Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Και σιιτικές αντιδράσεις στην κατοχή

Προβλήματα στη συμμαχία του δωσιλόγου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Θετικά σημεία αλλά και σημεία που χρειάζονται αλλαγή» εντοπίζει στο σχέδιο της «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, η «Ιρακινή Ενωτική Συμμαχία», δηλαδή ο ευρύς σιιτικός συνασπισμός που υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, με ανακοίνωσή της. Μετά από την άκαρπη πρώτη συνάντηση, την Παρασκευή το βράδυ, του Πολιτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπου συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί των ιρακινών κομμάτων και πολιτικών σωμάτων, η ανακοίνωση της Συμμαχίας, την Κυριακή, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η έγκριση του «σχεδίου συμφωνίας» δεν είναι δεδομένη.

Σύμφωνα με διαρροές, τα «προβλήματα» κατά τη σιιτική συμμαχία εντοπίζονται στη φράση «επανεξέτασης της προοπτικής περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και πέραν του 2011 αν τους ζητηθεί από την ιρακινή κυβέρνηση», αλλά και στο ότι δεν είναι σαφές ποιος θ' αποφασίζει (οι ιρακινές αρχές ή ο αμερικανικός στρατός) για το πότε ένας Αμερικανός στρατιώτης ή ένας μισθοφόρος παραπέμπεται στην ιρακινή Δικαιοσύνη και πότε το ζήτημα «διευθετείται» από τις κατοχικές δυνάμεις. Η «Ιρακινή Ενωτική Συμμαχία» ζήτησε νέες διαπραγματεύσεις για να «αντιμετωπιστούν» τα επίμαχα σημεία, κάτι που ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι χαρακτήρισε εξαιρετικά «δύσκολο» στην παρούσα φάση.

Εντούτοις, χωρίς την υποστήριξη της Συμμαχίας (85 έδρες στο 275μελές κοινοβούλιο) που τον έφερε στην πρωθυπουργία, ο Νούρι αλ Μάλικι δεν μπορεί να προωθήσει το «σχέδιο συμφωνίας», που πλέον «βρίσκεται στον αέρα» και δεν έχει καν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον στη Βουλή. Η αντίδραση της «συμμαχίας» ήταν, κατά πολλούς αναλυτές, αναμενόμενη μετά τις εντυπωσιακές, σε όγκο, διαδηλώσεις σιιτών, το Σάββατο, στη Βαγδάτη ενάντια στο «σχέδιο ασφαλείας» και με κεντρικό σύνθημα «Εξω οι κατακτητές».

Τις διαδηλώσεις οργάνωσε ο νεαρός σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, που εξαρχής εναντιώθηκε στο «σχέδιο ασφαλείας» και ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται σ' αυτόν (30) δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ