιών από το ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που έγινε το βράδυ της Τρίτης ενώ τα παιδάκια έπαιζαν μπροστά στο σπίτι τους» στον Νότιο Λίβανο.

Ο απολογισμός των νεκρών αμάχων σε ισραηλινά πλήγματα ξεπέρασε τους 100 τις τελευταίες μέρες. «Το μέτωπό μας δεν θα σταματήσει όσο συνεχίζεται η επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας», δηλώνει η Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στοχοποιεί «υποδομές» του κινήματος και τους μαχητές του μέσω στοχευμένων δολοφονιών, ενώ σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των πληγμάτων σε λιβανέζικα χωριά κοντά στα σύνορα.

Επιθέσεις και απάντηση των Χούθι

Οι συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται, με τους Χούθι της Υεμένης να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν επιθέσεις σε όσους συνεργάζονται με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, ενώ θα απαντάει και σε επιθέσεις στα εδάφη τους από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό.

Σε αυτό το κλίμα η εταιρεία διεθνών μεταφορών της Δανίας, «MAERSK», ανακοίνωσε χτες πως οι επιθέσεις προκαλούν ευρύτερα διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην εμπορική ναυτιλία.


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Το Παλαιστινιακό στο επίκεντρο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Από τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

AP

Από τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Συζήτηση για την τεταμένη κατάσταση και τις συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και κυρίως στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα του αντιτίθεται με συνέπεια στην τρομοκρατία πάσης μορφής και πως καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτώβρη κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, στη συνέχεια εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και εννιά μήνες «είναι απαράδεκτη συλλογική τιμωρία αμάχων». Επιχειρηματολόγησε υπέρ της ίδρυσης βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και της εφαρμογής του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων. «Χρειαζόμαστε μία ειλικρινή και τίμια συζήτηση για το πώς θα σταματήσει η αιματοχυσία και τα δεινά αμάχων δίχως καθυστέρηση», τόνισε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας πως η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς κινδύνους ασφαλείας, ευημερίας και ειρηνικής διαβίωσης των λαών». Τόνισε δε πως «κύματα βίας» από την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση αποσταθεροποιούν την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο στη Βόρεια Αφρική.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ανέφερε υποκριτικά πως χρειάζεται δουλειά για την ειρήνη επειγόντως και επανέλαβε τα περί υποστήριξης «λύσης δύο κρατών».

Ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητώντας από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα και τη συλλογική τιμωρία των αμάχων. Τόνισε πως η Γάζα «χρειάζεται ελπίδα για ειρήνη» και επανέφερε την ανάγκη πραγματοποίησης μίας διεθνούς ειρηνευτικής συνδιάσκεψης που θα ανοίξει τον δρόμο για λύση στη βάση των δύο κρατών.

Η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ ξεκίνησε υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη στο Νότιο Ισραήλ και στη συνέχεια επιβεβαίωσε «το ενδιαφέρον» του Ηνωμένου Βασιλείου για την περιοχή, τονίζοντας πως η πρώτη επίσκεψη που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Ντ. Λάμι ήταν στο Ισραήλ και τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ εμφανίστηκε ανήσυχος για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε την επίτευξη λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών, καταδίκασε τις πρόσφατες αποφάσεις των ισραηλινών αρχών για την ανέγερση χιλιάδων κατοικιών Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη και δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.

Σκληρή κριτική στα εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού στρατού κατά αμάχων στη Γάζα άσκησε ο διπλωματικός επιτετραμμένος του Ιράν στον ΟΗΕ. Προειδοποίησε κατά της επιθετικότητας του Ισραήλ στον Λίβανο, εκφράζοντας απογοήτευση από την έως τώρα στάση της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, απαίτησε άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και άνευ ορίων ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της περιοχής. Απαίτησε επίσης από το Ισραήλ να αποχωρήσει από κατεχόμενα εδάφη αλλά και την τιμωρία όσων Ισραηλινών αξιωματούχων εγκληματούν σε βάρος των Παλαιστινίων.

Τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέκοψαν αργότερα το βράδυ δύο γυναίκες που ντυμένες στα μαύρα φώναξαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων. Η διαμαρτυρία των γυναικών έγινε καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άρχισε να απευθύνεται στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, ύστερα από μια δήλωση του πρεσβευτή του Ισραήλ Γκιλάν Ερντάν.

Στο περιθώριο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων οι ομόλογοί του από Μπαχρέιν, Λίβανο, Ιράν, Κουβέιτ, Ελβετία.

Νωρίτερα, ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος, εκφωνώντας ομιλία για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, ανέφερε πως «σχεδιάζει την εξασφάλιση μίας μακροπρόθεσμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή» και ότι «υποστηρίζει την επίτευξη "λύσης δύο κρατών" για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης». Ανέφερε επίσης πως το Ηνωμένο Βασίλειο «στηρίζει ένα βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος που θα ζει δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία (βράδυ Τρίτης) με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, συζητώντας την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Γάζα, λόγω έξαρσης της πείνας, του λιμού και των επιδημιών. Επιπλέον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ