ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απόλυτη πλειοψηφία εδρών για τους κομμουνιστές

ΚΙΕΒΟ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Την απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και οι εκλογικοί σύμμαχοί του στη φάση της συμπλήρωσης των μισών εδρών του Κοινοβουλίου, με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων της αναλογικής (κομματικές λίστες), το ΚΚ Ουκρανίας συγκεντρώνει το 24,68% και λαμβάνει 84 έδρες, ο συνασπισμός Σοσιαλιστικού Κόμματος - Κόμματος Χωρικών (σύμμαχοι των κομμουνιστών) - το 8,59% και 29 έδρες και το Σοσιαλιστικό Προοδευτικό Κόμμα - το 4,05% και 14 έδρες. Οι δυνάμεις της Αριστεράς καταλαμβάνουν 127 έδρες, ή το 56.4% από τις 225 έδρες που θα διανεμηθούν με βάση τις κομματικές λίστες. Οι υπόλοιπες 225 θα καλυφθούν από βουλευτές που θα εκλεγούν με απλό πλειοψηφικό σύστημα(ενός γύρου) σε καθεμιά από τις 225 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Τα κόμματα του Κέντρου και της Δεξιάς που πέρασαν το εκλογικό μέτρο του 4% και θα αντιπροσωπευτούν στο Κοινοβούλιο είναι: το εθνικιστικό κόμμα "ΡΟΥΧ" που λαμβάνει το 9,42% και 32 έδρες, οι "Πράσινοι" - 5,39% και 19 έδρες, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Βαλέρι Πουστοβοϊτένκο- το 5% και 17 έδρες, το κόμμα "Γκρόμαντα" (του πρώην πρωθυπουργού Πάβελ Λαζαρένκο που αντιπολιτεύεται τον πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα) - 4,71% και 16 έδρες και το Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Λεονίντ Κραβτσιούκ - το 4,01% και 14 έδρες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις μονοεδρικές περιφέρειες, που συμμετείχαν εξωκομματικοί, κυρίως επιχειρηματίες και διευθυντές επιχειρήσεων, απ' αυτούς που δήλωσαν την κομματική τους υπαγωγή, το ΚΚ Ουκρανίας λαμβάνει το 25%, 28%, του "ΡΟΥΧ" - το 8,8%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Κόμμα Χωρικών - το 8,74%, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - το 5,13%, οι"Πράσινοι" - το 5,12%, οι Προοδευτικοί Σοσιαλιστές - το 4,3% το Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - το 4,05%, το Αγροτικό Κόμμα - το 3,6%, το κόμμα "Γκρόμαντα" - το 3,54, η "Εργαζόμενη Ουκρανία" - το 3,54%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το ΚΚ Ουκρανίας και οι σύμμαχοί του κατήγαγαν σημαντική νίκη, εξασφαλίζοντας πλέον του 40% των εδρών του Κοινοβουλίου, εκλέγοντας 37 βουλευτές έναντι 10 του Κέντρου και της Δεξιάς. Επιπλέον στο Κοινοβούλιο εκλέγονται και 114 "ανεξάρτητοι" βουλευτές.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σ' αυτές τις εκλογές μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των υποστηρικτών του εθνικιστικού "ΡΟΥΧ" και ανέβηκε η δύναμη των κομμουνιστών σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου και της Δυτικής Ουκρανίας (εντάχθηκε στην ΕΣΣΔ λίγο πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο), όπου οι θέσεις των εθνικιστών ήταν πάντα ισχυρές. Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι κομμουνιστές σε βιομηχανικές περιοχές και στην Κριμαία, λαμβάνοντας σε ορισμένες από το 45% έως το 60%.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ
Τελειώνει η περιοδεία Κλίντον στην Αφρική

ΝΤΑΚΑΡ.-

Με επίσκεψη στο νησί Γκορεέ, πρώην φυλάκιο δουλεμπόρων, ολοκληρώνει σήμερα την 12ήμερη περιοδεία του στην Αφρική ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Φθάνοντας χτες στη Σενεγάλη έγινε δεκτός από πλήθος ατόμων. Στην ομιλία που εκφώνησε αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας σε ειρηνευτικές αποστολές χωρών της "Μαύρης Ηπείρου" αλλά και σε άλλες των Ηνωμένων Εθνών. Οπως είναι γνωστό, η Σενεγάλη είναι μία από τις πρώτες αφρικανικές χώρες που συμμετείχε σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή και στη Βοσνία, αλλά και από τις πρωτοπόρες που συνέβαλαν στη συγκρότηση της - αμερικανικής εμπνευσης - "Αφρικανική Πρωτοβουλία για την Αντιμετώπιση Κρίσεων".

Γι' αυτό το λόγο οι ΗΠΑ επιθυμούν να εγκαινιάσουν ένα νέο ρόλο σχέσεων μ' αυτή την πρώην γαλλική αποικία που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960. Ετσι, ήταν "αναπόφευκτη" η χτεσινή επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στη στρατιωτική βάση της πόλης Θάις (50 χλμ ανατολικά του Ντακάρ), όπου και παρακολούθησε την εκπαίδευση Σενεγαλέζων στρατιωτών από τις Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού.

Νωρίτερα, ο Κλίντον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ, τον οποίο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της περιοδείας του στην Αφρική. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να θίξουν τις οικονομικές σχέσεις των αφρικανικών χωρών με τη Δύση αλλά και την πιθανότητα διαγραφής κάποιου μέρους από τα εξωτερικά χρέη τους στη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής των Οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου τον ερχόμενο Μάη στη Βρετανία. Ο ίδιος ο Κλίντον δήλωσε πως ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του γιατί δεν ήθελε κανείς να εκλάβει την επίσκεψή του στην Αφρική ως προσπάθεια των ΗΠΑ "να υποσκάψουν" την επιρροή και την πολιτική της Γαλλίας στην περιοχή...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Γιλμάζ προσπαθεί να "κερδίσει χρόνο"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται ένα διάστημα τριών μηνών, προκειμένου να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την πάταξη του ισλαμισμού, αλλά και τις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

"Η Βουλή πρέπει να εργαστεί εντατικά για τρεις μήνες, έτσι ώστε να αποδώσουν καρπούς οι εννιάμηνες προσπάθειές μας", είπε ο Γιλμάζ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όπως απαιτεί ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, που στηρίζει την κυβέρνησή του χωρίς να συμμετέχει σ' αυτήν.

"Δε νομίζω ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε πλήρως τον Μπαϊκάλ. Αναζητούμε κοινό έδαφος", τόνισε ο Γιλμάζ, που από τον περασμένο Ιούνη ηγείται ενός "ασταθούς", όπως τον χαρακτηρίζει το "Ρόιτερς", κυβερνητικού συνασπισμού μειοψηφίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι σήμερα συναντάται και με άλλους ηγέτες των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις προτάσεις Μπαϊκάλ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Γιλμάζ χρειάζεται την υποστήριξη του Μπαϊκάλ στη Βουλή για την υιοθέτηση νομοσχεδίων που αφορούν την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, αλλά και του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, στα οποία αποδίδεται κατά ένα μεγάλο μέρος το χαώδες δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας.

Ο Γιλμάζ έχει αναγγείλει ακόμα σχέδια για να προχωρήσει σύντομα στη νομοθετική ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την πάταξη του ισλαμισμού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Γουϊσλεϊ Κλαρκ, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα αναφερόταν ότι ο Αμερικανός στρατηγός θα συζητήσει στην Αγκυρα διμερή θέματα ασφαλείας.

Τρίτη μέρα εξέγερσης

Οι αριστεροί Τούρκοι κρατούμενοι, που ανήκουν στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο και έχουν καταλάβει από την Τρίτη έξι φυλακές της Τουρκίας, άφησαν χτες ελεύθερο έναν από τους 35 δεσμοφύλακες που έχουν συλλάβει ομήρους.

Σύμφωνα με το "Ανατολή" οι κρατούμενοι στην Προύσα, οι οποίοιδιαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και τη μεταφορά συγκρατουμένων τους σε άλλες φυλακές της Αγκυρας, απελευθέρωσαν το δεσμοφύλακα Σελαχατίν Κεσκίν επειδή αισθάνθηκε αδιαθεσία στη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ των ομήρων είναι και δύο ανώτατοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει πάντως και τις έξι φυλακές, όπου έχει εκδηλωθεί εξέγερση κρατουμένων.

Ο υποδιευθυντής των φυλακών της Προύσας δήλωσε ότι οι αρχές δεν επιθυμούν επέμβαση της αστυνομίας, εκτός κι αν αυτή καταστεί υποχρεωτική.

ΓΑΛΛΙΑ
Εντονες διεργασίες στους κόλπους της Δεξιάς

ΠΑΡΙΣΙ.-

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ με αξιωματούχους όλων των γαλλικών κομμάτων, πλην του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, στα πλαίσια των διεργασιών αλλαγής του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος, προκειμένου να περιθωριοποιηθεί από την πολιτική ζωή το κόμμα του Ζαν Μαρί Λεπέν. Εντούτοις, οι κλυδωνισμοί στους κόλπους του γαλλικού δεξιού συνασπισμού, αλλά και της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς, γενικότερα, συνεχίζονται και προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της. Δέκα περίπου μέρες μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων και του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών, η Ενωση των Γάλλων Δημοκρατών (UDF), δηλαδή οι νεοφιλελεύθεροι, δε μοιάζουν να έχουν συνέλθει από την ταραχή που προκάλεσε το γεγονός ότι 5 περιφερειακοί υποψήφιοί τους αποδέχτηκαν τη συνεργασία και τη στήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ηγετικά στελέχη των νεοφιλελευθέρων δήλωναν, χθες, ότι ως πιθανότερη λύση εξετάζεται η ριζική ανανέωση του κόμματος, το οποίο θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τους νεογκωλικούς, Συναγερμό για τη Δημοκρατία (RPR) του Ζακ Σιράκ.

Η αναταραχή στους κόλπους της Δεξιάς φαίνεται ότι έχει βαθύτατα επηρεάσει και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης από την εταιρία IPSOS, που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Λιμπερασιόν". Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 48% των γκωλικών ψηφοφόρων εκτιμά ότι το κόμμα τους, αλλά και η Δεξιά συνολικότερα, δεν έχει σαφείς προτάσεις για το μέλλον της Γαλλίας και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την απειλή της ακροδεξιάς. Το 57% του εκλογικού σώματος αμφιβάλλει για το μέλλον του δεξιού συνασπισμού και το 56% πιστεύει ότι πρέπει να ανανεωθεί η δεξιά πολιτική. Επίσης, το 53% των συντηρητικών ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της συγχώνευσης των RPR και UDF και απορρίπτουν την ιδέα της ανανέωσης του UDF. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων Γάλλων ψηφοφόρων στην έρευνα θεωρεί ως κομβικό ζήτημα για την πολιτική ζωή του τόπου την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς και εκτιμά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν καταπολεμηθεί η ανεργία και η εγκληματικότητα, δύο βασικά σημεία της προπαγάνδας του Εθνικού Μετώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ