Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Συζήτηση δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα

Μέτρα πίεσης από τις ΗΠΑ

Συγκέντρωση λαϊκών οργανώσεων έξω από τη Λα Πας

Associated Press

Συγκέντρωση λαϊκών οργανώσεων έξω από τη Λα Πας
ΛΑ ΠΑΣ.--

Εκ νέου έναρξη των συνεδριάσεων του Κογκρέσου της Βολιβίας, από χθες τα ξημερώματα, με αντικείμενο την έγκριση του νόμου για προσφυγή σε δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος, δίχως να έχει υπάρξει συμφωνία ή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις των λαϊκών οργανώσεων που στηρίζουν το Νέο Σύνταγμα.

Μέχρι στιγμής, παρά τις αρχικές συμφωνίες μεταξύ όλων των κομμάτων, τα κόμματα της ολιγαρχίας που έχει την πλειοψηφία όμως στη Γερουσία, κωλυσιεργούν όσον αφορά τη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας έγκρισης του νομοσχεδίου.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Προέδρου Μοράλες τονίζουν ότι δε δύναται να υπάρξει κάποια συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς είναι αντίθετοι τόσο με το γράμμα του νόμου του νέου Συντάγματος όσο και με την προοπτική διενέργειας νέων εκλογών, όπως προβλέπεται στην περίπτωση που εγκριθεί το νέο Σύνταγμα. «Θέλουμε να καταγγείλουμε με εμφατικό και κατηγορηματικό τρόπο τους ελιγμούς και την τεχνητή κρίση που προκαλεί η αντιπολίτευση με μοναδικό στόχο να αποτρέψει την προώθηση της διαδικασίας αλλαγών», δήλωσε ο ο υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης, Κάρλος Ρομέρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε την αναστολή των εμπορικών προνομίων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά όσον αφορά την εξαγωγή προϊόντων υφαντουργίας και αργυροχρυσοχοΐας από τη Βολιβία προς τις ΗΠΑ, ως μέτρο σκλήρυνσης της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Βολιβίας μετά την απέλαση του πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, γεγονός που θεωρείται ότι στο άμεσο μέλλον θα έχει σφοδρές επιπτώσεις όσον αφορά την αγορά εργασίας, καθώς αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους 20.000 ή 30.000 Βολιβιάνοι. «Πρόκειται για πολιτικό καθαρά μέτρο που στρέφεται ενάντια στο βολιβιάνικο λαό», δήλωσε ο Εμίλιο Πόιντο Μαρίν, υφυπουργός Οικονομικών της Βολιβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ