ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Και σιιτικές αντιδράσεις στην κατοχή

Προβλήματα στη συμμαχία του δωσιλόγου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Θετικά σημεία αλλά και σημεία που χρειάζονται αλλαγή» εντοπίζει στο σχέδιο της «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, η «Ιρακινή Ενωτική Συμμαχία», δηλαδή ο ευρύς σιιτικός συνασπισμός που υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, με ανακοίνωσή της. Μετά από την άκαρπη πρώτη συνάντηση, την Παρασκευή το βράδυ, του Πολιτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπου συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί των ιρακινών κομμάτων και πολιτικών σωμάτων, η ανακοίνωση της Συμμαχίας, την Κυριακή, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η έγκριση του «σχεδίου συμφωνίας» δεν είναι δεδομένη.

Σύμφωνα με διαρροές, τα «προβλήματα» κατά τη σιιτική συμμαχία εντοπίζονται στη φράση «επανεξέτασης της προοπτικής περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και πέραν του 2011 αν τους ζητηθεί από την ιρακινή κυβέρνηση», αλλά και στο ότι δεν είναι σαφές ποιος θ' αποφασίζει (οι ιρακινές αρχές ή ο αμερικανικός στρατός) για το πότε ένας Αμερικανός στρατιώτης ή ένας μισθοφόρος παραπέμπεται στην ιρακινή Δικαιοσύνη και πότε το ζήτημα «διευθετείται» από τις κατοχικές δυνάμεις. Η «Ιρακινή Ενωτική Συμμαχία» ζήτησε νέες διαπραγματεύσεις για να «αντιμετωπιστούν» τα επίμαχα σημεία, κάτι που ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι χαρακτήρισε εξαιρετικά «δύσκολο» στην παρούσα φάση.

Εντούτοις, χωρίς την υποστήριξη της Συμμαχίας (85 έδρες στο 275μελές κοινοβούλιο) που τον έφερε στην πρωθυπουργία, ο Νούρι αλ Μάλικι δεν μπορεί να προωθήσει το «σχέδιο συμφωνίας», που πλέον «βρίσκεται στον αέρα» και δεν έχει καν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον στη Βουλή. Η αντίδραση της «συμμαχίας» ήταν, κατά πολλούς αναλυτές, αναμενόμενη μετά τις εντυπωσιακές, σε όγκο, διαδηλώσεις σιιτών, το Σάββατο, στη Βαγδάτη ενάντια στο «σχέδιο ασφαλείας» και με κεντρικό σύνθημα «Εξω οι κατακτητές».

Τις διαδηλώσεις οργάνωσε ο νεαρός σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, που εξαρχής εναντιώθηκε στο «σχέδιο ασφαλείας» και ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται σ' αυτόν (30) δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Συζήτηση δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα

Μέτρα πίεσης από τις ΗΠΑ

Συγκέντρωση λαϊκών οργανώσεων έξω από τη Λα Πας

Associated Press

Συγκέντρωση λαϊκών οργανώσεων έξω από τη Λα Πας
ΛΑ ΠΑΣ.--

Εκ νέου έναρξη των συνεδριάσεων του Κογκρέσου της Βολιβίας, από χθες τα ξημερώματα, με αντικείμενο την έγκριση του νόμου για προσφυγή σε δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος, δίχως να έχει υπάρξει συμφωνία ή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις των λαϊκών οργανώσεων που στηρίζουν το Νέο Σύνταγμα.

Μέχρι στιγμής, παρά τις αρχικές συμφωνίες μεταξύ όλων των κομμάτων, τα κόμματα της ολιγαρχίας που έχει την πλειοψηφία όμως στη Γερουσία, κωλυσιεργούν όσον αφορά τη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας έγκρισης του νομοσχεδίου.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Προέδρου Μοράλες τονίζουν ότι δε δύναται να υπάρξει κάποια συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς είναι αντίθετοι τόσο με το γράμμα του νόμου του νέου Συντάγματος όσο και με την προοπτική διενέργειας νέων εκλογών, όπως προβλέπεται στην περίπτωση που εγκριθεί το νέο Σύνταγμα. «Θέλουμε να καταγγείλουμε με εμφατικό και κατηγορηματικό τρόπο τους ελιγμούς και την τεχνητή κρίση που προκαλεί η αντιπολίτευση με μοναδικό στόχο να αποτρέψει την προώθηση της διαδικασίας αλλαγών», δήλωσε ο ο υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης, Κάρλος Ρομέρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε την αναστολή των εμπορικών προνομίων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά όσον αφορά την εξαγωγή προϊόντων υφαντουργίας και αργυροχρυσοχοΐας από τη Βολιβία προς τις ΗΠΑ, ως μέτρο σκλήρυνσης της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Βολιβίας μετά την απέλαση του πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, γεγονός που θεωρείται ότι στο άμεσο μέλλον θα έχει σφοδρές επιπτώσεις όσον αφορά την αγορά εργασίας, καθώς αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους 20.000 ή 30.000 Βολιβιάνοι. «Πρόκειται για πολιτικό καθαρά μέτρο που στρέφεται ενάντια στο βολιβιάνικο λαό», δήλωσε ο Εμίλιο Πόιντο Μαρίν, υφυπουργός Οικονομικών της Βολιβίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Απορρίπτουν την πρόταση «διαλόγου», δηλαδή τα «ψέματα» και την πολιτική «καταστολής και δολοφονιών» και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εξεγερμένοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιθαγενών της Κάουκα (Cric), Αϊντα Γκιλκούε. Στο πλευρό τους και η Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών της Κολομβίας(ONIC), που δηλώνει ότι στηρίζει την απόφαση των εξεγερμένων της Κάουκα και συνεχίζει και αυτή τις κινητοποιήσεις, όπως και άλλοι κλάδοι εργαζομένων.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εννιά Κινέζοι εργάτες, που δούλευαν για λογαριασμό κονσόρτσιουμ αφρικανικών και ασιατικών πετρελαϊκών εταιρειών στη νότια σουδανική πολιτεία, Κόρντοφαν, απήχθησαν το απόγευμα του Σαββάτου από άγνωστους ενόπλους. Είναι το τρίτο περιστατικό απαγωγής Κινέζων εργαζομένων στο Σουδάν απ' την αρχή του χρόνου.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σύγχρονη φρεγάτα του ινδικού πολεμικού ναυτικού με τεχνολογία «Στελθ» και εξοπλισμένη με κατευθυνόμενους πυραύλους και κανόνια μεγάλου διαμετρήματος κατευθύνεται στον Κόλπο του Αντεν στα ανοιχτά των σομαλικών ακτών για να προστατεύσει τον εμπορικό της στόλο απ' τους πειρατές που δρουν στην περιοχή, ανακοίνωσαν Ινδοί αξιωματούχοι.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Αυστρία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Ουγκάντα και το Μεξικό εκλέχτηκαν μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής και ο αρμόδιος διευθυντής του οικονομικού τομέα του γαλλικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την απώλεια 600 εκατομμυρίων ευρώ στο χρηματιστήριο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική κυβέρνηση ανέλαβε χτες, διά του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, μερική ευθύνη του διατροφικού σκανδάλου, του επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος, το οποίο και κόστισε τη ζωή τεσσάρων βρεφών και έστειλε χιλιάδες στα νοσοκομεία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις και έναρξη δίκης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εξακολουθεί να κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας, όπως εκφράζεται στις μάχες που διαδραματίζονται στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ.

Η ένταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, πυροδότησε διαδηλώσεις στη νοτιανατολική Τουρκία, στο Ντιγιάρμπακιρ, ενάντια στην κακομεταχείριση του ηγέτη των Κούρδων του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που εκτίει ποινή ισοβίων στις τουρκικές φυλακές. Η τουρκική αστυνομία, επιτέθηκε στους διαδηλωτές, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις τόσο στο Ντιγιάρμπακιρ, όσο και στη Γιουκσέκοβα. Εκτός από το ΡΚΚ οι τουρκικές δυνάμεις πλήττουν και μέλη της κουρδικής οργάνωσης PEZAK, που δρα στο Ιράν.

Στο μεταξύ, χτες ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη για την υπόθεση της εθνικιστικής οργάνωσης «Εργκένεγκον» που κατηγορείται για το σχεδιασμό πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται πάνω από 80 «ύποπτοι», μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνταξιούχοι στρατιωτικοί, μέλη εθνικιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Εργκένεγκον» χρησιμοποιήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση ως «μέσο τρομοκράτησης» όσων αντιτίθονταν στην πολιτική του κυβερνώντος ΑΚΡ, ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση του...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνεται η ανασφάλεια

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΧΕΡΑΤ.--

Εντείνεται μέρα με τη μέρα η ανασφάλεια και η ένταση στο Αφγανιστάν, ως αποτέλεσμα της επτάχρονης κατοχής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Με το 2008 να αποδεικνύεται το πιο αιματηρό έτος της κατοχής, τα ξένα στρατεύματα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια εκ μέρους του λαού, καθώς οι επιθέσεις τους με θύματα αμάχους αυξάνονται καθημερινά, δίνοντας προβάδισμα στους «Ταλιμπάν».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι χτύπησαν αρχηγεία των «Ταλιμπάν», λίγο έξω από την Καμπούλ, «σκοτώνοντας 20 αντάρτες», σε μάχες που έλαβαν χώρα στην επαρχία Γουάρντακ, χωρίς να υπάρξουν απώλειες σε κατοχικούς στρατιώτες.

Την Κυριακή, μαχητές των «Ταλιμπάν», κατέλαβαν ένα λεωφορείο, το οποίο διέσχιζε τον αφγανικό Νότο, δυτικά της Κανταχάρ, με 50 επιβάτες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Αντιτρομοκρατικές» επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΜΠΑΧΑΟΥΡ.--

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών του Πακιστάν, καθώς διαχέεται όπως φαίνεται ο «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος του Αφγανιστάν. Πάνω από 100 άνθρωποι, τους οποίους οι πακιστανικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «ισλαμιστές αντάρτες» έχουν χάσει τη ζωή τους, με την περιοχή να μετατρέπεται σε καζάνι που βράζει...

Το Σάββατο, οι κυβερνητικές δυνάμεις μαζί με Αμερικανούς, εκτελώντας «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στις περιοχές των φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν ότι σε αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στην κοιλάδα Σουάτ, σκότωσαν περίπου 60 «μαχητές των Ταλιμπάν» και τραυμάτισαν πολλούς άλλους και την Κυριακή άλλους 35. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη χώρα του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

  • Στο μεταξύ το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι στις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Α. Ζαρντάρι στην Κίνα με τον Πρόεδρο Χου Τζιντάο, το Ισλαμαμπάντ εξασφάλισε κινεζική βοήθεια για τη δημιουργία δύο πυρηνικών εργοστασίων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ