Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πέντε χρόνια από την «απελευθέρωση»...

Τραγικά τα αποτελέσματα για το λαό από την ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα» χαρακτήρισε την «απελευθέρωσή της από τις συμμαχικές δυνάμεις» πριν από πέντε χρόνια, ο Ιρακινός Πρόεδρος. Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί σε επετειακό μήνυμά του υποστήριξε ότι, τώρα, η χώρα έχει ν' αντιμετωπίσει δύο σημαντικές «ασθένειες»: Τη βία και τη διαφθορά καταλήγοντας ότι η πρόοδός της εξαρτάται από την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης. Περί «εθνικής συμφιλίωσης» και αντιμετώπιση της βίας μίλησε και ο πρωθυπουργός Μάλικι.

Στην εισβολή, αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιδιαίτερα σωστή απόφαση, που έκανε τον κόσμο ασφαλέστερο». Ο Μπους, απαντώντας στους επικριτές του, εκτίμησε ότι το «κόστος που πληρώνουν οι ΗΠΑ είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το κόστος που θα πλήρωναν αν δεν είχαν πετύχει μια στρατηγική νίκη κατά της τρομοκρατίας με την εισβολή». Σε σαφώς λιγότερο θριαμβευτικό τόνο κινήθηκε η ανάλογη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που μίλησε για «σημαντική νίκη» συμπληρώνοντας, όμως, ότι η «ειρήνευση αποδείχτηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι αναμενόταν».

Εντελώς διαφορετική είναι η εκτίμηση του τότε επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Χανς Μπλιξ, σε άρθρο του στη βρετανική «Γκάρντιαν», υποστηρίζει ότι η εισβολή έγινε στη βάση «ψευδών και ανύπαρκτων στοιχείων» και τη χαρακτηρίζει «τραγωδία για το Ιράκ, τις ΗΠΑ, την αλήθεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων επέμβασης στο Ιράκ, επισήμως, έχουν σκοτωθεί 3.991 Αμερικανοί στρατιώτες, 175 Βρετανοί και 133 από άλλες χώρες, ενώ οι τραυματίες Αμερικανοί ξεπερνούν τους 29.314, το 1/3 των οποίων είναι ανάπηροι. Ο αριθμός των νεκρών Ιρακινών εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 1.189.173 (που μάλλον είναι πίσω από τα πραγματικά).

Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν, χτες, οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», η υγειονομική κατάσταση είναι «περισσότερο από τραγική». Το 28% των παιδιών πάσχουν από υποσιτισμό, το 10% από χρόνιες ασθένειες, το 30% των γυναικών γεννά χωρίς ιατρική βοήθεια, το 90% των νοσοκομείων έχει ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ το 50% των εγγεγραμμένων 34.000 γιατρών, το 2003, έχει εγκαταλείψει τη χώρα, εξαιτίας της χαώδους κατάστασης. «Το πλέον διαδομένο φάρμακο σήμερα στο Ιράκ είναι το Valium», καταλήγει η ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι αυξάνει δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.

Πάλι βομβαρδισμοί

Σε νέους βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ προχώρησαν χτες τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, με στόχο θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα αμάχους. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων από την περιοχή, ο στρατηγός Μπουγιούκανιντ, προειδοποιούσε ότι οι επιθέσεις θα επαναληφθούν εάν κριθεί αναγκαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ