ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΙΡΑΝ
Πιέσεις, σύγχυση και «ενότητα» λόγω Μπερλουσκόνι

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Χαταμί

Associated Press

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Χαταμί
ΡΙΑΝΤ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα και οι διφορούμενες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο, καθώς σφίγγει ο κλοιός των αμερικανικών και δυτικών πιέσεων να συμπράξουν ενεργά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Την ίδια στιγμή, η οργή και η αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι, την περασμένη βδομάδα, λειτούργησαν ενωτικά στον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο, ο οποίος εξετάζει μέτρα για χάραξη «κοινής στάσης και πολιτικής».

«Σε κανένα στράτευμα δε θα επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τις βάσεις μας για να επιτεθεί εναντίον αραβικού ή μουσουλμανικού κράτους». Αυτό δήλωνε κατηγορηματικά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Okaz», ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, πρίγκιπας σουλτάνος Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις πληροφορίες περί του αντιθέτου. Οι δηλώσεις διαψεύδουν εμμέσως τις διαβεβαιώσεις, ανώνυμων, Αμερικανών αξιωματούχων περί καταληγμένης συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας. Επίσης, τόνισε ότι η «κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από το 1990-'91, και τον πόλεμο του Κόλπου». Παράλληλα, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία, Γκαζί αλ Γκοσαΐμπι, υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως δεν μπορούμε να αναμειχθούμε».

Οι δηλώσεις του Αζίζ προκάλεσαν ανησυχία στην Ουάσιγκτον, όπου, όμως, φαίνεται να επικρατεί η αντίληψη ότι έγιναν περισσότερο «για εσωτερική κατανάλωση, δεδομένης της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης για την παρουσία ξένων στρατευμάτων στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα». Μέχρι πρότινος, η σαουδαραβική ηγεσία αντιπαρερχόταν τη λαϊκή δυσαρέσκεια διαψεύδοντας απλώς την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της και επιμένοντας ότι υπάρχουν μόνο «40 βρετανικά, αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη για τις περιπολίες στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ». Πάντως, εκτιμάται ότι η αμερικανική και η σαουδαραβική ηγεσία, πιθανώς, καταλήξουν σε κάποια «συμβιβαστική» λύση, που θα επιτρέπει τη λειτουργία ενός κέντρου «στρατιωτικού συντονισμού» στη χώρα, αλλά την εξαπόλυση επιθέσεων από αλλού.

Τη σύγχυση ενέτειναν και οι δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Εσωτερικών, πρίγκιπα Ναγιέφ, που τόνιζε ότι «επισήμως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τις ΗΠΑ για ανάμειξη Σαουδαράβων πολιτών στις τρομοκρατικές επιθέσεις». Επαναλάμβανε, μάλιστα, ότι η σαουδαραβική ηγεσία έχει, επανειλημμένως, ενημερώσει για την κλοπή σαουδαραβικών διαβατηρίων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έρευνες διεξάγονται και στο Λίβανο, στην Αίγυπτο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εξακρίβωση των αμερικανικών στοιχείων που φέρουν υπηκόους τους στη λίστα των αεροπειρατών.

«Προειδοποιήσεις» Τεχεράνης

«Ο ιρανικός στρατός θα αναχαιτίσει αμερικανικά αεροσκάφη σε περίπτωση που παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της χώρας», τόνιζε, χτες, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αλί Σαμκχάνι, προειδοποιώντας για «απρόβλεπτες συνέπειες» σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος. Ο Σαμκχάνι επιβεβαίωσε τις στενές σχέσεις της Τεχεράνης με την αφγανική αντιπολίτευση «Βόρεια Συμμαχία», την οποία, όπως τόνισε, θα συνεχίζει να στηρίζει με όλους τους τρόπους. Επίσης, ανακοίνωσε ότι στη Μόσχα, όπου μετέβαινε αργά χτες, επρόκειτο να υπογράψει συμφωνίες για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, το θέμα της Κασπίας αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις μετά την 11η του Σεπτέμβρη.

«Ενώνει» ο Μπερλουσκόνι

Δε φαίνεται να κοπάζει ο σάλος που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού στον αραβικό κόσμο. Η Τρίπολη και η Τεχεράνη υπογράμμιζαν ότι η «συγνώμη» του δεν είναι αρκετή, ενώ η Βαγδάτη κατηγορούσε τη Δύση πως «επιδεικνύει αλαζονεία και βαθύ μίσος για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο».

Εκτός, όμως, από δηλώσεις, λαμβάνονται, όπως φαίνεται, και πρακτικά μέτρα. Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, μετά από συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ανήγγειλε την έναρξη στενότερης συνεργασίας με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης για «να αντιμετωπιστεί μια επικίνδυνη επίθεση κατά του ισλαμικού πολιτισμού». Αφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης ενός κοινού συμβουλίου συντονισμού της στάσης Αράβων και μουσουλμάνων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
«Αντιτρομοκρατικός» ο μαραθώνιος της Γενικής Συνέλευσης

«Η τρομοκρατία θα ηττηθεί μόνον εάν η διεθνής κοινότητα ενώσει τις δυνάμεις της σε μία ευρεία συμμαχία», υποστήριξε χτες, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε, ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά την έναρξη των εβδομαδιαίων εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Ο Κόφι Ανάν επέμεινε ιδιαίτερα στην «ανάγκη επικύρωσης των 12 συνθηκών και πρωτοκόλλων» που διαθέτει ήδη ο ΟΗΕ αναφορικά με ζητήματα τρομοκρατίας και έκανε έκκληση σ' όλες τις χώρες να υπογράψουν και να εφαρμόσουν όλες τις σχετικές συμφωνίες «δίχως περαιτέρω καθυστέρηση». Στην ίδια ομιλία, ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε την απόφαση που υιοθέτησε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, με στόχο την τιμωρία «των τρομοκρατών και αυτών που τους υποθάλπουν» και η οποία δίνει το «πράσινο φως» για την επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες δε συνεργαστούν πλήρως στη διεθνή «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία...

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την πόλη της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχός της, Ρούντολφ Τζουλιάνι, κλήθηκε - για πρώτη φορά στα ιστορικά του ΟΗΕ - να μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Στην παρθενική του ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, διαβεβαίωσε πως ο πόλεμος της Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας αφ' ενός «δε θα διεξαχθεί μονομερώς» και αφ' ετέρου «δε θα είναι μια μάχη κατά του Ισλάμ». «Οι τρομοκράτες που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να μας εξαπατήσουν προσπαθώντας να καλυφθούν πίσω από τον λαμπερό μανδύα του Ισλάμ» είπε ο Νεγκροπόντε, προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως στις ΗΠΑ «υπάρχουν περίπου 1.200 τζαμιά και δύο εκατομμύρια Μουσουλμάνοι και η πίστη τους είναι ένα δώρο που σεβόμαστε και περιβάλλουμε με στοργή»...

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία παίρνουν μέρος εκπρόσωποι από 189 κράτη - μέλη, πρόκειται να συζητηθούν επί μία βδομάδα, «μέτρα και αποφασιστικοί τρόποι» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο...

«Λαμπερό κόσμημα» η Τουρκία για τις ΗΠΑ...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Κερτ Ουέλντον, επικεφαλής του κλιμακίου μελών του αμερικανικού κογκρέσου, που συναντήθηκε χτες με στελέχη του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, δεν είχε μόνον επαίνους «για το νέο ρόλο της Αγκυρας», αλλά και υποσχέσεις για παραγραφή μέρους των αμυντικών χρεών της γείτονας χώρας από τις ΗΠΑ... Μάλιστα, επήρε τον ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο της Αγκυρας στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, σπεύδοντας μάλιστα να χαρακτηρίσει την Τουρκία «το λαμπερό κόσμημα στο στέμμα μίας πολύ ασταθούς περιοχής»(!).

«Η Τουρκία», είπε ο Ουέλντον μετά τη συνάντησή του με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, «έχει βέβαια κάποιο σημαντικό εξωτερικό χρέος στις αμυντικές της δαπάνες, το οποίο ανέρχεται σε 5 δισ. δολάρια... Ισως ήρθε η ώρα για μας να ξανασκεφτούμε αυτό το ζήτημα. Η Τουρκία ήταν πολύ πιστή σε μας και η Αμερική δεν έδειξε πάντα το ίδιο επίπεδο φιλίας, όπως θα έπρεπε»...

Και ο Ουέλντον κατέληξε λέγοντας: «Η Τουρκία είναι μια ιδιαίτερη χώρα σε ένα πολύ δύσκολο μέρος του κόσμου... Τα πάει καλά με όλους. Είναι τρομακτικό επίτευγμα το γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί να είναι μια τόσο επιτυχημένη και ακμάζουσα χώρα, παρόλο που βρίσκεται εν μέσω αναταραχών».

Ταινίες υπό απαγόρευση

Η υποκρισία και ο πουριτανισμός είναι γνωστά χαρακτηριστικά της κοινωνίας των ΗΠΑ. Η τηλεόραση και ο κινηματογράφος τους (ιδίως ο χολιγουντιανός) είναι οι πιο καλές πηγές αναλύσεων για ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, επικοινωνιολόγους και άλλους ειδικούς, ακριβώς λόγω της υποκρισίας των ηθικών τους μηνυμάτων. Ενα ακόμη δείγμα αυτής της υποκρισίας, μετά τη γνωστή «μαύρη λίστα» των τραγουδιών, είναι και η απόφαση μιας μεγάλης αμερικάνικης αλυσίδας βιντεοκασετών, να σηματοδοτεί με το γράμμα «Τ» (από τη λέξη «τρομοκρατία») τις ταινίες που αφορούν τρομοκρατικές επιθέσεις, έτσι ώστε να «προστατεύεται το κοινό»! Αλλά επειδή και η «προστασία» έχει και όρια στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της αλυσίδας είπε πως «γνωρίζουμε ότι υπάρχει διογκωμένη ευαισθησία στα τρομοκρατικά θέματα αυτές τις μέρες. Από την άλλη, δε θέλουμε να βγάλουμε τα προϊόντα από τα καταστήματά μας»... Το γελοίο του πράγματος είναι πως η ένδειξη θα αφορά σχετικά πρόσφατες παραγωγές και όχι παλαιότερες. Εκτός όμως από γελοία, η υπόθεση είναι και επικίνδυνη, αφού αυτή η απόφαση μπορεί να αποτελέσει προοπτικά μία ακόμη μορφή λογοκρισίας. Διότι, το κριτήριο για το τι είναι «τρομοκρατία» στις ΗΠΑ είναι γνωστό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ