Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απόλυτη πλειοψηφία εδρών για τους κομμουνιστές

ΚΙΕΒΟ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Την απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και οι εκλογικοί σύμμαχοί του στη φάση της συμπλήρωσης των μισών εδρών του Κοινοβουλίου, με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων της αναλογικής (κομματικές λίστες), το ΚΚ Ουκρανίας συγκεντρώνει το 24,68% και λαμβάνει 84 έδρες, ο συνασπισμός Σοσιαλιστικού Κόμματος - Κόμματος Χωρικών (σύμμαχοι των κομμουνιστών) - το 8,59% και 29 έδρες και το Σοσιαλιστικό Προοδευτικό Κόμμα - το 4,05% και 14 έδρες. Οι δυνάμεις της Αριστεράς καταλαμβάνουν 127 έδρες, ή το 56.4% από τις 225 έδρες που θα διανεμηθούν με βάση τις κομματικές λίστες. Οι υπόλοιπες 225 θα καλυφθούν από βουλευτές που θα εκλεγούν με απλό πλειοψηφικό σύστημα(ενός γύρου) σε καθεμιά από τις 225 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Τα κόμματα του Κέντρου και της Δεξιάς που πέρασαν το εκλογικό μέτρο του 4% και θα αντιπροσωπευτούν στο Κοινοβούλιο είναι: το εθνικιστικό κόμμα "ΡΟΥΧ" που λαμβάνει το 9,42% και 32 έδρες, οι "Πράσινοι" - 5,39% και 19 έδρες, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Βαλέρι Πουστοβοϊτένκο- το 5% και 17 έδρες, το κόμμα "Γκρόμαντα" (του πρώην πρωθυπουργού Πάβελ Λαζαρένκο που αντιπολιτεύεται τον πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα) - 4,71% και 16 έδρες και το Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Λεονίντ Κραβτσιούκ - το 4,01% και 14 έδρες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις μονοεδρικές περιφέρειες, που συμμετείχαν εξωκομματικοί, κυρίως επιχειρηματίες και διευθυντές επιχειρήσεων, απ' αυτούς που δήλωσαν την κομματική τους υπαγωγή, το ΚΚ Ουκρανίας λαμβάνει το 25%, 28%, του "ΡΟΥΧ" - το 8,8%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Κόμμα Χωρικών - το 8,74%, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - το 5,13%, οι"Πράσινοι" - το 5,12%, οι Προοδευτικοί Σοσιαλιστές - το 4,3% το Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - το 4,05%, το Αγροτικό Κόμμα - το 3,6%, το κόμμα "Γκρόμαντα" - το 3,54, η "Εργαζόμενη Ουκρανία" - το 3,54%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το ΚΚ Ουκρανίας και οι σύμμαχοί του κατήγαγαν σημαντική νίκη, εξασφαλίζοντας πλέον του 40% των εδρών του Κοινοβουλίου, εκλέγοντας 37 βουλευτές έναντι 10 του Κέντρου και της Δεξιάς. Επιπλέον στο Κοινοβούλιο εκλέγονται και 114 "ανεξάρτητοι" βουλευτές.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σ' αυτές τις εκλογές μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των υποστηρικτών του εθνικιστικού "ΡΟΥΧ" και ανέβηκε η δύναμη των κομμουνιστών σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου και της Δυτικής Ουκρανίας (εντάχθηκε στην ΕΣΣΔ λίγο πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο), όπου οι θέσεις των εθνικιστών ήταν πάντα ισχυρές. Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι κομμουνιστές σε βιομηχανικές περιοχές και στην Κριμαία, λαμβάνοντας σε ορισμένες από το 45% έως το 60%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ