Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΝΕΡΓΟΙ
Επιδίωξη η πλήρης απασχόληση

Τα στοιχεία από την αναζήτηση πληροφοριών στο σχετικό κέντρο ενημέρωσης της ΓΣΕΕ, δείχνουν τη συντριπτική προτίμηση για πλήρη απασχόληση

Η έντονη ανησυχία εργαζομένων και άνεργων για τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματά τους, τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό αλλά και η προτίμησή τους στην πλήρη απασχόληση, αποτυπώνεται στα στοιχεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανεργων, που παρουσιάστηκαν χτες από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο και τα τους υπεύθυνους του ΚΕΠΕΑ Α. Φραγκούλη και Δ. Στρατούλη. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ίδρυση γραφείου ευρέσεως εργασίας...

Τα στοιχεία προέκυψαν από 1.204 συνολικά εργαζόμενους και άνεργους που επισκέφτηκαν το ΚΕΠΕΑ μέχρι τις 30 Νοέμβρη στα γραφεία, τηλεφωνικά (η πλειοψηφία) και μέσω Ιντερνετ. Το 74% των ερωτημάτων αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις, το 17% το ασφαλιστικό και ένα 9% έγινε από αλλοδαπούς για τη νομιμοποίησή τους. Το 88% αυτών εργάζονταν με πλήρη απασχόληση και το 12% με μερική.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι το 76% των εργαζομένων δεν ήταν συνδικαλισμένοι, ενώ μεγάλο ποσοστό ανέργων δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Κάτι που, όπως είπαν οι συνδικαλιστές, δείχνει ότι η ανεργία είναι τουλάχιστον 3% μεγαλύτερη από αυτή που ανακοινώνεται.

Τα κυριότερα ερωτήματα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις αφορούσαν: Συλλογικές συμβάσεις - μισθολόγιο, απόλυση - αποζημίωση, υπερωρίες - τρόπος πληρωμής κ.ά. Στο θέμα του ασφαλιστικού οι επικρατέστερες ερωτήσεις αφορούσαν: Πληροφορίες για υπαγωγή στην ασφάλιση, κριτήρια συνταξιοδότησης, ασφαλιστικές εισφορές και για το ΛΑΕΚ και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επισκέπτες ηλικίας 18 ως 55 ετών ρωτούσαν για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ άνω των 55 για το ασφαλιστικό.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει και την έξαρση των προβλημάτων σε κάποιους κλάδους, είναι ότι το 22% των εργαζομένων που απευθύνθηκαν στο κέντρο είναι από το εμπόριο, το 14% από υπηρεσίες και 10% εργαζόμενοι δημοτικών επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά είναι όμως τα στοιχεία και των άνεργων επισκεπτών του Γραφείου Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων που έχει συστήσει παράλληλα η ΓΣΕΕ, συμπλέοντας με την κυβέρνηση στην προώθηση διαφόρων προγραμμάτων για «ενεργητική» αντιμετώπιση της ανεργίας. Τα στοιχεία του Γραφείου είναι αποκαλυπτικά και για το κατά πόσο αποδέχονται αυτή την πολιτική οι άνεργοι, καθώς το 73% από τους 658 που επικοινώνησαν με το γραφείο ενδιαφέρονται για πλήρη απασχόληση και το 15% για προγράμματα κατάρτισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ