ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν εν ονόματι της ... «ειρήνης»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ.Ου. Μπους, αποφάσισε προχτές την άμεση αποστολή «βοήθειας» αμερικανικών όπλων στο Κοσσυφοπέδιο για να «ενισχυθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ και να προωθηθεί η παγκόσμια ειρήνη». Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε πως η στρατιωτική «βοήθεια» στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι «ελαφρά», στο πλαίσιο του σχεδίου Αχτισαάρι που προέβλεπε τη συγκρότηση ενός στρατού 2.500 Κοσσοβάρων με ελαφρύ οπλισμό που θα εκπαιδευτεί και θα δρα «υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ»...

Η εξέλιξη, όπως αναμενόταν, προκάλεσε τη νέα, έντονη αντίδραση της Ρωσίας και της Σερβίας.

Απ' τη μια, η Μόσχα απαίτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, θεωρώντας ότι η αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια» στο Κοσσυφοπέδιο συνιστά μία ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που βρίσκεται σε αντίφαση με την πολιτική της Ουάσιγκτον περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας και θα οδηγήσει σε ένταση της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Αυτό προειδοποίησε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από το Ισραήλ όπου βρίσκεται. Επίσης, δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει «σοβαρότατες συνέπειες» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, απ' την άλλη, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ακόμη ένα κακό βήμα» στην πολιτική των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο μεταξύ, Καναδάς, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Κροατία ανακοίνωσαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο πως αναγνωρίζουν τη «Δημοκρατία του Κοσσόβου». Η Σερβία προχώρησε σε άμεση ανάκληση των Σέρβων πρεσβευτών απ' αυτές τις χώρες. Τέλος, χτες, πολιτικοί ηγέτες των Αλβανών της ΠΓΔΜ μετέβησαν στο Κοσσυφοπέδιο, για να συμβάλουν (όπως είπαν) «με εποικοδομητικό τρόπο στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου το συντομότερο δυνατό»...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πέντε χρόνια από την «απελευθέρωση»...

Τραγικά τα αποτελέσματα για το λαό από την ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα» χαρακτήρισε την «απελευθέρωσή της από τις συμμαχικές δυνάμεις» πριν από πέντε χρόνια, ο Ιρακινός Πρόεδρος. Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί σε επετειακό μήνυμά του υποστήριξε ότι, τώρα, η χώρα έχει ν' αντιμετωπίσει δύο σημαντικές «ασθένειες»: Τη βία και τη διαφθορά καταλήγοντας ότι η πρόοδός της εξαρτάται από την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης. Περί «εθνικής συμφιλίωσης» και αντιμετώπιση της βίας μίλησε και ο πρωθυπουργός Μάλικι.

Στην εισβολή, αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιδιαίτερα σωστή απόφαση, που έκανε τον κόσμο ασφαλέστερο». Ο Μπους, απαντώντας στους επικριτές του, εκτίμησε ότι το «κόστος που πληρώνουν οι ΗΠΑ είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το κόστος που θα πλήρωναν αν δεν είχαν πετύχει μια στρατηγική νίκη κατά της τρομοκρατίας με την εισβολή». Σε σαφώς λιγότερο θριαμβευτικό τόνο κινήθηκε η ανάλογη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που μίλησε για «σημαντική νίκη» συμπληρώνοντας, όμως, ότι η «ειρήνευση αποδείχτηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι αναμενόταν».

Εντελώς διαφορετική είναι η εκτίμηση του τότε επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Χανς Μπλιξ, σε άρθρο του στη βρετανική «Γκάρντιαν», υποστηρίζει ότι η εισβολή έγινε στη βάση «ψευδών και ανύπαρκτων στοιχείων» και τη χαρακτηρίζει «τραγωδία για το Ιράκ, τις ΗΠΑ, την αλήθεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων επέμβασης στο Ιράκ, επισήμως, έχουν σκοτωθεί 3.991 Αμερικανοί στρατιώτες, 175 Βρετανοί και 133 από άλλες χώρες, ενώ οι τραυματίες Αμερικανοί ξεπερνούν τους 29.314, το 1/3 των οποίων είναι ανάπηροι. Ο αριθμός των νεκρών Ιρακινών εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 1.189.173 (που μάλλον είναι πίσω από τα πραγματικά).

Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν, χτες, οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», η υγειονομική κατάσταση είναι «περισσότερο από τραγική». Το 28% των παιδιών πάσχουν από υποσιτισμό, το 10% από χρόνιες ασθένειες, το 30% των γυναικών γεννά χωρίς ιατρική βοήθεια, το 90% των νοσοκομείων έχει ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ το 50% των εγγεγραμμένων 34.000 γιατρών, το 2003, έχει εγκαταλείψει τη χώρα, εξαιτίας της χαώδους κατάστασης. «Το πλέον διαδομένο φάρμακο σήμερα στο Ιράκ είναι το Valium», καταλήγει η ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι αυξάνει δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.

Πάλι βομβαρδισμοί

Σε νέους βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ προχώρησαν χτες τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, με στόχο θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα αμάχους. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων από την περιοχή, ο στρατηγός Μπουγιούκανιντ, προειδοποιούσε ότι οι επιθέσεις θα επαναληφθούν εάν κριθεί αναγκαίο.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μπαράζ συλλήψεων

Η «δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο» στις ΗΠΑ. Από τις προχτεσινές συλλήψεις φιλειρηνιστών διαδηλωτών

Associated Press

Η «δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο» στις ΗΠΑ. Από τις προχτεσινές συλλήψεις φιλειρηνιστών διαδηλωτών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι συλλήψεις κατά τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, τουλάχιστον 200, ήταν το στίγμα των κινητοποιήσεων για την πέμπτη επέτειο του πολέμου στο Ιράκ. Κινητοποιήσεις που δεν είχαν μεν τον όγκο των περασμένων ετών, εξαιτίας της εργάσιμης μέρας που πραγματοποιήθηκαν και της έλλειψης συντονισμού.

Στο Σαν Φρανσίσκο στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν τα γραφεία της γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Νταϊάν Φέιντσταϊν. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 101 ανθρώπους που διαδήλωσαν στη διάρκεια της χτεσινής ημέρας στη Μάρκετ Στριτ και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Στιβ Μάνινα, οι διαδηλωτές συνελήφθησαν για καταπάτηση περιουσίας, αντίσταση κατά της αρχής, παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλα παραπτώματα.

Επίσης, έγιναν τουλάχιστον 32 συλλήψεις στην Ουάσιγκτον όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν την είσοδο των ομοσπονδιακών φορολογικών αρχών (IRS), σε μία κίνηση για να τονίσουν το κόστος του πολέμου, ενώ σημειώθηκαν άλλες 30 συλλήψεις μεταξύ των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από κτίριο γραφείων του Κογκρέσου. Στο Νάσιοναλ Μολ της Ουάσιγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με πανό και κρατώντας ανάποδα τη σημαία των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μπους και Τσένι, ηγέτες αποτυχημένοι», «Μπους και Τσένι, θα έπρεπε να είναι φυλακισμένοι» ενώ ενώθηκαν μαζί τους και άλλοι διαδηλωτές - με «μάσκες θανάτου» και ονόματα νεκρών Αμερικανών σε Ιράκ και Αφγανιστάν - που ξεκίνησαν από το στρατιωτικό νεκροταφείο του Αρλινγκτον. Επίσης, την καταδίκη της κατοχής του Ιράκ απαίτησαν και τα μέλη της οργάνωσης «βετεράνοι για την ειρήνη».

Τέλος, στη Στη Νέα Υόρκη, μέλη της οργάνωσης «Ταξιαρχία των Γιαγιάδων της Ειρήνης» συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ απαιτώντας να γυρίσουν πίσω οι Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ συγκρούστηκαν και με «διαδηλωτές υπέρ του πολέμου». «Οι γιαγιάδες για την ειρήνη» πραγματοποίησαν ανάλογες συγκεντρώσεις έξω από στρατολογικά κέντρα σε 20 αμερικανικές πόλεις ενώ στη Βοστόνη, οι αρχές συνέλαβαν πέντε διαδηλωτές που εμπόδιζαν την είσοδο σε κέντρο στρατολογίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γκρίνια Τσένεϊ για νέες δυνάμεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στο Αφγανιστάν βρέθηκε χτες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ, προκειμένου να τονίσει τη «συνεισφορά» των αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στη χώρα και να συζητήσει με τον Πρόεδρο της χώρας «την πορεία εκδημοκρατισμού του Αφγανιστάν, αλλά και το τι πρέπει ακόμα να γίνει στις νότιες περιοχές της χώρας», δεδομένου ότι είναι και από τα κύρια θέματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε την απαίτηση της Ουάσιγκτον για ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων ώστε να «κάνει τη μεγάλη διαφορά», ζητώντας όπως είπε «από τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ μια ακόμη ισχυρότερη δέσμευση στο μέλλον». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν να είναι «φίλος και αποτελεσματικός σύμμαχος των ΗΠΑ», συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης παρέχοντας «γην και ύδωρ» με την πρόφαση του «αντιτρομοκρατικού αγώνα»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναγερμός ασφαλείας...

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΑΝΑ'Α.--

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι ισραηλινές αρχές, αποκλείοντας ασφυκτικά το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών από χθες μέχρι τουλάχιστον την Κυριακή, καθώς άρχισε η γιορτή του Πουρίμ, της εβραϊκής Αποκριάς. Ισραηλινές πηγές διέρρεαν ότι η βασική ανησυχία στρέφεται προς τη λιβανική σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Κατά τα άλλα, δύο μαχητές της «Χαμάς» σκοτώθηκαν σε βάση εκπαίδευσης στην κεντρική Γάζα και ένας τραυματίστηκε από «έκρηξη», που, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οφείλεται «σε λάθος». Νωρίτερα, 60χρονος Παλαιστίνιος αγρότης έπεφτε νεκρός, άνευ λόγου, από ισραηλινά πυρά κοντά στα σύνορα Γάζας και Ισραήλ.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Σύμφωνα με πηγές, οι δύο πλευρές, κατ' αρχάς, κατέληξαν σε συμφωνία που δίνει στην Αίγυπτο την αρμοδιότητα ηλεκτροδότησης της Λωρίδας της Γάζας.

Από την άλλη, κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ «Φατάχ» και «Χαμάς», που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Υεμένης, στην πρωτεύουσα Σάνα'α. Τέλος, χθες, έφθασε στο Ισραήλ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή, και διεθνούς συνάντησης για το Μεσανατολικό που προετοιμάζει η Ρωσία, στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου της Ανάπολης, που είχε γίνει από την κυβέρνηση Μπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ