Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
«Επραξα το καθήκον μου»

ΧΑΓΗ.-- «Yπερήφανος» επειδή διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας «δίχως προσωπικό συμφέρον και κέρδος», δήλωσε χτες σε γραπτή συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς που κρατείται σε κελί των φυλακών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αναμένοντας τη στημένη δίκη των ιμπεριαλιστών στη Χάγη.

Ο Κάρατζιτς, που κατηγορείται απ' τους «αμερόληπτους» δικαστές της Χάγης για 11 κατηγορίες «εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας», σημείωσε πως δε μετανιώνει για τίποτε στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του γιατί είχε πάντα ως γνώμονα «το καλύτερο συμφέρον του λαού». Εντούτοις, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το μεγάλο αριθμό ανθρώπων «από όλες τις εθνότητες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο» που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-95). «Λυπάμαι πολύ που έγινε αυτός ο πόλεμος, αλλά δεν ήταν δική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ονειρεύεται μία ανεξάρτητη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία.

Σε επόμενο σημείο ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων διέψευσε ότι απολάμβανε την προστασία οιασδήποτε αρχής κατά τη 12ετία που είχε χαθεί απ' το προσκήνιο της δημοσιότητας. Υποστήριξε ομοίως ότι δεν υπάρχει ανάλογη προστασία και για τον στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς που καταζητείται απ' το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ