Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συνέχεια της έντασης

ΚΙΤΟ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ο Μανουέλ Χιμένες, 35 ετών, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, υπήκοος του Εκουαδόρ βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τις κολομβιανές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τους συγγενείς του όπως μεταδίδει η Πρένσα Λατίνα. Συνελήφθη από τις στρατιωτικές δυνάμεις το Σάββατο, όταν πέρασε τα σύνορα Εκουαδόρ και Κολομβίας, καθώς τον κατηγόρησαν ότι έχει δεσμούς με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - (FARC).

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή την Τετάρτη μετά την καταδίκη της Κολομβίας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών - OAS - για τη στρατιωτική επιχείρηση και εισβολή στο Εκουαδόρ με στόχο στρατόπεδο των FARC, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες, 20 ακόμη ανταρτών και 4 Μεξικανών φοιτητών.

Οι FARC σχετικά με αυτές τις εξελίξεις, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν εκβιασμό που στήθηκε ενάντια στις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ, βάσει των υποτιθέμενων ευρημάτων στους υπολογιστές του Ρέγιες, που σημειωτέον ακόμα και αν ήταν θωρακισμένοι δε θα παρέμεναν ανέπαφοι από το βομβαρδισμό που ισοπέδωσε τα πάντα». Και συνεχίζει: «Αυτό που αναζητά ο Ουρίμπε με τις "έξυπνες βόμβες του" είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να αποσπάσει την προσοχή της χώρας που απαιτεί να καταδικαστεί για γενοκτονία, για δεσμούς με το ναρκεμπόριο και τους παραστρατιωτικούς». Τέλος, η ανακοίνωση των FARC, επίσης, αναφέρει ότι η δολοφονία του Ιβάν Ρίος (μέλους της Γραμματείας) ήταν αποτέλεσμα της «διείσδυσης στοιχείων του Στρατού», ενώ η δολοφονία του Ρέγιες ήταν αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που πήραν μέρος και Αμερικανοί κομάντος. Τη θέση του Ρίος ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει ο Μαουρίσο Χαραμίγιο.

Εξάλλου, τις αιτιάσεις της κολομβιανής κυβέρνησης περί «νόμιμης άμυνας» απέρριψε κατηγορηματικά και ο ΓΓ του OAS, Μιγκέλ Ινσούλσα, σε συνέντευξή του σε βραζιλιάνικη εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ