Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Σάπιο πλοίο με... γερές λαμαρίνες!

  Εξωφρενικές μαρτυρίες από στελέχη του «Ελληνικού Νηογνώμονα», που θεώρησαν αξιόπλοο το πλοίο, θεωρώντας  λανθασμένα  τα στοιχεία των Γάλλων

Η άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα μεθοδολογία της ιδιωτικής εταιρίας «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ», για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των πλοίων, σκιαγραφήθηκε ανάγλυφα, χτες στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όπου για 10η μέρα συνεχίστηκε η δίκη για το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Το πλοίο αυτό βυθίστηκε το μεσημέρι της 3ης Σεπτέμβρη 1994 στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού, όταν οι πλευρικές του λαμαρίνες από τη σαπίλα κόπηκαν σαν χαρτί. Χτες κατέθεσαν ο Δ. Γιαννακούρος, τεχνικός επιθεωρητής του «Ελληνικού Νηογνώμονα», και ο Αλ. Αγαπάκης διευθυντής του τμήματος μελετών του «Νηογνώμονα». Οι δύο μάρτυρες, αν και προσπάθησαν να υπερασπιστούν τόσο τους επικεφαλής του «Νηογνώμονα» Δ. Μελισσηνό και Τ. Λυσιμάχου, αλλά και τους τρεις πλοιοκτήτες του πλοίου αδελφούς Ηλιόπουλους, που κατηγορούνται για το ναυάγιο, τελικά αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί για τη δράση του «Νηογνώμονα».

Ο πρώτος μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι οι παρατηρήσεις του Γαλλικού Νηογνώμονα - ο οποίος αρνήθηκε να συνεχίσει να καλύπτει το πλοίο, εκδίδοντάς του πιστοποιητικά γιατί το χαρακτήρισε αναξιόπλοο - που ανέφεραν για φθορά των λαμαρινών σε μερικά σημεία μέχρι και 55% θεωρήθηκαν από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα» λάθος! Αυτό διότι, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», ο οποίος στη συνέχεια επεξεργάστηκε τόσο τα στοιχεία του Γαλλικού όσο και αυτά που εξέθεσε ο επιθεωρητής του ΕΝ κ. Παχής, ο οποίος επιθεώρησε το πλοίο όταν αυτό βρισκόταν στην Αρούμπα, αποφάνθηκε ότι η φθορά των λαμαρινών «ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων»! Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να καταθέσει ότι τα μπαλώματα (επιθέματα) που ήταν γεμάτες οι πλευρικές λαμαρίνες του πλοίου, για να καλυφθούν οι τρύπες τους, «δεν έχουν να κάνουν με την αντοχή της λαμαρίνας»!

Ο δεύτερος μάρτυρας Αλ. Αγαπάκης, ο οποίος να σημειωθεί ότι είχε κατηγορηθεί για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού, κατηγορία η οποία παραγράφηκε επειδή δεν εκδικάστηκε έγκαιρα, κατέθεσε, ότι εκδόθηκε το πιστοποιητικό στο πλοίο επειδή το τμήμα μελετών... κατάλαβε ότι τα στοιχεία που εξέθετε ο Γαλλικός Νηογνώμονας ήταν λαθεμένα και απέδωσε το ναυάγιο στο νεκρό καπετάνιο, τον οποίο έβγαλε εντελώς άχρηστο! Ο κ. Αγαπάκης θα συνεχίσει και σήμερα την κατάθεσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ