Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥ Β. ΚΟΝΟΝΟΦ
Στόχος η διαστρέβλωση της Ιστορίας

Οι φιλοναζιστικές αρχές της Λετονίας επιμένουν στην καταδίκη του παρτιζάνου αντιφασίστα

Ο Βασίλι Κόνονοφ τη στιγμή της απελευθέρωσής του

Associated Press

Ο Βασίλι Κόνονοφ τη στιγμή της απελευθέρωσής του
Οπως φαίνεται, η υπόθεση του 86χρόνου παρτιζάνου Βασίλι Κόνονοφ, που το Δεκέμβρη του 2007 είχε δικαιωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), που εδρεύει στο Στρασβούργο, δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Λετονία προχώρησε το Γενάρη σε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου και τώρα η υπόθεση του Κόνονοφ αποφασίστηκε να επανεξεταστεί, όμως αυτή τη φορά στην Ευρεία Ολομέλεια του παραπάνω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι φιλο-ναζιστικές αρχές της Λετονίας, στα πλαίσια της αναθεώρησης της Ιστορίας, συνέλαβαν το 1998, δίκασαν και φυλάκισαν (για ένα διάστημα 20 μηνών), τον Βασίλι Κόνονοφ, με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου» και συγκεκριμένα γιατί η παρτιζάνικη ομάδα, στην οποία ήταν επικεφαλής, εξολόθρευσε το 1944 φυλάκιο δοσίλογων, σκοτώνοντας 9 απ' αυτούς στο χωριό Μάλιε Μπάτι. Ο Κόνονοφ καταδικάστηκε το Γενάρη του 2000 σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του 2001 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, ακύρωσε την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές της Λετονίας επανήλθαν και τον Απρίλη του 2004 και το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας καταδίκασε τον βετεράνο αντιφασίστα σε ποινή 20 μηνών (που είχε ήδη εκτίσει). Κατά της απόφασης αυτής στράφηκε ο Β. Κόνονοφ και κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το Δεκέμβρη του 2007.

Ο Μιχαήλ Ιόφε, εκπρόσωπος του βετεράνου, δήλωσε πως η κατάσταση γύρω από την υπόθεση του Κόνονοφ είναι κρίσιμη. Κατά τη γνώμη του, οι νομικοί έκαναν ό,τι μπορούσαν, όμως η Λετονία επέμενε για την επανεξέταση της υπόθεσης όχι με κάποια νομική αιτιολογία, αλλά στηριγμένη σε πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα. Ο Ιόφε εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή ο εκπρόσωπος της Γαλλίας Ζαν-Πολ Κόστα αποδέχτηκε την έφεση, ενώ συνέβαλε και στην απομάκρυνση από το σώμα των δικαστών του Μπόσταν Ζουπανζίτς, που προέδρευε στην πρώτη δίκη, στην οποία δικαιώθηκε ο Β. Κόνονοφ.

Στην πραγματικότητα μέσω αυτής της υπόθεσης η Λετονία επιδιώκει την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και τη δικαίωση των ντόπιων ναζιστών, που συνεργάστηκαν με τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής.

Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ρωσικών ΜΜΕ, στην περίπτωση που κατά την επανεξέταση της υπόθεσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δικαιώσει τη Λετονία, τότε αυτή η χώρα, όπως και οι άλλες δύο (Εσθονία, Λιθουανία) στις οποίες παρατηρούνται ανάλογες επιχειρήσεις αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας, θα αποκτήσουν και νομικά προσκόμματα ώστε να διεκδικήσουν αποζημίωση από τη Ρωσία, με το επιχείρημα ότι υπέστησαν τη «σοβιετική κατοχή».

Να σημειωθεί ότι και οι τρεις αυτές χώρες προχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι σε κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές ενέργειες για την ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου (ημέρα υπογραφής του συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ) ως ημέρας «μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού», στηριζόμενες στις ανάλογες αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΑΣΕ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ