ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΖΑΡΙΚΟΦ
Μέτωπο κατά της παγκοσμιοποίησης

Για τη δράση των συνδικάτων απέναντι στην παγκοσμιοποίηση μίλησε  σε χτεσινή εκδήλωση,  ο γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Από την εκδήλωση στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Από την εκδήλωση στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Δριμύ κατηγορώ κατά της παγκοσμιοποίησης και ευρύ κάλεσμα συσπείρωσης των εργαζομένων όλου του κόσμου ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου απηύθυνε χτες ο Αλεξάντερ Ζάρικοφ, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με θέμα την έννοια και τις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης.

«Αν η παγκοσμιοποίηση σημαίνει παγκόσμια δράση του κεφαλαίου, τότε γιατί να μη δράσουμε και εμείς παγκόσμια» τόνισε ο Αλ. Ζάρικοφ χαρακτηριστικά προς τους συνδικαλιστές που είχαν γεμίσει την αίθουσα του Συνδικάτου.

«Τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο, συνέχισε, έχουν διαπιστώσει ότι αυτή η κατάσταση έχει πάρει μορφή μιας "χάρτας απαιτήσεων" από την πλευρά των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο», για να συμπληρώσει: «Στο Γενικό Συμβούλιο του ΟΗΕ διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η φτώχεια και η ανεργία έχουν αυξηθεί δραματικά. Επίσημες στατιστικές του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι άνεργος. Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση; Ακόμα ότι ένας στους δύο ανθρώπους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό είναι παγκοσμιοποίηση; Ακόμα και κοινωνικά οι στατιστικές λένε ότι είμαστε πιο πίσω και από τη δεκαετία του '70. Αυτός είναι ο στόχος της παγκοσμιοποίησης;»

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο φιλελευθερισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε: «Υποστηρίζεται ότι το κράτος πρέπει να αποσυρθεί από την οικονομία, να ρευστοποιήσει το δημόσιο τομέα και να εγκαταλείψει ζωτικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις. Υποστηρίζεται ότι το παγκόσμιο οργανωμένο ιδιωτικό κεφάλαιο θα εισρεύσει για να αναλάβει όλους τους τομείς της οικονομίας και να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες. Αυτές οι πολιτικές στην ουσία επιβάλλονται στις κυβερνήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους οργανισμούς ως μέρος των όρων που θέτουν για διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι σαφές ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παγκοσμιοποίησης δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή οικονομική συνεργασία και την παγκόσμια αλληλεγγύη».

Μιλώντας στη συνέχεια για τα συνδικάτα παγκοσμίως και για το πώς πρέπει να αντιδράσουν, ο Αλ. Ζάρικοφ σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και οι δημοκρατικές δυνάμεις στο σύνολό τους έθεσαν δυναμικά το ερώτημα: Για ποιον και με ποια σκοπιμότητα επιβάλλονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παγκοσμιοποίησης. Αυτό μας έκανε να αποφασίσουμε ότι αν θέλουμε να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας. Τα σημερινά πλαίσια του συστήματος δε μας επιτρέπουν να αλλάξουμε τον κόσμο. Αν αυτό το σύστημα δε μας το επιτρέπει, τότε να το αλλάξουμε. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με δράση και όχι με λόγια».

Σχετικά με το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα επισήμανε ότι υπάρχουν τρεις διεθνείς οργανώσεις, κάποιες από αυτές όμως προσπαθούν να παλέψουν μέσα στα όρια που τους βάζει το κεφάλαιο και η παγκοσμιοποίηση. «Η αντίδραση των συνδικάτων πρέπει να είναι άμεση. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι εργαζόμενοι και τα κόμματα που στηρίζουν τα εργατικά συμφέροντα. Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση προς το συμφέρον των εργαζομένων. Εγγύηση για την επιτυχία αυτή είναι μόνο η αποφασιστικότητα στον αγώνα».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τόνισε ότι έχει αποφασιστεί να προχωρήσει μόνη της, καθώς οι υπόλοιπες διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν από τα συνδικάτα να υποταχθούν στο μεγάλο κεφάλαιο. «Ως πότε θα το δεχόμαστε; Πόσο θα κάνουμε υπομονή όταν οι μισθοί μειώνονται και οι θέσεις εργασίας χάνονται; Οπως και το ΠΑΜΕ στην Ελλάδα μιλάει για μέτωπο εργαζομένων, έτσι και εμείς καλούμε σε παγκόσμιο μέτωπο ενάντια στην παγκοσμιοποίηση».

Οπως σημείωσε στη συνέχεια, η ΠΣΟ έχει αρχίσει να ανακτά τις δυνάμεις της και βγήκε πολύ πιο δυνατή από το 14ο Συνέδριο στο Νέο Δελχί, όπου εκπροσωπήθηκαν 400.000.000 εργαζόμενοι. Σήμερα έχει μέλη - συνδικάτα από 123 χώρες. «Ολοι μαζί πρέπει να αντιπαλέψουμε τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Δε θέλουμε να αποφασίζουμε για σας, αλλά να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση του αγώνα. Νομίζω ότι έφτασε αυτή η σημαντική ώρα». Μετά την ομιλία του Αλ. Ζάρικοφ, ακολούθησαν ερωτήσεις των συνδικαλιστών και πλούσια συζήτηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΝΕΡΓΟΙ
Επιδίωξη η πλήρης απασχόληση

Τα στοιχεία από την αναζήτηση πληροφοριών στο σχετικό κέντρο ενημέρωσης της ΓΣΕΕ, δείχνουν τη συντριπτική προτίμηση για πλήρη απασχόληση

Η έντονη ανησυχία εργαζομένων και άνεργων για τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματά τους, τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό αλλά και η προτίμησή τους στην πλήρη απασχόληση, αποτυπώνεται στα στοιχεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανεργων, που παρουσιάστηκαν χτες από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο και τα τους υπεύθυνους του ΚΕΠΕΑ Α. Φραγκούλη και Δ. Στρατούλη. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ίδρυση γραφείου ευρέσεως εργασίας...

Τα στοιχεία προέκυψαν από 1.204 συνολικά εργαζόμενους και άνεργους που επισκέφτηκαν το ΚΕΠΕΑ μέχρι τις 30 Νοέμβρη στα γραφεία, τηλεφωνικά (η πλειοψηφία) και μέσω Ιντερνετ. Το 74% των ερωτημάτων αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις, το 17% το ασφαλιστικό και ένα 9% έγινε από αλλοδαπούς για τη νομιμοποίησή τους. Το 88% αυτών εργάζονταν με πλήρη απασχόληση και το 12% με μερική.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι το 76% των εργαζομένων δεν ήταν συνδικαλισμένοι, ενώ μεγάλο ποσοστό ανέργων δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Κάτι που, όπως είπαν οι συνδικαλιστές, δείχνει ότι η ανεργία είναι τουλάχιστον 3% μεγαλύτερη από αυτή που ανακοινώνεται.

Τα κυριότερα ερωτήματα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις αφορούσαν: Συλλογικές συμβάσεις - μισθολόγιο, απόλυση - αποζημίωση, υπερωρίες - τρόπος πληρωμής κ.ά. Στο θέμα του ασφαλιστικού οι επικρατέστερες ερωτήσεις αφορούσαν: Πληροφορίες για υπαγωγή στην ασφάλιση, κριτήρια συνταξιοδότησης, ασφαλιστικές εισφορές και για το ΛΑΕΚ και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επισκέπτες ηλικίας 18 ως 55 ετών ρωτούσαν για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ άνω των 55 για το ασφαλιστικό.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει και την έξαρση των προβλημάτων σε κάποιους κλάδους, είναι ότι το 22% των εργαζομένων που απευθύνθηκαν στο κέντρο είναι από το εμπόριο, το 14% από υπηρεσίες και 10% εργαζόμενοι δημοτικών επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά είναι όμως τα στοιχεία και των άνεργων επισκεπτών του Γραφείου Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων που έχει συστήσει παράλληλα η ΓΣΕΕ, συμπλέοντας με την κυβέρνηση στην προώθηση διαφόρων προγραμμάτων για «ενεργητική» αντιμετώπιση της ανεργίας. Τα στοιχεία του Γραφείου είναι αποκαλυπτικά και για το κατά πόσο αποδέχονται αυτή την πολιτική οι άνεργοι, καθώς το 73% από τους 658 που επικοινώνησαν με το γραφείο ενδιαφέρονται για πλήρη απασχόληση και το 15% για προγράμματα κατάρτισης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΙΚ»
Κινητοποιήσεις κόντρα στον εμπαιγμό

Συγκέντρωση στον Πειραιά χτες και σήμερα, κινητοποίηση στην Αθήνα την Πέμπτη 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Κέντρου Αισθητικής «ΣΙΚ» στον Πειραιά πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενες, απαιτώντας από τον εργοδότη τα δεδουλευμένα, τις άδειες και τα ένσημα που τους οφείλει από τον περασμένο Αύγουστο!

Οι εργαζόμενες στα συγκεκριμένα κέντρα συνεχίζουν τον αγώνα τους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει δικαίωση και σήμερα πραγματοποιούν νέα κινητοποίηση στον Πειραιά στις 12 το μεσημέρι, ενώ την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και διαμαρτυρία στα υπουργεία Εμπορίου και Εργασίας. Στη χτεσινή κινητοποίηση στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα «ΣΙΚ» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο εργοδότης Αλέξ. Σικ ενώ κλείνει το ένα κέντρο μετά το άλλο, αφήνοντας εργαζόμενους απλήρωτους, αλλά και πελάτες που έχουν κλείσει και πληρώσει προγράμματα εκτεθειμένους, ανοίγει στην Καλλιθέα και αλλού νέα κέντρα, προσλαμβάνοντας άλλους εργαζόμενους, που και γι' αυτούς το μέλλον είναι αβέβαιο.

Ωστόσο, σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει και η κυβέρνηση - όπως σημειώνουν οι εργαζόμενες - και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, αφού σε τριμερή συνάντηση που είχε γίνει στο υπουργείο Εργασίας πριν δύο μήνες η εταιρία είχε δεσμευτεί ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους εργαζόμενους σε διάστημα 15 ημερών. Από τη μεριά του, ο υφυπουργός είχε δηλώσει ότι αν μέσα στο διάστημα που καθορίστηκε δε λυθούν τα προβλήματα, θα προχωρήσει στο κλείσιμο των κέντρων. Πράγμα που δεν έκανε όμως, παρά το γεγονός ότι η εταιρία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μέχρι στιγμής.

Στα «αζήτητα» οι μακροχρόνιοι άνεργοι

Αντιμέτωποι με τον κοινωνικό αποκλεισμό βρίσκονται οι μακροχρόνια άνεργοι στο νομό Θεσσαλονίκης και κυρίως οι άνεργοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 45 και 64 χρόνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η αναπτυξιακή εταιρία ανατολικής Θεσσαλονίκης, «Ανατολική ΑΕ», οι εργοδότες σε ποσοστό της τάξης του 71,3%, θεωρούν τη συγκεκριμένη ηλικία ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσληψη ανέργου, ποσοστό 52,6% θεωρούν ότι τα άτομα αυτής της ηλικίας έχουν μειωμένη παραγωγικότητα, ενώ ποσοστό 40,4% θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα άτομα χαρακτηρίζονται από έλλειψη δυναμισμού.

Στο δείγμα των ανθρώπων που χρησιμοποιήθηκε, το 42,6% είναι άνεργοι πάνω από τρία χρόνια και το 30,9% πάνω από οκτώ χρόνια. Το 79,8% του δείγματος των ανέργων που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι ο βασικός λόγος που παραμένουν άνεργοι είναι η ηλικία τους, το 42,6% πιστεύει ότι είναι άνεργοι λόγω ελλιπούς κατάρτισης, το 24,5% για οικογενειακούς λόγους και το 22,3% εξαιτίας της ελλιπούς πληροφόρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ