ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
200 νεκροί και 2.540 εισαγωγές σε μια βδομάδα

Εφησυχασμός από την κυβέρνηση, προειδοποιήσεις για «πίεση από Σεπτέμβρη»...

Η εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει αθωράκιστο τον λαό απέναντι στη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της πανδημίας που αφορούν την προηγούμενη βδομάδα, δηλαδή το διάστημα 11 - 17 Ιούλη.

200 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους (+15% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν), ενώ ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται συνολικά σε 30.707 νεκρούς.

Εγιναν επίσης 2.540 νέες εισαγωγές ασθενών COVID στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας, σημειώνοντας αύξηση 11%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 115.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης 148.435 κρούσματα COVID-19 (13.723 ανά εκατομμύριο πληθυσμού) εκ των οποίων το 18% αφορούν επαναλοιμώξεις, 59.786 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 14.245 στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 4.000 κρούσματα σε Ηράκλειο και Αχαΐα.

Εκ νέου αυξήθηκε και το ποσοστό θετικότητας, που πλέον είναι στο 15,56%.

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν: Χανιά (+245%), στην Πάτρα (+49%) και στον Βόλο (+44%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Λάρισα (+30%), στη Θεσσαλονίκη (+28%), στην Αλεξανδρούπολη (+22%), στον Αγιο Νικόλαο (+20%) και στην Ξάνθη (+17%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+5%).

Χτες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης μιλώντας σε τ/σ έκανε λόγο για «σταθεροποίηση και έλεγχο» της κατάστασης «με πίεση όμως», για την οποία όπως είπε ευθύνονται οι πολίτες, καθώς «ο Ιούλιος είναι ο μήνας που συνήθως κάνουν τις ιατρικές πράξεις που πρέπει», και όχι επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας είχε τα προηγούμενα χρόνια κλειστές τις πόρτες σε όλες τις υπόλοιπες νόσους. Οπως είπε, «ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος» για την Αττική, όχι και για τους τουριστικούς προορισμούς που μαστίζονται από την ένδεια δημόσιων μονάδων Υγείας, ενώ ακόμη και οι ελάχιστες που υπάρχουν «νοσούν» εξίσου από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Ετσι και η σημερινή κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες μονάδες Υγείας και να τις αναπτύξει, κάνει λόγο για «ένα μοντέλο που ευτυχώς δεν το έχουμε χρειαστεί, το έχουμε χρειαστεί σε πολύ μικρό βαθμό διακομιδών λόγω Covid, οπότε είμαστε σε μια συνεννόηση όπου χρειάζεται να γίνουν διακομιδές». Κι όλα αυτά όταν και φέτος το καλοκαίρι έρχονται στο φως εικόνες με «διακομιδές» σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων επειδή δεν υπάρχει επάρκεια σε στόλο και πληρώματα του ΕΚΑΒ, όταν χειμώνα - καλοκαίρι οι νησιώτες αντιμετωπίζουν τις τραγικές ελλείψεις σε αεροδιακομιδές.

Σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «προετοιμασία του κόσμου ότι ενώ το καλοκαίρι θα είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη, τον Σεπτέμβριο και τον χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις. Δηλαδή και με το θετικό σενάριο ότι θα έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις περιμένουμε μια παραπάνω πίεση», επικαλούμενος «μοντέλα ενεργοποίησης για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τα οποία εξαντλούνται στον αναγκαίο εμβολιασμό του πληθυσμού και τη μίσθωση κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων που έχουν μείνει άβρεχτοι και θησαυρίζουν από την πανδημία. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, άνοιγμα των 8 νοσοκομείων και των 10.000 κρεβατιών που έκλεισαν πριν μια δεκαετία, ούτε κουβέντα.

ΠΑΓΝΗ
«Safe hospital» με 400 κενές οργανικές θέσεις, ακάλυπτες βάρδιες, ελάχιστο προϋπολογισμό

Παρόλο που η χώρα είναι αντιμέτωπη με ακόμη ένα πανδημικό κύμα και όλα τα στοιχεία βοούν για την επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση «τρέχει» το «νέο ΕΣΥ» και, πατώντας στα νομοθετήματα των προηγούμενων, κατηγοριοποιεί, εμπορευματοποιεί, συγχωνεύει, καταργεί και ανοίγει διάπλατα την πόρτα των νοσοκομείων στους ιδιώτες.

Το ΠΑΓΝΗ είναι ένα από τα νοσοκομεία στα οποία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το «νέο ΕΣΥ» (εξ ου και οι επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το τελευταίο διάστημα), ειδικά μέσα από τη γενικευμένη εφαρμογή σε όλες τις κλινικές της διαδικασίας συμπλήρωσης των DRGs. Πρόκειται για τους «κωδικούς κοστολόγησης» όλων των ιατρικών πράξεων και των υλικών ώστε να λειτουργήσουν ως βάση για τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου από δω και πέρα, έχοντας ως κριτήριο τη μείωση του κόστους μέσα από την κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μάλιστα εκπρόσωποι του ΟΔΙΠΥ ΑΕ, που «τρέχει» τις διαδικασίες αξιολόγησης με βάση τα παραπάνω «κόστη», βρίσκονται στο νοσοκομείο τις τελευταίες μέρες, ετοιμάζοντας και «εικονική άσκηση» για τον έλεγχο της ετοιμότητας του προσωπικού.

Οπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, «ο ΟΔΙΠΥ ΑΕ ονομάζει προκλητικά "safe hospital" (ασφαλές νοσοκομείο) την οργάνωση των καροτσιών και την εκπαίδευση του προσωπικού σε χρωματικούς κωδικούς που αντιστοιχούν σε έκτακτες συνθήκες». Σχολιάζει ότι στην πραγματικότητα «δεν ανακάλυψαν το 2022 τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς ούτε τους έπιασε ο πόνος για τους χρωματικούς κωδικούς που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία του εξωτερικού εδώ και δεκαετίες! Με πρόσχημα την ασφάλεια, βάζουν από την ...πίσω πόρτα την αξιολόγηση του "νέου ΕΣΥ"». Θέτει για παράδειγμα τα παρακάτω χαρακτηριστικά ερωτήματα που αποκαλύπτουν και την υποκρισία της κυβέρνησης:

  • Πώς μπορεί να είναι «safe hospital» ένα νοσοκομείο με κλειδωμένες τις εξόδους κινδύνου, παρά τις συστάσεις ακόμα και της Πυροσβεστικής για το αντίθετο;
  • Πώς μπορεί να είναι «safe hospital» ένα νοσοκομείο τραγικά υποστελεχωμένο, με πάνω από 400 κενές οργανικές θέσεις εργασίας, όταν μένουν ακάλυπτες βάρδιες από νοσηλευτές, χωρίς καθαρίστριες, τραυματιοφορείς, με αναλογία νοσηλευτών - ασθενών 1 προς 40, με γιατρούς που εργάζονται άυπνοι 36 και 48 ώρες συνεχόμενα χωρίς ανάπαυση, με κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς πάνω από το όριο της δύναμης, όταν οφείλονται πάνω από 35.000 μέρες ρεπό και άδειας στο νοσηλευτικό προσωπικό, όταν μένουν ακάλυπτες βάρδιες με δεκάδες ράντζα όπως η Ψυχιατρική ή με «διασπορές» σε άλλες κλινικές, χωρίς χώρους διαλείμματος, αποδυτήρια, τουαλέτες;
  • Ενα νοσοκομείο το οποίο επιβαρύνει το ήδη μειωμένο προσωπικό που θα κληθεί μέσα από stand by ή on call να είναι σε διαρκή ετοιμότητα, πότε για σεισμούς, πότε για φωτιές ή οτιδήποτε άλλο προκύψει έκτακτο;
  • Πώς μπορεί να είναι safe hospital ένα νοσοκομείο όταν δεν έχει ούτε ιμάντες μεταφοράς ασθενών όταν χρειαστεί γιατί κοστίζουν ακριβά, όπως ειπώθηκε σε σεμινάριο; Οταν οι Μονάδες δεν καλύπτονται από καθαρίστριες καθημερινά; Μπορεί να είναι «safe» ένα σύστημα Υγείας με 139 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία και 140 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε σχέση με πέρυσι;

«Λες και δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ο επαρκής αριθμός προσωπικού, για την "ποιότητα" των υπηρεσιών, την "αποτελεσματικότητα" του νοσοκομείου», σημειώνει το Σωματείο και ξεκαθαρίζει: «Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα όταν χρησιμοποιούμε τους όρους αυτούς: Εμείς ενδιαφερόμαστε για την υγεία των ασθενών, για την ασφάλεια τη δικιά μας και των ασθενών, τις αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας, ενώ αυτοί με όμορφα λόγια κρύβουν τους διακαείς πόθους της κυβέρνησης που εξυπηρετούν: Την ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της Υγείας που γι' αυτούς είναι κόστος!

Οι λογικές αυτές βέβαια δεν αποτελούν καμία καινοτομία, αφού πρόκειται για γνωστές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν εφαρμοστεί μάλιστα σε αρκετές χώρες, οδηγώντας σε επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για τους υγειονομικούς αλλά και πανάκριβες και πετσοκομμένες υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα "αιματηρά εξιτήρια" στη Γερμανία που για να μειωθεί το κόστος νοσηλείας οι ασθενείς έπαιρναν εξιτήριο πολύ νωρίτερα από ό,τι χρειαζόταν, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν επιπλοκές και υποτροπές».

Στον αντίποδα των παραπάνω, το Σωματείο διατυπώνει διεκδικήσεις για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, άρση των αναστολών, αύξηση των οργανικών θέσεων και της κρατικής χρηματοδότησης, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Μόνο επείγοντα, έκτακτα και ογκολογικά περιστατικά μετά τις 29 Αυγούστου

Δραματική η κατάσταση με τις δομές Υγείας σε όλη τη χώρα

Την επιτακτική ανάγκη για ταχεία πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού στον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», το οποίο εξίσου πλήττεται από τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προκειμένου να μπαλώσει τα τεράστια κενά, συνεχίζει - όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις - τη «λύση» των μετακινήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι καλυμμένες μόνο οι 10 από τις 17 οργανικές θέσεις παιδοαναισθησιολόγων και μέρος των υπηρετούντων γιατρών έχουν μετακινηθεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

«Από τις 29 Αυγούστου και μετά το νοσοκομείο θα μπορεί να εξυπηρετεί μόνο ογκολογικά, νεογνολογικά, έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί αυτό το ζήτημα», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

Κλείνουν την απογευματινή/νυχτερινή βάρδια των τεχνολόγων - παρασκευαστών στο «Μεταξά»

Σε άλλο νοσοκομείο, μια άκρως επικίνδυνη απόφαση για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών πήρε η διοίκηση του «Μεταξά», λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό που μαστίζει και αυτό το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να παύσει την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια των τεχνολόγων - παρασκευαστών σε μη ογκολογική εφημερία του νοσοκομείου και τα καθήκοντα αυτών να εκπληρώνονται από τους εφημερεύοντες ιατρούς του Αιματολογικού Τμήματος. «Τα καθήκοντα των τεχνολόγων - παρασκευαστών είναι τελείως αλλότρια από αυτά των αιματολόγων, και θέλουν ειδική εκπαίδευση και εμπειρία», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ και απαιτεί την ακύρωση της απόφασης και να προσληφθεί το κατάλληλο παραϊατρικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων.

Στο μεταξύ, την παραίτησή της από το Κέντρο Υγείας Μήλου υπέβαλε η μοναδική πνευμονολόγος στο νησί και αποχώρησε, αφού δεν μπορούσε να βρει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα για να διαμείνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ