Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εμπάργκο όπλων με τη βούλα του ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εμπάργκο όπλων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας επέβαλε χτες τα ξημερώματα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (εκείνη της Κίνας). Το Βελιγράδι σχολίασε πως η απόφαση πάρθηκε "χωρίς πειστική αιτιολογία", ενώ την ίδια ώρα το εθνικό νόμισμα (δηνάριο) υποτιμήθηκε χάνοντας το 45% της αξίας του!

Αν και δεν υπήρχε φανερή αιτιολογία για την απόφαση, υποτίθεται ότι το μέτρο πάρθηκε για να πιέσει τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να καθίσει σε τραπέζι διαλόγου με τους Αλβανόφωνους του Κοσσόβου. Οσοι ψήφισαν το νέο μέτρο υποστήριξαν πως το εμπάργκο θα εμποδίσει τη ΝΟ Γιουγκοσλαβία να επανεξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της με όπλα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία η στρατιωτική βιομηχανία της δεν είναι πλέον σε θέση να κατασκευάσει.

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες του πρεσβευτή της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, που αποκήρυξε την εξέλιξη αυτή "ως μία άνευ προηγουμένου ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους - μέλους του Οργανισμού". Καταφέρθηκε ενάντια της απόφασης, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται ο σκοπός των Αλβανόφωνων του Κοσσόβου "που δεν είναι άλλος από την απόσχιση γης που ανήκει στη Σερβία". Μάλιστα, το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ μετέδωσε τη σχετική είδηση σχολιάζοντας πως το εμπάργκο όπλων κατά της Γιουγκοσλαβίας ψηφίστηκε "χωρίς πειστική αιτιολογία" και πως αποτελεί "προφανή απόπειρα να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο στην πρακτική του παγκόσμιου οργανισμού και του διεθνούς δικαίου".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Μόσχα, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι, δικαιολογήθηκε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ "αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο και όχι ένα μέτρο τιμωρίας". Ο Γιαστρεζέμπσκι τόνισε, μάλιστα, πως η Μόσχα δε βλέπει να "επαπειλούνται σοβαρές συγκρούσεις στην περιοχή", καταλήγοντας πως "το Βελιγράδι και οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έχουν ακόμα τη δυνατότητα να βγουν από την κρίση αυτή με το διάλογο και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας".

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό - Σεκρέ εξέφρασε την ικανοποίηση του Παρισιού για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας την επιβολή εμπάργκο όπλων "ισορροπημένη".

Την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Βελιγράδι υποστήριξε και η Βουλγαρία, που εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Ικανοποιημένοι για την επιβολή εμπάργκο κατά του Βελιγραδίου, οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου τονίζουν ότι το μέτρο αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως "επιβεβαίωση της διεθνοποίησης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου"...

"Η ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της απόφασης για την επιβολή εμπάργκο όπλων στο καθεστώς του Βελιγραδίου αποτελεί επιβεβαίωση της διεθνοποίησης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου" δήλωσε ο Τζεμαϊλ Μουσταφά, εκπρόσωπος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραϊμ Ρουγκόβα.

Η θύελλα της υποτίμησης

Σε υποτίμηση του γιουγκοσλαβικού νομίσματος (δηνάριο) κατά 45% προχώρησε χτες η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, γεγονός που προκάλεσε θυελλώδες κύμα αυξήσεων σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση εξήγησε την απόφασή της λέγοντας πως πρόκειται για μέτρο "που αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της αγοράς". Ο κυβερνήτης της "Εθνικής Τράπεζας" Ντούσαν Βλάτκοβιτς υποστήριξε, μάλιστα, πως η υποτίμηση θα "εξαλείψει τη μαύρη αγορά και θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές". Τι ειρωνεία! Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της είδησης, οι μαυραγορίτες πωλητές προσαρμόζονταν στα νέα δεδομένα, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους με βάση το υποτιμημένο κατά 45% δηνάριο, ενώ στην αγορά επικρατούσε αναστάτωση και φόβος για ένα νέο κύμα πληθωριστικής ακρίβειας που θα σαρώσει τα συνήθη θύματα: τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ