ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Φρακαρισμένο» το δημόσιο σύστημα Υγείας

...αλλά η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τα 2.500 κρεβάτια των ιδιωτικών μονάδων

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

INTIME NEWS

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Στα όριά τους παραμένουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ-Covid και τα κρεβάτια νοσηλείας στις κλινικές Covid να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Σταθερά αυξάνονται και τα θετικά κρούσματα σε υγειονομικούς, ενώ όλο και περισσότερο οι γιατροί φοβούνται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα διλήμματα, αφού το κατά την κυβέρνηση «θωρακισμένο» σύστημα κοντεύει να «φρακάρει».

Συγκεκριμένα μέχρις χτες, στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) από τις 68 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, οι 65 ήταν κατειλημμένες (ποσοστό 96%). Ενδεικτικά σε Λάρισα και Τρίκαλα δεν υπάρχει ούτε μία κενή, ενώ εδώ και μέρες μεταφέρονται ασθενείς σε Χαλκίδα, Λαμία και ιδιωτικές κλινικές. Αντίστοιχα από τις 589 απλές κλίνες Covid-19 ήταν κατειλημμένες οι 453.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «μιας νόσου», χωρίς περίθαλψη για χρόνιες και άλλες παθήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι παρά την εμφαντική διάψευση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, πριν από τρεις μέρες, ότι δεν θα κλείσει άλλες κλινικές, από χτες προχώρησε στην κατάργηση του συνόλου των κλινών που απέμειναν και τις μετέτρεψε σε κλίνες νοσηλείας περιστατικών COVID-19, καταργώντας τις εφημερίες και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του κόσμου.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία των υγειονομικών, «με το κλείσιμο του Νοσοκομείου για λίγες δεκάδες επιπλέον κλίνες, που αναμένεται να πληρωθούν σε τρεις εφημερίες, αφού τέτοια είναι η προοπτική με βάση τον αριθμό των εισαγωγών, σειρά θα πάρει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που κι αυτό σταδιακά θ' αρχίσει να εκκενώνεται και να μετατρέπεται σε covid νοσοκομείο».

Αντί λοιπόν να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα στη Λάρισα που διαθέτει 2.500 ιδιωτικές κλίνες, έναντι μόλις 900 δημοσίων (!), που θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν προχωράει σε κανένα τέτοιο μέτρο και αντίθετα υπογράφει κερδοσκοπικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία των λεγόμενων «καθαρών - μη covid» περιστατικών.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Βόλου εξαιτίας της υποστελέχωσης. Οπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, η λίστα αναμονής για χειρουργεία ή άλλα ιατρικά ραντεβού πριν το δεύτερο κύμα είχε φτάσει στο πεντάμηνο και τώρα με τις αναβολές που έχουν προκύψει στα προγραμματισμένα χειρουργεία, είναι απροσδιόριστη.

Εχουν «φρακάρει» οι δύο Παθολογικές κλινικές, που ουσιαστικά έχουν ενοποιηθεί σε κλινική covid στο Νοσοκομείο. Τα περιστατικά καθημερινά είναι τόσα πολλά που τα κρεβάτια δεν επαρκούν. Γι' αυτόν το λόγο μία νέα τρίτη κλινική, η Ουρολογική χρησιμοποιείται για ασθενείς covid.

Αλλά και στην Καρδίτσα, έγινε χτες αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών και απογευματινών ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου. Την ίδια ώρα στα Τρίκαλα, εκτός από τους ασθενείς, έντονη ανησυχία υπάρχει για την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 γιατροί (8 ειδικευόμενοι και 4 ειδικοί) έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Αντίστοιχα στο νοσηλευτικό και το παραϊατρικό προσωπικό έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό περισσότεροι από 15 εργαζόμενοι. Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βάιος Τάσιος, με δηλώσεις του στον «Ριζοσπάστη», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Προγράμματα εφημεριών τινάζονται στον αέρα και τρέχουμε την τελευταία στιγμή να μπαλώσουμε τα κενά. Εχουμε μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχουμε δει πουθενά τις χιλιάδες προσλήψεις που επικαλείται η κυβέρνηση. Πρέπει να πάρουν μέτρα έστω και τώρα, αλλιώς θα καταρρεύσουμε».

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιτακτική ανάγκη για ειδικό νοσοκομείο αναφοράς

Να οριστεί ένα μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για αιμοκαθαιρόμενους θετικούς στον κορονοϊό και να διενεργούνται πιο συχνά τα αναγκαία τεστ στο σύνολο του προσωπικού και των ασθενών των νοσοκομειακών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, απαιτεί ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής τους, «θα μιλάμε για ένα χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων», για το οποίο την ευθύνη θα έχει η πολιτεία. Με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από πλευράς πολιτείας ικανός να ανακόψει το επερχόμενο τσουνάμι που απειλεί τις ζωές των νεφροπαθών της πόλης». Μάλιστα, αντί το κράτος να παρέμβει για να μειώσει την απειλή, λαμβάνονται «αποσπασματικά μέτρα που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στο προσωπικό και τους πάσχοντες των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού της πόλης μας».

Οπως αναφέρει, «σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, όταν ένας αιμοκαθαιρόμενος ασθενής βρεθεί θετικός (συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός), διακομίζεται στο νοσοκομείο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που κάθε φορά εφημερεύει. Εκεί, προκειμένου να μη μεταδώσει τον ιό στους υπόλοιπους ασθενείς της μονάδας, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση με φορητά μηχανήματα στην κλίνη που νοσηλεύεται.

Ομως το προσωπικό που διενεργεί την αιμοκάθαρση είναι το ίδιο που εξυπηρετεί και τα απλά περιστατικά της μονάδας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού (...) Είναι πια θέμα χρόνου τα θετικά περιστατικά να αρχίσουν να γεμίζουν μονάδες στις οποίες υποβάλλονται καθημερινά σε αιμοκάθαρση τακτικοί ασθενείς, θέτοντας τις ζωές των δεύτερων σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο (...) Σήμερα στην πόλη μας υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση γύρω στους 1.400 νεφροπαθείς».

Καταγγέλλουν επίσης ότι η αιμοκάθαρση με τα φορητά μηχανήματα στις περιπτώσεις των θετικών ασθενών αποτελεί κυριολεκτικά μια οδυνηρή διαδικασία, «καθώς το νερό που χρησιμοποιείται δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί πάνω από τους 15 βαθμούς με αποτέλεσμα να σπαρταράνε σαν τα ψάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα 24ωρης αντιμετώπισης μπορούν να ζεσταίνουν επαρκώς 2 λίτρα την ώρα, όμως λόγω της έλλειψης υποδομών και επιπλέον εξοπλισμού, καλούνται να ζεστάνουν 5 λίτρα την ώρα για να ολοκληρωθεί νωρίτερα η αιμοκάθαρση, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασθενείς».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Παριστάνει τον ... ανήξερο για την κατάσταση στην Υγεία

Τον ...ανήξερο για την πολιτική που εγκληματεί σε βάρος της υγείας του λαού έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του χτες στη Λάρισα. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη με τη διοίκηση και υγειονομικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εγκληματική αδράνεια, ολιγωρία, εγκληματικό εφησυχασμό», όπως και για «ιδεοληπτική εμμονή σε μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη».

Δήλωσε πάντως έτοιμος να βάλει ακόμα μεγαλύτερη πλάτη στην κλιμάκωση αυτής της πολιτικής, λέγοντας ότι «δώσαμε μία ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να σχεδιάσουμε από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις, με ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής κρίσης». Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο της πόλης, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας και εκπρόσωπο του Σωματείου Εστίασης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του η ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους, σίγουρα όμως οι εργαζόμενοι δεν πάσχουν από αμνησία. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία της Λάρισας, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, που θεωρεί τη λαϊκή υγεία "κόστος" και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης.

(...) Ακόμα και σήμερα, ως αντιπολίτευση, έδωσε χρόνο με το "θα λογαριαστούμε μετά", όταν η κυβέρνηση περνούσε τη μία πίσω από την άλλη τις ΠΝΠ με τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα έκανε "κριτική" για καθυστέρηση στο άνοιγμα του Τουρισμού. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να προτείνει να τοποθετηθεί υπουργός Υγείας "κοινής αποδοχής", προφανώς για να επισφραγίσει πανηγυρικά την ταύτιση των δύο κομμάτων σε αυτήν την εγκληματική πολιτική.

(...) Οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν την απαιτούμενη πείρα για να βγάλουν συμπεράσματα. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βγούμε νικητές και από αυτήν τη δοκιμασία».

Δύο τραγικά περιστατικά στην Καβάλα

Δύο τραγικά περιστατικά συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στην Καβάλα, με ασθενείς κορονοϊού. Στην πρώτη περίπτωση, το περασμένο Σάββατο, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μεταφέρθηκε σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση ένας 45χρονος με βαριά νοητική και κινητική αναπηρία, ο οποίος είχε παραμείνει για περισσότερα από δύο 24ωρα δίπλα στην νεκρή μητέρα του στο σπίτι τους. Και οι δύο είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό και τους είχε γίνει σύσταση να παραμείνουν σπίτι.

Το περιστατικό έρχεται να αναδείξει με εφιαλτικό τρόπο την εγκληματική παραμέληση από το κράτος ανθρώπων που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται θετικοί στον ιό.

Η 90χρονη γυναίκα, μητέρα του 45χρονου, πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Οταν ο γαμπρός της είδε ότι δεν απαντά στο τηλέφωνο, ειδοποίησε την αστυνομία που έσπασε την πόρτα και βρέθηκε μπροστά στο τραγικό γεγονός. Σύμφωνα με ενημέρωση από το νοσοκομείο, ο 45χρονος μεταφέρθηκε «ένα στάδιο πριν από τη διασωλήνωση. Οι πνεύμονές του σε πολύ άσχημη κατάσταση, με δυσκολία ανέπνεε και είχε υψηλό πυρετό».

Στην άλλη περίπτωση, αργά το βράδυ της Τρίτης μια γυναίκα 52 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με κορονοϊό, έβαλε τέλος στη ζωή της, πηδώντας στο κενό από τον τρίτο όροφο, κάτω από άγνωστες συνθήκες. Η 52χρονη, μητέρα δύο παιδιών, εισήχθη τη Δευτέρα 16/11 σε κλινική COVID του Νοσοκομείου, αφού είχε εντοπιστεί μέσα στη θάλασσα στην περιοχή Παλιό Τσιφλίκι, λίγο έξω από την Καβάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια μετέφερε στους γιατρούς πως επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της όταν διαγνώσθηκε θετική στον κορονοϊό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ