ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος με ύποπτα κίνητρα

BΑΓΔΑΤΗ.-

Στο αίμα πνίγηκε, χτες, η ιρακινή πρωτεύουσα από έξι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και όλμους εναντίον κυβερνητικών, αλλά και πολιτικών στόχων, τις αιματηρότερες επιθέσεις του τελευταίου 18μηνου. Ο απολογισμός βαρύς και προσωρινός: 95 νεκροί, 500 τραυματίες. Στόχος το υπουργείο Εξωτερικών, δίπλα στην «Πράσινη Ζώνη», το υπουργείο Οικονομικών, το εσωτερικό της «Πράσινης Ζώνης» δίπλα στο κτίριο του ΟΗΕ, αλλά και οι εμπορικές συνοικίες Μπάγια και Μπαμπ αλ Μουάντχαμ, όπως και μία περίπολος δίπλα σε καρδιολογικό νοσοκομείο στη συνοικία Σαλχίγια.

Με εξαίρεση τα δύο υπουργεία και την «Πράσινη Ζώνη», όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι νεκροί, οι επιθέσεις στις συνοικίες μόνο ως προβοκατόρικη προσπάθεια τρομοκράτησης του ιρακινού λαού μπορούν να εκληφθούν. Ενώ οι κάτοικοι της Βαγδάτης ζούσαν σκηνές που θύμιζαν περισσότερο τις ημέρες της εισβολής των αμερικανικών δυνάμεων και των «προθύμων συμμάχων» τους, η ιρακινή κυβέρνηση σιωπούσε για πολλές ώρες επιτείνοντας τον πανικό και το χάος.

Τελικά, το βράδυ, ο πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί καλούσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να ενωθούν απέναντι σε όσους προσπαθούν μέσα από τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις να πυροδοτήσουν νέο κύκλο βίας μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων του Ιράκ». Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι επέρριπτε ανοιχτά την ευθύνη «σε σουνιτικές οργανώσεις που συνδέονται με πρώην συνεργάτες του Σαντάμ και συνεργάζονται με την αλ Κάιντα». Υπό το βάρος του αίματος, βέβαια, ο Μάλικι αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι θα πρέπει «να επανεκτιμηθεί ο τρόπος εκπαίδευσης και η δράση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας», που, χτες, όπως μεταδιδόταν από τα διεθνή πρακτορεία, χαρακτηρίζονταν παντελώς ανίκανες από τους χαροκαμένους Ιρακινούς.

Η χτεσινή επίθεση, που σημειώθηκε ανήμερα στην επέτειο της πρώτης μεγάλης επίθεσης που ακολούθησε την εισβολή και έδωσε το λάκτισμα στον κύκλο βίας στο Ιράκ στις 19 Αυγούστου 2003 κατά του τότε κτιρίου του ΟΗΕ με 22 νεκρούς (μεταξύ αυτών και του απεσταλμένου Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο), προκαλεί τριγμούς στην ιρακινή ηγεσία αλλά και στην ίδια τη λεγόμενη «συμφωνία ασφαλείας» με τις κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις, που θεωρητικώς έχουν αποσυρθεί από τις πόλεις από τις 30 Ιουνίου. Κατά πολλούς, το χτεσινό λουτρό αίματος έρχεται να προστεθεί στην πρόταση του κατοχικού διοικητή Οντιέρνο, πριν λίγα 24ωρα, για επανεμφάνιση αμερικανικού στρατού εντός «προβληματικών πόλεων», ενώ θέτει πλέον με τον κατηγορηματικότερο τρόπο στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών του Γενάρη την παρουσία και το καθεστώς λειτουργίας των κατοχικών δυνάμεων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υπό επιθέσεις, κατοχή και απειλές, ανοίγουν οι κάλπες

KAΜΠΟΥΛ.--

Με το υπουργείο Εσωτερικών να παραδέχεται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται υπό την απειλή αλλεπάλληλων επιθέσεων από τους «Ταλιμπάν», 17 εκατομμύρια Αφγανοί καλούνται, σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας μεταξύ δεκάδων υποψηφίων, εκ των οποίων επικρατέστερος είναι ο νυν Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι.

Εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν» επανέλαβε, χτες, τις απειλές για εξαπόλυση επιθέσεων κατά εκλογικών τμημάτων. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι, ήδη, έχουν εισέλθει στην Καμπούλ τουλάχιστον 20 καμικάζι αυτοκτονίας, πληροφορία, που φυσικά, δεν επιβεβαιώθηκε από την αφγανική αστυνομία.

Στην Καμπούλ, πάντως, και χτες, επικράτησε ένταση καθώς τρεις ένοπλοι εισέβαλαν σε τράπεζα με στόχο να τη ληστέψουν. Ακολούθησε πολύωρη μάχη με την αστυνομία, η οποία τελικά τους σκότωσε. Επίσημη εκδοχή είναι ότι επρόκειτο για «Ταλιμπάν». Οι κατοχικές δυνάμεις, επίσης, ανακοίνωσαν, χτες, ότι έξι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στο νότο, ενώ οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι σκότωσαν έξι εκλογικούς υπαλλήλους στο κέντρο και στα ανατολικά της χώρας.

Η αφγανική κυβέρνηση απαγόρευσε στα ΜΜΕ να μεταδώσουν το οποιοδήποτε περιστατικό βίας, σήμερα, ημέρα των εκλογών και απείλησε με απέλαση τους ξένους δημοσιογράφους που δε θα συμμορφωθούν και με τερματισμό λειτουργίας τα ντόπια ΜΜΕ, που, στην πλειοψηφία τους πάντως, διατείνονταν ότι θα παραβούν την εντολή. Την άρση της απαγόρευσης ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
«Τακτική διαλόγου» από Χόλμπρουκ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επαφές με ισλαμιστικές πακιστανικές οργανώσεις, που, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, διατηρούσαν σχέσεις με τους Ταλιμπάν και αποκηρύσσονταν από το Λευκό Οίκο, έχει αρχίσει ο απεσταλμένος της προεδρίας Ομπάμα στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χόλμπρουκ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της «Τζαμάατ ελ Ισλάμι», που θεωρείται «αδελφή οργάνωση» των Αιγυπτίων «Αδελφών Μουσουλμάνων» και της «Τζαμιάτ ε Ουλέμα ε Ισλάμ», που είχε στηρίξει τους Ταλιμπάν κατά την εμφάνισή τους.

Στόχος της νέας αυτής τακτικής είναι, όπως δήλωναν αμερικανικοί διπλωματικοί κύκλοι, να «διευρυνθεί η βάση των συνομιλητών των ΗΠΑ στο Πακιστάν, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή απόψεων που θα βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα και στην περιοχή»! Στο πλαίσιο της γενικότερης αμερικανικής στήριξης στο Πακιστάν, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε, επίσης χτες, ότι η Ουάσιγκτον θα «βοηθήσει» το Ισλαμαμπάντ ν' αντιμετωπίσει τα ενεργειακά ελλείμματα της χώρας, που προκαλούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο Χόλμπρουκ δε διευκρίνισε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κινήσεις» ζητά ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ωθηση, έστω και αν αυτή αφορά μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων, στην ισραηλινο-παλαιστινιακή τελματωμένη «ειρηνευτική διαδικασία» επιδιώκει, όπως όλα δείχνουν, να δώσει με κάθε μέσο η προεδρία Ομπάμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, με αφορμή τις ανεπίσημες πληροφορίες από το Τελ Αβίβ ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει «προσωρινώς παγώσει» τη διαδικασία αδειοδότησης για περαιτέρω ανοικοδόμηση στους εποικισμούς της Δ. Οχθης, (όπου φυσικά συνεχίζεται η ανοικοδόμηση για ό,τι έχει, ήδη, εγκριθεί), μίλησε για «ενθαρρυντική κίνηση στη σωστή κατεύθυνση». Για να προσθέσει, μάλιστα, ότι πλέον χρειάζονται ανάλογες «κινήσεις» από την παλαιστινιακή και την αραβική πλευρά.

Οι ...«εκτιμήσεις» αυτές του Ομπάμα έγιναν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο. Από την άλλη, ο Χόσνι Μουμπάρακ, αφού εξήρε την τακτική Ομπάμα να «αποκαταστήσει επαφές με τον μουσουλμανικό κόσμο, περιθωριοποιώντας την εχθρική συμπεριφορά των προκατόχων του», επανέλαβε ότι μια αραβική «κίνηση» έχει ως προϋπόθεση την επανέναρξη άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών. «Συνομιλιών, όπως είπε, που θα αποβλέπουν στην τελική λύση του ζητήματος και όχι σε άλλη μια ενδιάμεση προσωρινή κατάσταση».

ΙΡΑΝ - ΣΥΡΙΑ
Στην Τεχεράνη ο Ασαντ με «αποστολή»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με τον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επρόκειτο να συναντηθεί, χτες βράδυ, ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, που έφτασε στην ιρανική πρωτεύουσα. Επισήμως, σκοπός της επίσκεψης του Ασαντ είναι οι διμερείς (ούτως ή άλλως) καλές σχέσεις των δύο χωρών. Ανεπισήμως, πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι ο Ασαντ θα παρέμβει στην ιρανική ηγεσία με στόχο την απελευθέρωση της νεαρής Γαλλίδας καθηγήτριας που συνελήφθη στις μετεκλογικές ταραχές του Ιούνη.

Η 23χρονη Ρέις αφέθηκε την περασμένη εβδομάδα ελεύθερη με αναστολή αλλά δεν της επιτρέπεται να φύγει από τη χώρα. Ο Ασαντ εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω και από την οριστική απελευθέρωση του Ιρανο-γάλλου υπαλλήλου της γαλλικής πρεσβείας, που είχε συλληφθεί, επίσης την ίδια περίοδο.

Οι συλληφθέντες στις μετεκλογικές ταραχές παραμένουν στην επικαιρότητα, καθώς η «μεταρρυθμιστική» πλευρά επιμένει στις καταγγελίες για βασανιστήρια και βιασμούς στα κρατητήρια. Χτες, ο «μεταρρυθμιστής» προεδρικός υποψήφιος Μεχντί Καρουμπί, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Αλί Λαριτζάνι, ζητά να συναντηθούν προκειμένου να του παρουσιάσει τις σχετικές αποδείξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ