Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υπό επιθέσεις, κατοχή και απειλές, ανοίγουν οι κάλπες

KAΜΠΟΥΛ.--

Με το υπουργείο Εσωτερικών να παραδέχεται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται υπό την απειλή αλλεπάλληλων επιθέσεων από τους «Ταλιμπάν», 17 εκατομμύρια Αφγανοί καλούνται, σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας μεταξύ δεκάδων υποψηφίων, εκ των οποίων επικρατέστερος είναι ο νυν Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι.

Εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν» επανέλαβε, χτες, τις απειλές για εξαπόλυση επιθέσεων κατά εκλογικών τμημάτων. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι, ήδη, έχουν εισέλθει στην Καμπούλ τουλάχιστον 20 καμικάζι αυτοκτονίας, πληροφορία, που φυσικά, δεν επιβεβαιώθηκε από την αφγανική αστυνομία.

Στην Καμπούλ, πάντως, και χτες, επικράτησε ένταση καθώς τρεις ένοπλοι εισέβαλαν σε τράπεζα με στόχο να τη ληστέψουν. Ακολούθησε πολύωρη μάχη με την αστυνομία, η οποία τελικά τους σκότωσε. Επίσημη εκδοχή είναι ότι επρόκειτο για «Ταλιμπάν». Οι κατοχικές δυνάμεις, επίσης, ανακοίνωσαν, χτες, ότι έξι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στο νότο, ενώ οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι σκότωσαν έξι εκλογικούς υπαλλήλους στο κέντρο και στα ανατολικά της χώρας.

Η αφγανική κυβέρνηση απαγόρευσε στα ΜΜΕ να μεταδώσουν το οποιοδήποτε περιστατικό βίας, σήμερα, ημέρα των εκλογών και απείλησε με απέλαση τους ξένους δημοσιογράφους που δε θα συμμορφωθούν και με τερματισμό λειτουργίας τα ντόπια ΜΜΕ, που, στην πλειοψηφία τους πάντως, διατείνονταν ότι θα παραβούν την εντολή. Την άρση της απαγόρευσης ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ